Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Temat do dyskusji :-)

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Domyślnie Odp: Temat do dyskusji :-)

Jaś :-) łooootttttttoooooo mi chodziło jeno potrzebowałem mądrego aby to napisał. Te teksty o świetnych szkłach kuszą wielu kupujących, którzy nie mają możliwości podpięcia szkła do puszki. Klasyczny zabieg to wrzucanie jpg na 600 z FF i przymknięciem o jedną dwie działki. Potem fot 1200 px wyostrzony do granic możliwości ... świetne szkło.
    Tomm77 ... mam takie zboczenie zawodowe, że śledzę drugi obieg tych obiektywów od około pół roku :-) Mimo, że to Hydepark Cafe to nie zaczynałbym tematu, gdyby nie pewne spostrzeżenia. Nie jest moim celem wywoływanie wojenek z użytkownikami Sigm czy Tamponów 150 600 :-) Takie tam sobie gadanie, dla tych co mają ochotę :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez niki68 Zobacz posta
    Jaś :-) łooootttttttoooooo mi chodziło jeno potrzebowałem mądrego aby to napisał. Te teksty o świetnych szkłach kuszą wielu kupujących, którzy nie mają możliwości podpięcia szkła do puszki. Klasyczny zabieg to wrzucanie jpg na 600 z FF i przymknięciem o jedną dwie działki. Potem fot 1200 px wyostrzony do granic możliwości ... świetne szkło.
    Tomm77 ... mam takie zboczenie zawodowe, że śledzę drugi obieg tych obiektywów od około pół roku :-) Mimo, że to Hydepark Cafe to nie zaczynałbym tematu, gdyby nie pewne spostrzeżenia. Nie jest moim celem wywoływanie wojenek z użytkownikami Sigm czy Tamponów 150 600 :-) Takie tam sobie gadanie, dla tych co mają ochotę :-)
    Sam osobiście nie potrafię utrzymać przy sobie większości obiektywów na dłużej niż rok czasu. Teraz jedzie do mnie szklo które być może bede miał 2 tygodnie a może zostanie na dłużej.

Pełne uzależnienie

dwa rodzaje marketingu - w twoim poscie jest o takim bardziej instytucjonalnie zorganizowanym - ambasadorzy, promotorzy, niezależni testerzy, ja pisałem bardziej o takim amatorskim marketingu pewnie gdzieś tam zainicjowanym przez ten prawdziwy profesjonalny marketing ale jednak takim oddolnym ale masz rację oba zjawiska istnieją.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Tom77 no to podziwiam i zazdraszczam :-) :-) :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Tom77 no to podziwiam i zazdraszczam :-) :-) :-)
    A co tu zazdrościć, też tak możesz

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Na amerykańskim forum gościu oświadczył wprost, że kupuje Tamrona 150-600 bo jest tani. Ani słowa innego uzasadnienia więc zapadło mi to w pamięci.
    Jestem przekonany, że część tych szkieł kupili ludzie , którzy wreszcie mieli kasę na 600mm lufę. Pewnie część z nich je sprzedaje.
    Ja kupiłem C50/1.8 chociaż nie znoszę tej ogniskowej ale cena... Użyłem go tylko do sprawdzenia czy rzeczywiście jest ostry.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Etam, budżetówka ... ja jak kupuję to musi być dobre (a przynajmniej spełniające oczekiwania) bo do śmierci :-) Prędzej zdechnę niż sprzedam 400 5.6 :-) :-) :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Na amerykańskim forum gościu oświadczył wprost, że kupuje Tamrona 150-600 bo jest tani. Ani słowa innego uzasadnienia więc zapadło mi to w pamięci.
    Jestem przekonany, że część tych szkieł kupili ludzie , którzy wreszcie mieli kasę na 600mm lufę. Pewnie część z nich je sprzedaje.
    Ja kupiłem C50/1.8 chociaż nie znoszę tej ogniskowej ale cena... Użyłem go tylko do sprawdzenia czy rzeczywiście jest ostry.
    Ja tak kupiłem naleśnika 40mm, był plaski i był cashback :0

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

:-) Pracy doktorskiej ze statystyki nie robię ale staram się wyciągać wnioski ... być może błędne. Określenie świetne szkło w stosunku do obiektywu, który jak sam napisałeś na 600 ma podobną jakość jak inny zoom z 1.4 III to nie jest mz komplement :-) I znów opinia dotyczy FF. A ja tu gadam o APSC.
    Ten inny zoom to BARDZO dobry i ostry zoom + najlepszy extender. Zestaw kosztuje więcej niż ta 600S. 600mm trudniej zrobić w pewnej cenie niż 400mm. Oczywiście, że piszę o FF. Robie też oczywiście i na APSC... Dp APSC poleciłbym jednak właśnie c100-400II. Nie zapominajmy też o tym, że ostrości będą podobne lub identyczne ale AF już nie. Wypowiadam się też o wersji S, wersje C i wszystkie Tamrony g1 do niższa półka...

"Mam do sprzedania obiektyw Sigma Sport 150-600 do Nikona.
    Obiektyw zakupiony w lipcu tego roku w stanie idealnym.
    Pełen komplet sklepowy wraz z USB Dock.
    Dodatkowo obiektyw posiada maskowanie ochronne Huga, jak na załączonych zdjęciach"

Tu w tej chwili ogłoszenie z bagnetem żółtym, z Canonem było kilkanaście dni temu podobne. Tam po trzech miesiącach.

Gość kupił szkło w lipcu. Dokupił do tego maskowanie Huga. Znaczy ptasiarz nie lotnik i raczej nie amator. Po pół roku sprzedaje świetne szkło :-)
    Z ciekawości śledzę sobie ogłoszenia o sprzedaży tych szkieł. Serio widać pewną prawidłowość.
    Nie wiem co mam odpisać, może w końcu uzbierał na systemową stałkę, która jest lepsza ale i duuuuużo droższa Nie jestem wróżem.

Ile razy w swoim życiu kupiłeś świetny obiektyw i sprzedałeś go po pięciu miesiącach?
    Szczerze? Nie sprzedałem ŻADNEGO obiektywu jaki kupiłem (ba, aparatu też). Może to kwestia przemyślanych zakupów i realnego podchodzenia do sprzętu. Nie zakładam, że obiektyw za 9 tys robi zdjęcia jak ten za 45 tys (w przypadku tele) Za innych wypowiadać się nie mogę.

Wracając do meritum, dla mnie sam RAW to za mało do oceny tele.
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 20-12-2016 o 21:52

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Etam, budżetówka ... ja jak kupuję to musi być dobre (a przynajmniej spełniające oczekiwania) bo do śmierci :-) Prędzej zdechnę niż sprzedam 400 5.6 :-) :-) :-)
    Kiedyś popularnością cieszył się 70-300 IS, teraz można go kupić za ułamek ceny zdjęcia robi takie same jak kiedyś a już obiektem pożadania nie jest. Tak samo było z 400 5,6. Do niedawna 100-400 L też trudno było wyrwac ponieżej 4tys a teraz kazdy chce mieć MKII. Doszly do tego 150-600 Sigmy i Tamrona a teraz mamy i MKII Tamrona. Jest w czym wybierać to i ruch w sprzedaży większy.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów