Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Zdjęcia produktowe dla siebie

Domyślnie Zdjęcia produktowe dla siebie

Witam,
    Na wstępie powiem iż jestem laikiem więc proszę o wyrozumiałość.
    Prowadzę (niewielki), dla niektórych wielki sklep internetowy z meblami.
    Obecnie chcielibyśmy robić sobie zdjęcia produktowe packshoty, ponieważ te które daje producent bądź dostawcy są bardzo słabe.
    Posiadamy miejsce, ale problematyczne jest wybranie sprzętu.
    Są to większe produkty typu łóżka, toaletki, komody.
    Mam kilka pytań dotyczących sprzętu.

1. Tło
    Jakie tło wybrać? Czy lepiej jest wybrać tło białe czy przykładowo zielone (takich kolorów nie posiadamy w ofercie).
    Czasem produkty zdarzają się białe więc czy zdjęcie białego produktu na białym tle nie będzie problematyczne?

2. Oświetlenie
    Jeśli są to duże produkty przykładowo 180cm x 200 cm to czy 1 górny żuraw z softboxem wystarczy?
    Plus do tego 4 boczne lampy również z softboxami. Czy nie będzie to za słabe światło ? Mam na myśli coś takiego x4 http://allegro.pl/lampa-swiatla-stal...615183870.html
    Nie wiem czy softboxy nadadzą się do tego lepiej czy parasolki ? Ale wyczytałem, że softboxy będą bardziej odpowiednie.

3. Aparat
    I tu zaczynają się schody, może opiszę co bym chciał.
    Potrzebuję aparatu który będzie dobry do większych produktów (wiem że zależy tu bardzo dużo od obiektywu) ale aparat to taka podstawa. Fajnie byłoby gdyby miał możliwość podglądu zdjęć na monitorze. Dodatkowo do apartu przydałby się statyw (ceny statywów nie znam więc cena poniżej odnosi się tylko do samego aparatu).
    Cena do 2500 zł

4. Obiektyw
    Najlepiej taki który będzie łapał szerszy kąt oraz posiadał fajną ostrość która nada się do tego typu zdjęć.
    Narazie nie biorę pod uwagi zdjęć produktów małych ale nie wykluczam tego w przyszłości.
    Cena? Nie wiem czy do 1000zł znajdę coś ciekawego?

5. Czy coś jeszcze potrzebuję?
    Wiadomo że zdjęcia będą wymagały obróbki graficznej, poprawa ostrości, usunięcie cieni, poprawienie nierówności ewentualnych porysowań plam na produktach. Photoshopa mam licencję płatną także o to się nie martwię.

A więc wiem zapewne mnie pociśniecie bo odbieram prace wam fotografom.
    Ale
    1. Chcę się czegoś nauczyć
    2. Jest to dla mnie wyzwanie (challenge accepted)
    3. Przy większej ilości produktów własne studio się przyda

A więc liczę na życzliwe osoby które z chęcią mi pomogą
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Zdjęcia produktowe dla siebie

Poczytaj "u sąsiadów"
    fotografia mebli - co i jak?
    Fotografia katalogowa mebli
    Fotografowanie mebli - oświetlenie
    Światło stałe czy błyskowe
    Poszukaj (google) tutoriali na temat takich zdjęć, zobaczysz czym i jak ludzie to oświetlają, wtedy będzie łatwiej "zawęzić obszar poszukiwań".

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

W zaleznosci od ilosci miejsca kup 18-55 lub gdy jest ciasno 10-18 (czesto trzeba bedzie prostowac perspektywe, przynajmniej na poczatku). Jasne szkla odpusc, i tak bedziesz przymykal do f5.6 lub f8. Z UWA musisz uwazac i lepiej kadrowac w LV. Z tanim aparatem, w wizjerze ciezko bedzie ocenic czy sciany szafy nie leca. Jak masz duzo miejsca nawet 70-200 f4 bedzie ok.

Aparat 700D - powinien byc ok, statyw aluminium, kazdy ciezszy bedzie ok. Kabel bedzie dzialal z kazdym dslr canona (lightroom ma opcje podgladu robionych zdjec).

Tlo, biale i cos ciemnego dla bialych rzeczy, albo zostaje zabawa w PS (przy wiekszej ilosci produktow uciazliwa).

Swiatlo... to ktore linkowales nawet do portretow na 1.4 moze byc za cienkie . Kup lampe studyjna i wyzwalacz radiowy. (600 WS x 2?), jak oswietlisz to juz zalezy od Ciebie.

GL&HF
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 19-01-2017 o 17:16

Pomieszczenie to jest około 4.5 - 5 metrów szerokości i 6 metrów długości. Czy jest wystarczające?

Dziękuję za polecenie aparatu, ale co do obiektywu to wciąż nie wiem co jednak będzie lepsze.
    Tu zaczynają się schody bo nie wiem czy moje pomieszczenie łapie się do tych 'dużych' czy 'małych'?

Tło już znalazłem białe na początek myślę że wystarczy jeśli będzie problematycznie przy białych produktach to poszukam czegoś dodatkowego.

Światło. Lepsze jest światło stałe czy lampy błyskowe? Nie wiem co tutaj wybrać, przeglądałem lampy studyjne 600WS nie znalazłem niestety nic w przystępnej cenie. Może są jakieś zestawy godne polecenia już ze stojakami itp? Czy dwie lampy wystarczą?

Co do lamp to mam największy dylemat bo od tego zależy tak naprawdę dobre zdjęcie.

Uzależniony

Z ciekawostek, tu masz fajny set-up, jeden statyw w cenie Twojego całego budżetu

https://www.youtube.com/watch?v=eLlR56ZUD4w

Aż takim burżujem nie jestem na początek mam kwotę 7 tysięcy na cały sprzęt. Tak żeby móc wystartować.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Jesli nie mozesz sie cofnac wiecej niz 2m od produktu kup 10-18. Z tego co piszesz 18-55 lub 18-135 bedzie ok.

Co do lamp znalazłem cosik takiego
    FreePower Free CY600K SOFT 80x120 zestaw - Lampy studyjne - Wyposażenie studia - Sklep internetowy Cyfrowe.pl
    600WS czyli takie jak mówiłeś x 2 ?
    Czy będzie tu potrzebne jeszcze oświetlenie z góry? jakiś żuraw z softboxem ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez Baroszek Zobacz posta
    CY600K
    Na dziś nie polecam, mały zakres regulacji (choć przy produktach pewnie nie potrzebujesz dużego), żadnych zabezpieczeń przed przegrzaniem.

Czy będzie tu potrzebne jeszcze oświetlenie z góry? jakiś żuraw z softboxem ?
    Tak.
    Nie.
    Zależy.
    Wybierz tą odpowiedź, która Ci pasuje.
    Tak, jeśli będziesz korzystał z lampy górnej.
    Nie, jeśli nie będziesz jej potrzebował.
    Zależy, bo do jednych obiektów możesz jej potrzebować, do innych nie.

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Na dziś nie polecam, mały zakres regulacji (choć przy produktach pewnie nie potrzebujesz dużego), żadnych zabezpieczeń przed przegrzaniem.
    A polecisz coś podobnego cenowo godnego zaufania i takiego aby miało zabezpieczenia ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów