Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Canon 6d na 7d mkii

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Canon 6d na 7d mkii

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Jak nie masz kasy na zakup 7D Mark II lub 80D jako drugiego aparatu to trzymaj się swojego 6D i nie kombinuj.

Też stałbym na takim stanowisku ("W przypadku ssaków nie wymieniał bym na kropa.").

Zajrzyj tutaj http://www.canon-board.info/obiektyw...urzacz-104209/ i nie narzekaj na swoją pompkę.
    tak, zbieram się do tego że zawieźć szkło na Żytnią do przedmuchania

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    Ale on juz napisał co mu przeszkadza, co nie i jakie ma dylematy. Pozostaje przetestować 7dmk2 i zobaczyć czy to jest to czego potrzebuje.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
    dokładnie taki mam plan, na jakiś weekend skombinuję 7d mkii i przetestuję... zobaczymy.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Do założyciela wątku: napisz co Tobie konkretnie nie leży w 6d skoro myślisz o zmianie puszki. Poza tym na jakich szkłach focisz (nie mogę odczytać Exifu) ?? Z swojego doświadczenia mogę podpowiedzieć, że skoro mi coś nie pasuje w danym układzie (body-szkło lub na odwrót), to po prostu zmieniam ten układ. A fotki jak najbardziej poprawne .... wrzuć coś jeszcze. Pzdr.
    proszę bardzo:

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

Zdjęcia są mega fajne ☺

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Cytat Zamieszczone przez mwitek Zobacz posta
    na jakiś weekend skombinuję 7d mkii i przetestuję... zobaczymy.
    Rzeczywiście, jak doradził jeden z kolegów jest to najlepsze wyjście. Oczywiście podziel się z nami swoimi testowymi spostrzeżeniami i ogólnymi odczuciami jakie odniosłeś porównując te dwa body. Byłoby super jakbyś wrzucił jeszcze porównawcze sample z 6d i 7dmII.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Przeszedłem tę drogę, którą chce autor wątku, zamieniłem swojego 6d na 7dmII.
    Moje spostrzeżenia są dokładnie takie, jakie autor opisuje...
    Trochę tęsknię za jakością fotek z 6d (szczególnie, gdy trzeba podkręcić ISO).
    AF - z przyzwyczajenia zazwyczaj robię na centralnym i przekadrowuję, ale (najciekawsze ponoć jest po "ale") uczę się tego rozbudowanego AF i w wielu sytuacjach się przydaje... w 6d łatwiej było "zgubić" śledzonego lecącego ptaka, tu problem może nie znika, ale jest zdecydowanie lepiej; więcej dobrych ponktów i szybkość ich wybierania też robi swoje.
    APS-C "dodaje" te potrzebne nieraz mm, szczególnie, jak nie ma jak podejść...
    Tryb cichej migawki był cichszy w 6d (niewiele, ale zawsze)
    Suma sumarum - na tyle jestem zadowolony z 7-ki, że nie wracam do 6d (choć wolałbym mieć oba

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Cytat Zamieszczone przez vittorio12 Zobacz posta
    Suma sumarum - na tyle jestem zadowolony z 7-ki, że nie wracam do 6d (choć wolałbym mieć oba
    Którego z nich w jakich konkretnych sytuacjach byś wykorzystywał ?
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Genialne zdjęcia

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Którego z nich w jakich konkretnych sytuacjach byś wykorzystywał ?
    Tak na szybko pomyślane:
    6d bym chciał do zdjęć w ciemniejszych miejscach (naprawdę gęsty las, po zachodzie/przed wschodem słońca) a nawet w nocy dawał spokojnie radę (statyw + księżyc). Da się też dużo wyciągnąć z cieni bez większych strat na jakości. W dobrym, zrównoważonym świetle za 6tką przemawia mniejsza GO - lepsza plastyka - tak ogólnie, tak subiektywnie (bo mózg podpowiada, że to przecież FF).
    7d2 ze względu na AF - wszystko co się rusza i ucieka z centralnego pktu, ogólnie zwierzyna, bo i ogniskowa "dłuższa", więc łatwiej podejść (choć przy szkle typu sigma 150-600C trzeba sporo światła); 7ka lepiej uszczelniona się wydaje, więc i w gorszych warunkach atmosferycznych daje radę. W ciemniejszych warunkach niestety jakość spada w porównaniu z 6d, ale tragedii nie ma.
    Ergonomia dla mnie na korzyść 7d2.
    Więc tak w moim odczuciu do zdjęć bardziej statycznych - 6d, do dynamicznych 7d2...

Dopiero zaczyna

Dzięki za spostrzeżenia Vittorio12 - tak na marginesie - przemyślałem wszystko, przestawiłem się i zrezygnowałem z 7d mkii...
    Sprzedałem 6d i zainwestowałem w 5d mk iv
    Jest o niebo lepsza - autofocus - to bajka w porównaniu z 6d - tryb servo - mistrzostwo świata.
    Zdjęcia seryjne może nie aż tak szybkie jak w 7ce - ale i tak robią swoje w przypadku ptaków. W każdym razie jestem bardzo zadowolony
    To najlepsze rozwiązanie, moim zdaniem - dla takiej osoby jak ja - robię foty zwierząt - ale też sporo innych zdjęć - rodzinnych, portretowych, czasami packshotowych - 5d sprawdza się wszędzie - zresztą nie muszę chyba go tu reklamować wszyscy wiecie

Tom77 - dzięki za dobre słowo

Cytat Zamieszczone przez kacperm Zobacz posta
    Dzięki za spostrzeżenia Vittorio12 - tak na marginesie - przemyślałem wszystko, przestawiłem się i zrezygnowałem z 7d mkii...
    Sprzedałem 6d i zainwestowałem w 5d mk iv
    Jest o niebo lepsza - autofocus - to bajka w porównaniu z 6d - tryb servo - mistrzostwo świata.
    Zdjęcia seryjne może nie aż tak szybkie jak w 7ce - ale i tak robią swoje w przypadku ptaków. W każdym razie jestem bardzo zadowolony
    To najlepsze rozwiązanie, moim zdaniem - dla takiej osoby jak ja - robię foty zwierząt - ale też sporo innych zdjęć - rodzinnych, portretowych, czasami packshotowych - 5d sprawdza się wszędzie - zresztą nie muszę chyba go tu reklamować wszyscy wiecie

Tom77 - dzięki za dobre słowo
    Gratuluję zakupu i witam w gronie posiadaczy mkIV.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów