Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 104

Wątek: Ceny 5D MkIII, MkIV itp.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Ceny 5D MkIII, MkIV itp.

Ja jednak uważam, że nawet środkowy punkt w 6d jest mniej pewny niż w 5d3 i raczej kupię 6d2 wyłącznie dla uchylnego LCD. Jeśli nie będzie miał, to wymienię swoje szóstki na 5d3 + 6d1.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony

Domyślnie Odp: Canon 5D mark IV - oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez Janeek Zobacz posta
    nie no bez przesady... trochę wsparcia dla małych sklepów. Pewnie działają na niskiej marży i jeszcze mieliby płacić prowizję allegro. Samochód za 300000zł salon też Ci nie sprzeda przez allegro .
    Tak na marginesie, oni nie posiadają żadnego sklepu wbrew temu co piszą, żadnej firmy, zdjęcie sklepu to ściema, nie działają legalnie, firma ma nip, regon, a tych danych jak na lekarstwo.
    Towar odbierasz na "parkingu", jeżeli wogóle dojdzie do tranzakcji.
    Rozumiem zadowolonych klientów, kupujących wysyłkowo "paczkę zapałek". Proszę mi pokazać (stawiam flaszkę) prawdziwy sklep z ceną mkIII poniżej 10tyś, a nie jakieś stronki z czapki, które sam moge zrobić w 10 minut i równie dobrze napisać, że sprzedaję za 5tyś. Po czym kilka osób będzie święcie przekonana, że za tyle można kupić mkIII. Rewelacja

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Tak na marginesie, oni nie posiadają żadnego sklepu wbrew temu co piszą, żadnej firmy, zdjęcie sklepu to ściema, nie działają legalnie, firma ma nip, regon, a tych danych jak na lekarstwo.
    Towar odbierasz na "parkingu", jeżeli wogóle dojdzie do tranzakcji.
    Rozumiem zadowolonych klientów, kupujących wysyłkowo "paczkę zapałek". Proszę mi pokazać (stawiam flaszkę) prawdziwy sklep z ceną mkIII poniżej 10tyś, a nie jakieś stronki z czapki, które sam moge zrobić w 10 minut i równie dobrze napisać, że sprzedaję za 5tyś. Po czym kilka osób będzie święcie przekonana, że za tyle można kupić mkIII. Rewelacja
    nie wierze... rozumiem, że amazon to też jest dla Ciebie podejrzany sklep bo preferują wysyłkę, nie mają sklepu w Złotych Tarasach a ew. odbiór możliwy jest "na magazynie". Skoro mcfoto wystawia paragon lub fakturę to chyba wszystko jest jasne. No ale jak się boisz to zawsze możesz kupić w Euro RTV AGD i tak jak ja kilka dni temu - kupiłem u nich 70-200 is II L za 8500zł, a sprzęt nie ma naklejek na pudełku Canon PL i nie ma naklejki z nr seryjnym. Przez to Canon nie chce mi dać cashbacku (prawdopodobnie Euro wzięło ten obiektyw z zagranicznej dystrybucji), a to są już jaja bo klient nie wie tego z jakiej dystrybucji dostaje sprzęt, a skoro Canon wpisał Euro jako autoryzowanego sprzedawce to ponosi odpowiedzialność za niego w stosunku do klienta za legalność sprzedawanych rzeczy.

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    pan.kolega
    Nie, pokiełbasiło Ci się... to właśnie organizatorzy zmowy cenowej oskarżają tych co się wyłamują z dyscypliny o psucie rynku. Zawyżanie cen to jest właśnie naprawianie rynku.

Praktyki cen w sklepach "sugerowanych" przez producenta oraz cen minimalnych są powszechne i raczej nie są ścigane. W USA każdy poważny sklep ma obecnie dokładnie taką samą cenę na 5d4, i ogólnie w Canonie jest znacznie bardziej jednolicie niż w Polsce. Gdyby Coca Cola się umówiłą z Pepsi to co innego...
    Bzdury... żądanie przez importera cen sugerowanych jako cen minimalnych jest rażącym łamaniem przepisów dot. konkurencji. Mamy nawet piękna decyzję UOKiK.
    https://uokik.gov.pl/download.php?plik=11281

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez Janeek Zobacz posta

Bzdury... żądanie przez importera cen sugerowanych jako cen minimalnych jest rażącym łamaniem przepisów dot. konkurencji. Mamy nawet piękna decyzję UOKiK.
    https://uokik.gov.pl/download.php?plik=11281
    Fakt, w Europie różne dziwactwa się zdarzają i rzesze biurokratów tworzą za pieniądze z tego VATu takie właśnie śledztwa i sążniste dokumenty.

