Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Jaki filtr szary strobing

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Jaki filtr szary strobing

A to czyli jednak filtr szary ma sens. No ale w tej chwili nie jest mi jeszcze konieczny. Muszę zaopatrzyć się w więcej lamp. Docelowo myślę o 3 może 4 yongnuach. Co miesiąc sztuka. Lampe i wyzwalacze odebrałem. Właśnie testuje w domu. Producent pisał o czasach 1/320 jednak najkrótszy czas jaki można uzyskać bez czarnego paska to 1/250. Ogólnie jestem zadowolony. Ale mam taki problem że wyzwalacz nie wyzwala lampy sunpak pf30x. Nie jest kompatybilna, czy o co może chodzić?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez fotodamiano Zobacz posta
    A to czyli jednak filtr szary ma sens.
    Jak najbardziej ma sens, ale...
    Ale wyłącznie w bardzo sprzyjających warunkach. Powiedzmy, że światło zastane daje Ci f:16 przy 1/250, a chcesz mieć f:2.8. Liczymy: 16-11-8-5.6-4-2.8, na moje oko 5EV, czyli filtr musiałby zatrzymać 5EV, więc z pełnego błysku lampy 1/1-1/2-1/4-1/8-1/16-1/32 zostaje 1/32, pisałeś o "zestawie reporterskim", więc pewnie jakaś parasolka (powiedzmy strata 2EV), więc 1/32-1/64-1/128. Przy lampie ustawionej na pełną moc i użyciu parasolki, gdy założysz filtr ND tłumiący światło o 5EV, z lampy zostanie 1/128 mocy, a to może być za mało (sprawdź, jaki wtedy masz zasięg przy niskim ISO i f:2.8).

Producent pisał o czasach 1/320 jednak najkrótszy czas jaki można uzyskać bez czarnego paska to 1/250.
    Głupie pytanie (takie są najgorsze), sprawdziłeś, jaki czas synchronizacji z lampą ma Twój aparat?

Ale mam taki problem że wyzwalacz nie wyzwala lampy sunpak pf30x. Nie jest kompatybilna, czy o co może chodzić?
    Nie wiem o co może chodzić, bo nie napisałeś, jak całość jest "poskładana".
    Czy jak weźmiesz do ręki tą lampę, włączysz, i naciśniesz "test" to lampa błyska (w ręce, nie na aparacie)?
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 10-02-2017 o 23:52

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Nadal
    Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    nie napisałeś, jak całość jest "poskładana"

Uprawnienia umieszczania postów