w statystykach czym ludzie foca tez Canon wysoko jak nie najwyżej
wychodzi na to ze ludzie kupują sprzęt nie gwarantujący dobrych zdjęć
ciekawe
w statystykach czym ludzie foca tez Canon wysoko jak nie najwyżej
wychodzi na to ze ludzie kupują sprzęt nie gwarantujący dobrych zdjęć
ciekawe
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
JP,
wolę nie nadążać za rozwojem i robić zdjęcia, niż trzymać się "słupków" z dxo (jak ty)
i zejdź z tego pseudonaukowego i mentorskiego tonu, bo gadamy tu na luzie, bez nadymania się
napisałem, że używam Nexa z kitem, który jest b. ok.
Ciebie sprzęt paraliżuje, mnie nie
Jaki procent kupujących sprzęt wie co kupuje ?
Liczy się głównie firma, opinia a te Canon ma zasłużenie bardzo dobre.
A że z różnych powodów "przespał" początek rozwoju bezlusterkowców
głównie dlatego że bardzo rozbudował segment lustrzanek dla początkujących dla których proste bezlusterkowce są
bezpośrednią konkurencją więc teraz jest taki stan jaki jest
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 08-01-2017 o 13:24
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
w sumie tez racja, sporo ludzi się przez forum przewija ,którzy kupili sprzęt głownie dla lansu
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
DXO - testy szkla sa ok, ale ta ich segregacja aparatow... np w sporcie 1dx2 jest na 5'tym miejscu, pierwszy soniacz a7s.
I to chyba wyczerpuje temat.
Panowie, wyluzujcie. Nie ma się co spinać, każdy robi co chce i wydaje kasę jak chce, póki co żyjemy w wolnym kraju.
Dla mnie na przykład ważniejsza jest wygoda i dlatego chce mieć jeden aparat i obiekty. Wiem ze to będzie zawsze spory kompromis "Coś za coś" i zdaję sobie z tego sprawę. nie jestem profesjonalistą i nie chce wiadra szkieł. Tak chce i już. I szukam najlepszej opcji jaką mogę wypracować.
O bezlusterkowcu tez myślałem ale jeszcze nie teraz, chce poczekać aż to się ustabilizuje bo teraz producenci jeszcze miotają się z nowinkami i nowymi rozwiązaniami. Jak się to ustabilizuje to pewnie przejdę na bezlusterkowce.
Co do samej stronki którą kolega podrzucił jest bardzo fajna ale ocena sumaryczna dla mnie jest też bardzo subiektywna bo wychodzi że 18-135mm IS II jest gorszy od kita 18-55m, a z tym nigdy się nie zgodzę bo miałem obywa przez długi czas i 18-135 jest o klasę lepszy (mimo swoich wad).
Myślę, że na tej stronie jest mocno pod uwagę brany współczynnik cena/jakość i dlatego kompakty będą dobrze wypadały.
Do takich testów zawsze podchodzę z rezerwą i zazwyczaj porównuje suche parametry testowe/wykresy nie opinię czy ocenę końcową testującego.
Nie ma się za bardzo co spinać z takimi rzeczami bo każdy ma inne oko i czasem lepszy w testach obiektyw będzie dla niektórych gorszy od wypadającego znacznie gorzej w tym samym teście.
Akurat tu w pełni się zgadzam z Panem Janem. Uważam, że przynajmniej w przypadku obiektywów DXO oraz nasz pewien rodzimy portal prezentują bardzo dobre obiektywne wyniki. Problem jednak polega na tym, (w żadnym razie nie jest to personalna uwaga do Ciebie igor58, lecz zupełnie ogólna wyrobiona na podstawie wielu stwierdzeń padających na tym forum w wielu różnych wątkach na przestrzeni długiego czasu), że wiele osób nie potrafi czytać wyników tych testów a tym bardziej skorelować je z tym co widzi na zdjęciach.
Hmmm, czyżby szykował się powrót do sprzętu naszej ulubionej firmy![]()
Gdy "odkryłem" ten portal to przeczytałem także opis procedury testowej, łatwo też znaleźć wyniki poszczególnych testów.
Cena nie jest uwzględniana na żadnym etapie.
Jest także wiele czynników które determinują przydatność danego obiektywu dla naszych/konkretnych celów które nie wchodzą w zakres testowania DxO.
Tutaj uwzględniana jest tylko jakość poszczególnych cech obiektywu wpływających na jakość zdjęcia
Dla mnie np. rozmiar i waga są ważne, dla tych cech gotów jestem "poświęcić" winietę, transmisję i aberrację chromatyczną bo stosuję RAW i dobre "wywoływaczki" z profilami obiektywów
Nie fotografuję sportu, nie filmuję, szybkość AF też nie jest dla mnie pierwszoplanowa
No ale dla kogoś innego może być zupełnie inaczej, te testy to rzeczywiście tylko podpowiedź.
Ale rzetelna i obiektywna.
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 08-01-2017 o 16:01
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Widzisz i tu trafiamy w sedno, dla Ciebie to istotna cecha, a dla mnie na przykład waga i rozmiar są zupełnie bez znaczenia póki cięższy i większy jest lepszy, powiedzmy że mnie nie męczy noszenie ciężkiego aparatu, a za to strasznie męczy mnie wyciąganie i zmienianie obiektywu. Dla mnie może obiektyw nawet kilo ważyć jakby tylko miał adekwatną jakość i zakres ogniskowych.
I dokładnie tak jak piszesz testy można tylko traktować jako podpowiedź bo zawsze są subiektywne. I ja tak je traktuje, na końcu robię sumę wad/zalet, oczywiście pod moje wymagania (u mnie na przykład waga nie figuruje ani w wadach ani w zaletach, po prostu na nią nie patrzę) i wybieram.