Niestety producent ostatecznie zawsze będzie miał i powinien mieć możliwość i prawo wyznaczenia dowolnej ceny za swoje produkty. Najwyżej można to utrudniać, (to znaczy np. utrudniać rabaty, tak jak są one obecnie praktykowane) co w efekcie tylko da wyższe ceny i wycięcie drobnych sprzedawców. To jest walka z wiatrakami za pieniądze podatnika.

W innych miejscach jest mniej regulacji, np. w USA kompletnie legalne są "minimalne reklamowane ceny." Każdy może sprzedać po ile chce i producent nawet nie wie za ile kto sprzedał, ale producent może narzucić zakaz reklamowania poniżej minimalnych cen.

Skąd nieautoryzowani dilerzy biorą produkty z dystrybucji lokalnej? Nie skąd inąd tylko od autoryzowanych dilerów. I nikt autoryzowanym nie może zabronić masowej sprzedaży taniej, ale reklamować w takiej cenie im nie wolno.*

Authorized Dealers, Unauthorized Dealers, and Grey Market Explained | Canon Camera and Lens Deals - canonpricewatch.com

*co oznacza, że czasem ma sens zapytać w sklepie o obniżkę. Jeżeli sklep jest autoryzowanym dilerem, to nie może reklamować niższych cen, ale może mieć ochotę sprzedać taniej.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 09-10-2016 o 12:59
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Temat jest IMO wydumany. Każdy sklep w PL może sprzedać za ile chce. Jak sobie wymyśli to nawet poniżej ceny zakupu. Inna sprawa to opłacalność takich zabiegów i marża, która na Canonie może być niewielka.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Fakt, w Europie różne dziwactwa się zdarzają i rzesze biurokratów tworzą za pieniądze z tego VATu takie właśnie śledztwa i sążniste dokumenty.
    Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Temat jest IMO wydumany. Każdy sklep w PL może sprzedać za ile chce. Jak sobie wymyśli to nawet poniżej ceny zakupu. Inna sprawa to opłacalność takich zabiegów i marża, która na Canonie może być niewielka.

temat (ceny sugerowanej) przestanie być tematem wydumanym z chwilą kiedy cytowany parę postów wyżej organ się za to zabierze
    i nie jest to dziwactwo europejskie - to zdrowy organ zabezpieczający przed niezdrowymi praktykami bo niestety słynna "niewidzialna ręka rynku" nie zawsze działa.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    temat (ceny sugerowanej) przestanie być tematem wydumanym z chwilą kiedy cytowany parę postów wyżej organ się za to zabierze
    i nie jest to dziwactwo europejskie - to zdrowy organ zabezpieczający przed niezdrowymi praktykami bo niestety słynna "niewidzialna ręka rynku" nie zawsze działa.
    Niezrozumienie. Piszesz to zapewne biorąc pod uwagę cenę maksymalną lub tą, którą sugeruje producent. Ja z kolei pisałem biorąc pod uwagę cenę minimalną którą może zaproponować sprzedawca osiągają jakiś zysk. Albo i stratę (tak, też czasami tak trzeba). Canon IMO nie ma możliwości zmusić sprzedawcy do sprzedaży w konkretnej cenie. Jest wielu dostawców, dystrybutorów i hurtowników. Możesz kupić za ile chcesz i sprzedać za ile się tobie podoba.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Temat jest IMO wydumany. Każdy sklep w PL może sprzedać za ile chce. Jak sobie wymyśli to nawet poniżej ceny zakupu.
    Mój znajomy ma sklep (zupełnie inna branża) i twierdzi że to jest nie do końca legalne....
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Mój znajomy ma sklep (zupełnie inna branża) i twierdzi że to jest nie do końca legalne....
    Ale co nie jest legalne? Sprzedawanie za cenę którą sam ustala sklep? Nie mówię tu o nagminnej sprzedaży poniżej ceny zakupu...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Sprzedawanie poniżej cen zakupu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów