Ostatnio edytowane przez horak ; 19-02-2016 o 23:08
Dobrze powiedziane giganta. Giganta, który przysypia ale ktoś go kopnął i się przebudził na chwilę. Canon pozwala Sigmie na zabawę, Sigma odwala teraz robotę na którą kasy nie chce wydawać Canon. Ciężka robotę balansując na granicy opłacalności, szkła na maxa wyżyłowane, jasne, ostre, tanie i niestety ciężkie. Na tym nie da się zarobić. Zarabia się na milionach sztuk kompaktów po 500zł czy lustrzsnek XXXXD z kitami. Sigma nie zrobi kita za 400 zł bo musiałaby sprzedać milion obiektywów żeby to miało ekonomiczne uzasadnienie. Więc flaki wypruwa żeby każdy obiektyw był lepszy od konkurencji. Dlatego tez 24-105 Sigmy skończył tak jak skończył. Sigma to taki stymulant dla rozwoju Canona.
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Co moge napisac. Cena 35 nie rozpieszcza ale szklo jest mega. Szybkie, celne i piekielnie ostre...
Hej, chłopaki powiedzcie mi jak wygląda działanie i celność AF tego Canona? Jestem zainteresowana nim, ew. Sigmą ART - ma ktośjakieś porównanie? Boję się, że w razie ff czy bf pozostanie mi jedynie serwis (z którym różnie bywa) i jeszcze gwarancja tylko rok :/ Sigma z kolei ma USB Dock który mogę od razu dokupić na wszelki wypadek i on jest w stanie rozwiązać ew. problemy czy tak?
Krótko mówiąc - pierwszy ( powiedzmy prywatnie ) nie trafiał w nic i nigdy. Drugi, już w sklepie dokładnie tak samo. Trzeci był lepszy, czasami trafiał. Po kilku dniach go wymieniłem. Czwarty, ściągnięty dla mnie z magazynu, trafia we wszystko zawsze i wszędzie, w dzień i w nocyA który to sklep w Krakowie to nie powiem bo tamte dwa ktoś pewnie kupił
--- Kolejny post ---
Dodam tylko że nie po to kupuje się nowy obiektyw żeby później w serwisie usłyszeć, cytuję, że z jasnymi stałkami tak może być że np. na 1.4 mogą nie trafiać.