Ja jednak uważam, że nawet środkowy punkt w 6d jest mniej pewny niż w 5d3 i raczej kupię 6d2 wyłącznie dla uchylnego LCD. Jeśli nie będzie miał, to wymienię swoje szóstki na 5d3 + 6d1.
Ja jednak uważam, że nawet środkowy punkt w 6d jest mniej pewny niż w 5d3 i raczej kupię 6d2 wyłącznie dla uchylnego LCD. Jeśli nie będzie miał, to wymienię swoje szóstki na 5d3 + 6d1.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Tak na marginesie, oni nie posiadają żadnego sklepu wbrew temu co piszą, żadnej firmy, zdjęcie sklepu to ściema, nie działają legalnie, firma ma nip, regon, a tych danych jak na lekarstwo.
Towar odbierasz na "parkingu", jeżeli wogóle dojdzie do tranzakcji.
Rozumiem zadowolonych klientów, kupujących wysyłkowo "paczkę zapałek". Proszę mi pokazać (stawiam flaszkę) prawdziwy sklep z ceną mkIII poniżej 10tyś, a nie jakieś stronki z czapki, które sam moge zrobić w 10 minut i równie dobrze napisać, że sprzedaję za 5tyś. Po czym kilka osób będzie święcie przekonana, że za tyle można kupić mkIII. Rewelacja![]()
nie wierze... rozumiem, że amazon to też jest dla Ciebie podejrzany sklep bo preferują wysyłkę, nie mają sklepu w Złotych Tarasach a ew. odbiór możliwy jest "na magazynie". Skoro mcfoto wystawia paragon lub fakturę to chyba wszystko jest jasne. No ale jak się boisz to zawsze możesz kupić w Euro RTV AGD i tak jak ja kilka dni temu - kupiłem u nich 70-200 is II L za 8500zł, a sprzęt nie ma naklejek na pudełku Canon PL i nie ma naklejki z nr seryjnym. Przez to Canon nie chce mi dać cashbacku (prawdopodobnie Euro wzięło ten obiektyw z zagranicznej dystrybucji), a to są już jaja bo klient nie wie tego z jakiej dystrybucji dostaje sprzęt, a skoro Canon wpisał Euro jako autoryzowanego sprzedawce to ponosi odpowiedzialność za niego w stosunku do klienta za legalność sprzedawanych rzeczy.
Bzdury... żądanie przez importera cen sugerowanych jako cen minimalnych jest rażącym łamaniem przepisów dot. konkurencji. Mamy nawet piękna decyzję UOKiK.
https://uokik.gov.pl/download.php?plik=11281
Fakt, w Europie różne dziwactwa się zdarzają i rzesze biurokratów tworzą za pieniądze z tego VATu takie właśnie śledztwa i sążniste dokumenty.
Niestety producent ostatecznie zawsze będzie miał i powinien mieć możliwość i prawo wyznaczenia dowolnej ceny za swoje produkty. Najwyżej można to utrudniać, (to znaczy np. utrudniać rabaty, tak jak są one obecnie praktykowane) co w efekcie tylko da wyższe ceny i wycięcie drobnych sprzedawców. To jest walka z wiatrakami za pieniądze podatnika.
W innych miejscach jest mniej regulacji, np. w USA kompletnie legalne są "minimalne reklamowane ceny." Każdy może sprzedać po ile chce i producent nawet nie wie za ile kto sprzedał, ale producent może narzucić zakaz reklamowania poniżej minimalnych cen.
Skąd nieautoryzowani dilerzy biorą produkty z dystrybucji lokalnej? Nie skąd inąd tylko od autoryzowanych dilerów. I nikt autoryzowanym nie może zabronić masowej sprzedaży taniej, ale reklamować w takiej cenie im nie wolno.*
Authorized Dealers, Unauthorized Dealers, and Grey Market Explained | Canon Camera and Lens Deals - canonpricewatch.com
*co oznacza, że czasem ma sens zapytać w sklepie o obniżkę. Jeżeli sklep jest autoryzowanym dilerem, to nie może reklamować niższych cen, ale może mieć ochotę sprzedać taniej.
Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 09-10-2016 o 12:59
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Temat jest IMO wydumany. Każdy sklep w PL może sprzedać za ile chce. Jak sobie wymyśli to nawet poniżej ceny zakupu. Inna sprawa to opłacalność takich zabiegów i marża, która na Canonie może być niewielka.
temat (ceny sugerowanej) przestanie być tematem wydumanym z chwilą kiedy cytowany parę postów wyżej organ się za to zabierze
i nie jest to dziwactwo europejskie - to zdrowy organ zabezpieczający przed niezdrowymi praktykami bo niestety słynna "niewidzialna ręka rynku" nie zawsze działa.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Niezrozumienie. Piszesz to zapewne biorąc pod uwagę cenę maksymalną lub tą, którą sugeruje producent. Ja z kolei pisałem biorąc pod uwagę cenę minimalną którą może zaproponować sprzedawca osiągają jakiś zysk. Albo i stratę (tak, też czasami tak trzeba). Canon IMO nie ma możliwości zmusić sprzedawcy do sprzedaży w konkretnej cenie. Jest wielu dostawców, dystrybutorów i hurtowników. Możesz kupić za ile chcesz i sprzedać za ile się tobie podoba.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Sprzedawanie poniżej cen zakupu.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner