35mm f2 IS + 85mm f1,8 to dla mnie idelan niskobudżetowy zestaw ślubny. AF zarówno w 35 jak i 85 jest bardzo dobry i spokojnie wystarczy do takich zastosowań.
35mm f2 IS + 85mm f1,8 to dla mnie idelan niskobudżetowy zestaw ślubny. AF zarówno w 35 jak i 85 jest bardzo dobry i spokojnie wystarczy do takich zastosowań.
Co ciekawe.... Według DXO mimo nieco większego otworu i nieco mniejszej winiety* (-1.4 vs. -1.8 EV)Tamron jest w sumie nieco ciemniejszy od Canona (2.1T vs. 2.0T).
Również ciekawe, że nie testowali dotąd Tamrona na żadnym body Canona, ale Canon jest ostrzejszy na 5dsr niż Tamron na D800E...
W ogóle to Canon 35mm f/2 IS jest wg. DXO trzecim najostrzejszym obiektywem Canona, kropka. Po 35mm f1.4 II. Bije nawet niesamowite długie białe elki.... Z wyjątkiem trzech, hmmm czy to jest możliwe?
* transmisja jest pewnie mierzona tylko na środku, więc winieta nie gra roli.
Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 04-10-2016 o 19:32
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
pamiętam ze jak go podpiąłem po zakupie to mi szczena opadła taki był ostry
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Ok Panowie jestem już niemalże zdecydowany na C 35 IS USM. Mam teraz pytanie, gdyż pojawiła się opcja zakupu używki na gwarancji.
Sprzedający jednak posiada tylko dowód zakupu wraz z pudełkiem bez karty gwarancyjnej. Czy na podstawie dowodu zakupu można go serwisować w razie czego?Czy coś kręci.
Teoretycznie mozna praktycznie zadzwoń do csi i zapytaj.
U nich zawsze bylo tak ze gwarancja musiala byc wypelniona (nawet przez uzytkownika) ale nie musiala byc podbita. Jednakze sadze ze nigdy z tej gwarancji nie skorzystasz, ale zawsze brak tego dokumentu moze byc argumentem do negocjacji cenowej.
"Gwarancja" to jedno, a "rękojmia" to drugie, czasem drugie może być lepsze od pierwszego. To pierwsze to zobowiązanie producenta, na warunkach opisanych w karcie gwarancyjnej, drugie to obowiązek sprzedawcy, na podstawie odpowiednich ustaw (zakładam sprzedaż "dla konsumenta", nie "na firmę").
Zwróć uwagę jaki to jest dowód zakupu, jeśli z jakiegoś komisu, lombardu, pośrednika, to obecny sprzedający może mieć na myśli gwarancję miejsca, w którym kupił (np. bezpłatna naprawa przez 3 miesiące nie uwzględniająca kosztów części, i tylko na podstawie karty gwarancyjnej).
Dorzucę swoje 3 grosze, trochę szkieł mi się przez ręce przewinęło, Canon 35/2IS jako jedyny został ze mną na dłużej i nie planuję jego zmiany, jest ostry od pełnej dziury a przede wszystkim celny szybki i powtarzalny, porównałem go z Sigmą Art i 35L, po pierwszych zachwytach nad ARTem zaczęły się problemy z celnością w gorszych warunkach, tutaj Canon 35/2IS wygrywał. 35L odpadał z uwagi na cenę, szkło super ale dla mnie za drogie. Kolejnym argumentem 35/2IS jest jego nieduża wielkość i waga, szkiełko bardzo poręczne. Marzy mi się takie 85/2IS![]()
Ostatnio edytowane przez Yaru ; 05-10-2016 o 12:24
Sprzedałem Canony poszedłem do Sony
Mam, jak Yaru, też czekam na odświeżoną 85, miałbym idealny, stosunkowo lekkie komplet wraz z 35mmf2IS i 6d...
Już jest odświeżona 85, tylko zbudowała ją Sigma![]()
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200