Witam,
Na wstępie powiem iż jestem laikiem więc proszę o wyrozumiałość.
Prowadzę (niewielki), dla niektórych wielki sklep internetowy z meblami.
Obecnie chcielibyśmy robić sobie zdjęcia produktowe packshoty, ponieważ te które daje producent bądź dostawcy są bardzo słabe.
Posiadamy miejsce, ale problematyczne jest wybranie sprzętu.
Są to większe produkty typu łóżka, toaletki, komody.
Mam kilka pytań dotyczących sprzętu.
1. Tło
Jakie tło wybrać? Czy lepiej jest wybrać tło białe czy przykładowo zielone (takich kolorów nie posiadamy w ofercie).
Czasem produkty zdarzają się białe więc czy zdjęcie białego produktu na białym tle nie będzie problematyczne?
2. Oświetlenie
Jeśli są to duże produkty przykładowo 180cm x 200 cm to czy 1 górny żuraw z softboxem wystarczy?
Plus do tego 4 boczne lampy również z softboxami. Czy nie będzie to za słabe światło ? Mam na myśli coś takiego x4 http://allegro.pl/lampa-swiatla-stal...615183870.html
Nie wiem czy softboxy nadadzą się do tego lepiej czy parasolki ? Ale wyczytałem, że softboxy będą bardziej odpowiednie.
3. Aparat
I tu zaczynają się schody, może opiszę co bym chciał.
Potrzebuję aparatu który będzie dobry do większych produktów (wiem że zależy tu bardzo dużo od obiektywu) ale aparat to taka podstawa. Fajnie byłoby gdyby miał możliwość podglądu zdjęć na monitorze. Dodatkowo do apartu przydałby się statyw (ceny statywów nie znam więc cena poniżej odnosi się tylko do samego aparatu).
Cena do 2500 zł
4. Obiektyw
Najlepiej taki który będzie łapał szerszy kąt oraz posiadał fajną ostrość która nada się do tego typu zdjęć.
Narazie nie biorę pod uwagi zdjęć produktów małych ale nie wykluczam tego w przyszłości.
Cena? Nie wiem czy do 1000zł znajdę coś ciekawego?
5. Czy coś jeszcze potrzebuję?
Wiadomo że zdjęcia będą wymagały obróbki graficznej, poprawa ostrości, usunięcie cieni, poprawienie nierówności ewentualnych porysowań plam na produktach. Photoshopa mam licencję płatną także o to się nie martwię.
A więc wiem zapewne mnie pociśniecie bo odbieram prace wam fotografom.
Ale
1. Chcę się czegoś nauczyć
2. Jest to dla mnie wyzwanie (challenge accepted)
3. Przy większej ilości produktów własne studio się przyda
A więc liczę na życzliwe osoby które z chęcią mi pomogą
Pozdrawiam