Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 75

Wątek: Zakup nowego 6D - pomoc w doborze odpowiedniego szkła

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: Zakup nowego 6D - pomoc w doborze odpowiedniego szkła

Cytat Zamieszczone przez MagnatYogi Zobacz posta

U was zawsze wszystko jest w porządku na 11 punktach?
    Pamiętam jak testowałem ostrzenie na wszystkich 9 punktach w 20d w roku 2004. Nie podobało mi się i od 12 lat nie próbowałem.

Może niesłusznie się uprzedziłem, bo podobno taki automat może być użyteczny. Od tego czasu ostrzyłem zwykle jednym punktem, najczęściej centralnym, ale potem częściej bocznymi i nie zawodzą mnie.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Początki nałogu Awatar eleroo

Widzisz Jaś, a mi się trzy Ele kijowe trafiły. :/ To było mydło mydło - softfocus tak zwany, nie żadne poruszenia, bo zdjęcie było ostre, ale takie rozmemłane, przy f8 problem znikał. Za każdym razem przyjęto zwrot, więc sądzę, że sprzedawcy byli świadomi tych wad. Czwarty raz nie próbowałam kupować Wersje z isem trochę używałam, bo czasem ją pożyczam i rzeczywiście jest świetna, ale do bezisowych nie miałam szczęścia. Mówię, trzy felerne sztuki ever i wszystkie u mnie Zła byłam podwójnie, bo wszyscy sie rozpływają nad tymi szkłami a tu taki klops i jeszcze tyle zawracania głowy ze zwrotami i całą resztą. Nie znaczy to, że to szkło jest do bani, ja mam po prostu z nim złe doświadczenia i tyle. Z kolei Tami trafił mi się bardzo fajny i polubiłam go bardzo, jako budżetowy telezoom jest imo świetny i nie kończy się na 200 mm

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    Widzisz Jaś, a mi się trzy Ele kijowe trafiły. :/ To było mydło mydło - softfocus tak zwany, nie żadne poruszenia, bo zdjęcie było ostre, ale takie rozmemłane, przy f8 problem znikał. Za każdym razem przyjęto zwrot, więc sądzę, że sprzedawcy byli świadomi tych wad. Czwarty raz nie próbowałam kupować Wersje z isem trochę używałam, bo czasem ją pożyczam i rzeczywiście jest świetna, ale do bezisowych nie miałam szczęścia. Mówię, trzy felerne sztuki ever i wszystkie u mnie Zła byłam podwójnie, bo wszyscy sie rozpływają nad tymi szkłami a tu taki klops i jeszcze tyle zawracania głowy ze zwrotami i całą resztą. Nie znaczy to, że to szkło jest do bani, ja mam po prostu z nim złe doświadczenia i tyle. Z kolei Tami trafił mi się bardzo fajny i polubiłam go bardzo, jako budżetowy telezoom jest imo świetny i nie kończy się na 200 mm
    Jeżeli komuś trafiają się 3 sztuki tych szkieł felerne to coś jest nie tak albo z tobą albo z miejscem i ceną za jakie były kupowane. Kilka razy wracałem do 70-200 i nigdy się nie zawiodłem. Felerną IS trafiłem z rynku wtórnego.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

A ja mam widocznie szczęście, bo jeszcze nie nabyłem ani jednego szkła, które uznałbym za nieostry egzemplarz.
    Fakt, że używane kupowałem tylko pleśniaki (i też mi nie mydlą) i nie mam żadnych kundelków. Niecelny AF się zdarzał, ale felerna optyka mnie omijała dotąd.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    Mój typ to jednak sprawdzone i bardzo uniwersalne C24-105 I a potem C70-200/4 jeśli ma być budzetowo z zachowaniem relacji jakość/cena.
    C24-105 jako jedyne szkło spoko, ale do pary z c70-200f4 lepiej będzie pasował C17-40f4.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    A ja mam widocznie szczęście, bo jeszcze nie nabyłem ani jednego szkła, które uznałbym za nieostry egzemplarz.
    Fakt, że używane kupowałem tylko pleśniaki (i też mi nie mydlą) i nie mam żadnych kundelków. Niecelny AF się zdarzał, ale felerna optyka mnie omijała dotąd.
    Ja podobnie, choć głównie kupowałem szkła używane, a C70-200/f4 kupowałem i sprzedawałem chyba 4 razy (gdy chciałem go zabrać na wyjazd, na co dzień mi nie potrzebny).

Dopiero zaczyna Awatar bejzbol
    Miasto
    Dobra / Kraków

No to pierwsza połowa jest już w domu :-) oczywiście przez raty przebrnąłem choć w pierwszym wniosku pani z dobrego serca podokladala od siebie ubezpieczenie kredytu, ubezpieczenie sprzętu domowego (sic!) i usługę premium obsługi konta... Nawet nie wiem co to, całość dodatkowo 100 zł na całym kredycie. Na szczęście wszystko dało się wyłączyć z umowy mimo że pani twierdziła iż bank ją wtedy odrzuci ;-) tu jest lekcja żeby zawsze czytać co podkładają.

Co do zakupów w mm jestem zadowolony, w gratisie dorzucili mi jeszcze kartę sandiska 32 gb. Mimo usilnego przekonywania do zakupu rozszerzonej gwarancji z tego też podziękowalem, choć biłem się z myślami długo - dopiero owu ubezpieczenia ostudziły emocje, bo bardzo dużo tam wyłączeń.

Jutro jadę po szkło i biorę się za testowanie :-) ciekawe czy coś jeszcze wydębie od nich... Może torbę choć dorzuca.
    Dziękuję wszystkim za pomoc i będę zasięgał kolejnych rad już niedługo ;-)

P. S.
    Macie jakieś typy w czym nosić wygodnie i bezpiecznie ten sprzęt? Preferuje torbę na ramię która pomieści dwa obiektywy i korpus 6d. Nie zadaje pytania w innym temacie bo czytający ten wiedzą co kupuje i jak zamierzam eksploatować :-)
    Ostatnio edytowane przez bejzbol ; 06-12-2016 o 16:09
    Nikon d60 / nikkor 18-55 1:3.5-5.6 / nikkor 55-200 1:4-5.6

Dopiero zaczyna

Pogratulować nowej puszki

Wrócę do ostrzenia. Zapewne nie umiem używać AF, poprzednią technologią jakiej używałem do ostrzenia był klin dalmetryczny. Panowie śmieszkowie z poprzednich postów mam do was pytanie.
    Sytuacja zdjęciowa: 3 osoby, 4-5m przed aparatem, tło w nieskończonośći, przysłona 5,6.
    AF 11pkt (zaświecia 3pkty) - ostrość chybiona, AF centralny - ostrość trafiona. AF 11pkt nie ma za bardzo możliwości wyboru bliższego obiektu. Dlaczego tak się dzieje skoro boczne punkty są w porządku?
    Ostatnio edytowane przez MagnatYogi ; 06-12-2016 o 18:38

Chciałem się spytać czy promocja jest jeszcze aktualna?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez grzegorzg Zobacz posta
    Chciałem się spytać czy promocja jest jeszcze aktualna?
    Nie krępuj się. Zapytaj.

Dopiero zaczyna Awatar bejzbol
    Miasto
    Dobra / Kraków

Nie, tylko do 8.12
    Nikon d60 / nikkor 18-55 1:3.5-5.6 / nikkor 55-200 1:4-5.6

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów