Witam!
Mimo, że zaglądam tu czasami, a Canonów używam od wielu lat, to jest to mój pierwszy postu tutaj, więc dobry wieczór
Zastanawiam się mocno nad 80D, ale różne testy (optyczne.pl) i komentarze pod nimi nie zachęcają do jego zakupu.
Aktualnie mam 550D, z którym najczęściej używam Tamrona 17-50 2.8 SP VC. Aparat kupiłem zaraz po premierze, więc mam go już ponad 6 lat i z jednej strony trochę z nim przeżyłem, a z drugiej coraz bardziej irytują mnie jego ograniczenia.
Myślę nad 80D. Szczególnie (w porównaniu z 550D)zależy mi na:
-górnym wyświetlaczu
-bardziej szczegółowym obrazku
-szybkim i pewnym AF (!)
-dynamice tonalnej
-niskich szumach do ISO3200 włącznie
-lepszej ergonomii
-wydajnym akumulatorze
Fotografuję głównie architekturę, plenery, raczej spokojne kadry, często ciemne wnętrza, fotki nocne, statyw (urbex, itp.)
Myślałem przyszłościowo nad FF, ale mam niechęć do używek, nowe trochę kosztują, nawet dziadek 6D, z którego korzystałem i zasadniczo nie byłem zachwycony tym, co z siebie wypluwał.
Chciałbym pozostać przy APS-C, ale różne opinie o matrycy 80D mnie trochę skołowały. Miałem przez jakiś czas 70D i o ile ergonomia i szybkość AF mi się podobały, to osiągi matrycy były dla mnie na poziomie rozciągniętego 550D...
Teraz jest cashback i body byłoby za 4000, czy warto?
Na początek chciałbym zostać przy 17-50 jako główne szkło, mam nadzieję, że dobrze będzie pracować z 80D (z 70D działało szybko i pewnie).
Pozdrawiam!