Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: 5D mk IV vs 1dx mk II

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Odp: 5D mk IV vs 1dx mk II

Cytat Zamieszczone przez MagnatYogi Zobacz posta
    O to że jak masz niecanonowski obiektyw i oglądasz zdjęcie na wyświetlaczu to występują "kręgi" a w kompie już ich nie ma.
    Sorry ale dalej nie wiem o co chodzi. Ktoś ci chyba głupot naopowiadał. Jakie "kręgi"? Chodzi tobie o winietę?

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Sorry ale dalej nie wiem o co chodzi. Ktoś ci chyba głupot naopowiadał. Jakie "kręgi"? Chodzi tobie o winietę?
    Aptur ma racje, to chodzi o winietę i jej automatyczne usuwanie w puszce. Jest problem z Sigmami i była notka serwisowa. Obiektywy Canona też to spotkało i też była notka i update firmware. Sigma zaleca wyłączanie tego.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    Aptur ma racje, to chodzi o winietę i jej automatyczne usuwanie w puszce. Jest problem z Sigmami i była notka serwisowa. Obiektywy Canona też to spotkało i też była notka i update firmware. Sigma zaleca wyłączanie tego.
    Również Tamrony z serii SP. Miałem u siebie przez jeden majowy weekend tego roku SP 85mm f/1.8 Di VC USD i robiąc zdjęcia w formacie JPEG przy włączonej korekcie aberracji obiektywu (jasność brzegów, aberracja chromat.) swoim 5DS na tychże zdjęciach rejestrowały się piękne dwa kręgi. Dodatkowo występował problem z niestabilną ekspozycją w zależności od warunków wykonywania zdjęcia. Nie mam już tych zdjęć na dysku, wywaliłem je wszystkie aby się więcej nie stresować a obiektyw odesłałem do sprzedawcy po zwrot kasy.

Po tej przygodzie z ciekawości napisałem bezpośrednio do serwisu Tamrona do Japonii i według nich wszystko mieściło się w ich normie jeżeli chodzi o problemy z ekspozycją (sic!) natomiast co do kręgów wyrazili się w ten sposób że korekcja aberracji obiektywu w aparacie jest przeznaczona tylko dla obiektywów Canona i może nie działać prawidłowo z obiektywami nie od Canona. Serwis Tamrona nie zezwolił mi na publikację treści maila publicznie więc raczej nie mogę zarzucić tutaj oryginalnymi cytatami z ich wypowiedzi.

Teraz coś z tą ekspozycją im się odmieniło (widocznie było dużo zgłoszeń tego problemu) ponieważ zaczęli już coś o tym pisać publicznie, chociażby tutaj Usługa aktualizacji oprogramowania wbudowanego dla obiektywów SP 35 mm F/1,8 Di VC USD (F012) i SP 45 mm F/1,8 Di VC USD (F013)

Aktualizacja oprogramowania wbudowanego naprawia zgłaszany problem niestabilnej ekspozycji w określonych warunkach podczas fotografowania tymi obiektywami z lustrzankami Canon EOS-1D X Mark II lub EOS 80D. (dla lustrzanek Canon)
    Także używając najnowszych modeli aparatów Canona z najwyższej półki lepiej trzymać się firmowych obiektywów albo używać manualnych firm trzecich takich jak chociażby Zeiss czy Rokinon - mam, używam i tam nie ma żadnych problemów z kręgami na zdjęciach w formacie JPEG.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 24-12-2016 o 15:09

Uprawnienia umieszczania postów