Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 339

Wątek: Sony A9

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Sony A9

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    W kontekście tego, że rynek bezlusterkowców to jest zdaje się, że jedyny segment rynku foto, który nie szybuje w dół, to dość ambitna teoria.

Co do szkieł - nie jestem profesjonalistą, więc się za nich nie wypowiem, ale dla powiedzmy sobie "pro" amatora, gama dostępnych szkieł od Sony jest jednak zdecydowanie wystarczająca.
    Oczywiście Sony swoim A9 próbuje atakować najwyższą półkę (życzę im oczywiście powodzenia, choć to nie moja bajka) - natomiast segment bezlusterkowców (Fuji, Olympus, Sony 6xxx) skierowany jest zdecydowanie w lustrzanki z niższej póki, i moje prywatne zdanie jest takie, że tam za 2-3 lata będzie pozamiatane. Oczywiście w zamiataniu tym udział będzie miał również Canon i Nikon ze swoimi bezlusterkowcami (czego na razie nie widać w ich komunikatach marketingowych - wiadomo, muszą złapać balans pomiędzy zmieniającym się rynkiem a kanibalizacją własnego portfolio).

p,paw
    Oczywiście że gama szkieł w systemie Sony jest wystarczająca, problemem jest to, że za odpowiedniki Canona trzeba zapłacić 3x więcej

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Oczywiście że gama szkieł w systemie Sony jest wystarczająca, problemem jest to, że za odpowiedniki Canona trzeba zapłacić 3x więcej
    Dla jednego jest to problem dla innego nie - w tym sensie, że staram się nie zwracać uwagi na argumenty cenowe. To czysta polityka firmy, skoro są tacy, którzy kupią za taką cenę i produkcja się opłaca, to znaczy że jest to odpowiednia cena.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Dla jednego jest to problem dla innego nie - w tym sensie, że staram się nie zwracać uwagi na argumenty cenowe. To czysta polityka firmy, skoro są tacy, którzy kupią za taką cenę i produkcja się opłaca, to znaczy że jest to odpowiednia cena.

p,paw
    Jeżeli coś jest warte 1tys zł to jest tyle warte +- 30% a jeżeli ktoś za to woła 300% to liczy na frajera. Sam bawię sie zeissami ale cena nowych obiektywów to cena dla frajerów

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Jeżeli coś jest warte 1tys zł to jest tyle warte +- 30% a jeżeli ktoś za to woła 300% to liczy na frajera. Sam bawię sie zeissami ale cena nowych obiektywów to cena dla frajerów
    Pozwolę sobie nie zgodzić się w całej rozciągłości. Jestem zwolennikiem wolnego rynku i dowolności kształtowania ceny, popytu i podaży.
    Nauczyłem się żyć z myślą, że coś nie musi być złe tylko dlatego, że mnie na to nie stać.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Pozwolę sobie nie zgodzić się w całej rozciągłości. Jestem zwolennikiem wolnego rynku i dowolności kształtowania ceny, popytu i podaży.
    Nauczyłem się żyć z myślą, że coś nie musi być złe tylko dlatego, że mnie na to nie stać.

p,paw
    Mylisz pojecia. Stać mnie i na obiektyw za 30tys ale kupię go za tyle ile jest warty. Jeżeli będzie warty 30 tys to zaplacę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Mylisz pojecia. Stać mnie i na obiektyw za 30tys ale kupię go za tyle ile jest warty. Jeżeli będzie warty 30 tys to zaplacę.
    A kto ustala co ile jest warte?

p,paw

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

A kto ustala co ile jest warte?

p,paw
    rynek/użytkownicy

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

p,paw
    Nie zanosi się na to, żeby trzeba było kiedykolwiek walczyć o wolny rynek i dowolność cen z bronią w ręku. Może poza Koreą Płn., wszędzie, nawet w dużym stopniu w Chinach Ludowych, ceny kształtują się całkiem dowolnie. A jeśli chodzi o takie czysto luksusowe gadżety elektroniczne (dla jednych) lub zaawansowany sprzęt profesjonalny (dla innych) jak Sony a9, to już nie ma o czym gadać.

Jeśli ktoś uważa, że "ta cena jest chora" to jest głos wołającego na puszczy i nie ma co się oburzać. To tylko opinia. Jedyną możliwą formą protestu jest powstrzymanie się od zakupu. Ja w ten sposób od dawna bojkotuję wszystko to, czego nie mam czyli wszystke samoloty, jachty, niemieckie i włoskie samochody, Leice, wyspy itd. Ale w razie przypływu gotówki mogę okazać słabość i poddać się.

A jako wyrób nowy i unikalny sony a9 mógłby mieć cenę i dwukrotnie wyższą i na pewno znaleźliby się jacyś kupcy.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Cena produktu to jest kwota za którą klient jest gotów go kupić.
    Gdy nie będzie klientów za tą cenę to cena spadnie.
    Skoro się utrzymuje to znaczy że klienci są i oceniają że warto.
    To jest często powtarzane, ale nieprawdziwe. Nabywcy się znajdą za praktycznie każdą cenę, bo na świecie są miliony bardzo zamożnych ludzi i miliony mniej zamożnych z odłożonymi pieniędzmi i chęcią. Pytanie tylko ilu, czy producent chce na tym produkcie zarobić, czy się pokazać ( a nie musi, bo ma inne produkty).

Więc takie naiwne twierdzenie, że cena jest taka, na jaką znajdą się chętni, odnosi się do przykładu targu warzywami.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 30-04-2017 o 00:07
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

jp

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    A wyostrzanie ktore wykonuje procesor? To tylko jeden z przykladow.
    Jeszcze raz.
    Ocenie podlega to co jest wynikiem fotografowania, zdjęcie wykonane przez puszkę
    Przy ocenie/rankingu nie obchodzi nas czy w puszce jest elektronika, czarodziej czy Picasso.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 29-04-2017 o 21:09
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta

jp

--- Kolejny post ---

Jeszcze raz.
    Ocenie podlega to co jest wynikiem fotografowania, zdjęcie wykonane przez puszkę
    Przy ocenie/rankingu nie obchodzi nas czy w puszce jest elektronika, czarodziej czy Picasso.

jp
    Czyli w soniaczach nie ma procesora bionz? Softu tez?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów