85LII to śmigać nie będzie nawet na 5d mk8, mamy widocznie różne postrzeganie śmigania![]()
85LII to śmigać nie będzie nawet na 5d mk8, mamy widocznie różne postrzeganie śmigania![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Naprawdę proste pytanie - próbowałeś?
Gdybym był złośliwy to wrzucił bym teraz paręnaście kolejnych zdjęć biegającego psa robionych 85mm na servo. Ale nie wrzucę bo pierwsze nie jestem złośliwy, a po drugie na mojego psa to już nawet ja czasami patrzeć nie mogęA co dopiero wy
![]()
Ta nowa sigma jest wielkości 135L?
Wysłane z mojego HUAWEI CAM-L21 przy użyciu Tapatalka
Miłego dniamoja www
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Z tą wagą powiedzenie, że fotografia to ciężki kawałek chleba nabiera dosłowności.
Na pocieszenie, podobno środek ciężkości jest z tyłu, czyli nie będzie przeważać jak np tokina 16-28.
Ostatnio edytowane przez gnd ; 21-11-2016 o 18:19
Użyłem określenia "śmiga" i nie zawaham się, w razie potrzeby, użyć raz jeszczeTylko tak dla pełnej jasności odnosi się to do servo. Bez żadnej przesady można powiedzieć że portretówka na 5DIV stała się obiektywem do sportu.
A w "normalnym" fotografowaniu, rzec można, nic się nie zmieniło. Powiedziałbym nawet że odsetek zdjęć nietrafionych jest nawet większy niż na 5DIII. I sam, jeśli tylko się da, używam LV. No bo w sumie po co robić 500 zdjęć jak można 50.
I jeszcze jedno. Według mnie ten obiektyw, jak żaden inny z tych które mam czy miałem, potrzebuje kontrastu do trafienia. Jeszcze raz odniosę się do psa bo na nim to testowałem. Celuję w białe - pudło. Celuję w czarne - często pudło. Celuję w oko - najczęściej pudło. A wystarczy celować w granice oka i białego futra i praktycznie zawsze trafi. No ale to łatwo powiedzieć![]()
Mam wrażenie że ostatnimi czasy gdy pojawi się nowy obiektyw Sigmy to większość na forum jara się nim strasznie i gani wszystko co canonowskie jak tu 85LII. Później taką Sigmę dostaje się w rękę i na siłę wszyscy doszukują się jej wad i okazuje się że znowu Canon jest najlepszy. Do teraz 85LII było szkłem marzenie teraz już jest be bo pojawiły się mtf Sigmy. Jest wolne, pudłuje, przynosi się ze zlecenia dwa razy tyle materiału. Ludzie posłuchajcie siebie.
Ostatnio edytowane przez horak ; 21-11-2016 o 19:04
Gdyby z Sigmą nie było problemów to by nikt się ich nie bał. Sam zamieniłbym 35A na 35L mk2 gdyby nie przepaść cenowa. Natomiast 20A nie ma odpowiednika w Canonie (Nikon ma 20 1.8).