Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 70

Wątek: Canon 35 mm f2,0 USM czy Canon 24-70 f

Coś już napisał
    Miasto
    Slupca

Domyślnie Odp: Canon 35 mm f2,0 USM czy Canon 24-70 f

Cytat Zamieszczone przez max5 Zobacz posta
    Idzie zima i zimne kolory brrrr można kupić ocieplacz w formie filtra sky, lub ocieplać na piecu typu PS.
    Trzymaj się 1 planu i szukaj tego kursu, przeczytać coś mądrego też by się przydało, a przede wszystkim nie licz klatek nabitych na licznik tylko poznawaj możliwości puszki, to jak auto, jak pokierujesz tak pojedziesz. Elka czy Ilona sprawy nie załatwi, trzeba je popieścić by były ciepłe czy gorące, wszystko w Twoich rękach.
    cała prawda i napisana z dobrym humorem.
    Wiem że doświadczenie dobrego fotografa jest bezcenne i pozwala zobaczyć swoje błędy; wówczas nabierasz wiatru w skrzydła, bo wiesz już co i jak.
    Myślę, że laikiem nie jestem. ale brakuje mi jeszcze trochę wiedzy tej praktycznej nie książkowej. Kupiłem pełną klatkę, bo mogę sobie w tej chwili na nią pozwolić chcąc, aby moje zdjęcia były lepsze. Wiem wiem to nie aparat robi zdjęcia tylko My, ale dobry sprzęt tez potrzebny. Zmieniłem też system i cały czas poznaje możliwości obiektywów marki Canon a korpus w postaci 5D mark I jest obecnie najtańszą opcją na rynku i do tego bardzo zachwalaną.
    Chętnie nawiążę kontakt z doświadczonym Fotografem, który zechce mi poświecić czas.
    Ostatnio edytowane przez Smigaacz ; 22-09-2016 o 18:43

Coś już napisał
    Miasto
    Slupca

Cytat Zamieszczone przez merida Zobacz posta
    Zdecydowanie 35mm IS. Zamieniłem Sigmę 35art na ten obiektyw, a resztę kasy planuję przeznaczyć na 24 1.4 albo 20 1.4, gdyż w większości przypadków wystarcza mi to światło, ale i rozmiar na plus.

http://bit.ly/2da4Czf
    dlaczego sprzedałes Sigmę przeciez jest lepsza od Canon 35 f2 USM Czy zadecydowały to tylko względy finansowe ?

Początki nałogu Awatar asdf

Może wtrącę, 35/2IS to całkiem ciekawe szkło, nie ustępuje ostrością tej Sigmie (DXOMARK).
    T17-50/2.8, C85/1.8, pleśniaki.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Cytat Zamieszczone przez asdf Zobacz posta
    Może wtrącę, 35/2IS to całkiem ciekawe szkło, nie ustępuje ostrością tej Sigmie (DXOMARK).
    No nie wiem, nie wiem, w przedzielane 1.4-1.8 troszku mu brakuje :-)
    Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez asdf Zobacz posta
    Wedle niektórych testów na brzegu jest nawet minimalnie lepsze, na środku słabsze. Jest też lepsze od starej eLki.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 23-09-2016 o 23:47
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar merida

Póki co jeszcze nie sprzedałem. Finansowo zupełnie nie. Sigma to nadal świetne szkło, ale ograniczenia mam w puszce, gdzie upośledzenia bocznych punktów af bardzo ograniczało to szkło. Robiąc na 1.4 i przekadrowując miałem często pudło. Na środkowym na prawdę bdb. Plan był taki,że dokupię do niej 5d4, ale z ceną zbyt poszaleli więc odpuściłem, a na sensownego 5d3 w sensownych pieniądzach jeszcze nie trafiłem by nabyć*używany. Dlatego Sigmę póki co jeszcze trzymam z myślą o kupnie lepszej puszki i wtedy zdecyduję. Tak czy inaczej przydało by mi się jasne 24mm, bo robi niezłą robotę, a te kilka mm na szerokości robi sporą różnicę w ogniskowej. Najlepszy byłby systemowy 20 1.8, ale takie rzeczy tylko u sąsiadów Co do tych dwóch 35tek, canonowska lepiej łapie ostrość pod ostre światło, jest troszkę szybsza i leciutka, za to sigma i jej obrazek to coś pięknego. Pamiętam jak ją*podpiąłem pierwszy raz po 35L i byłem zachwycony, później po prostu się do niej przyzwyczaiłem

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jest też lepsze od starej eLki.
    Oj, tak. Szczególnie na przysłonach 1.4-1.8

Tutaj masz porównanie:
    Canon EF 35mm f/2 IS USM Lens Image Quality
    a tutaj można sprawdzić MTFy
    Canon EF 35mm f/1.4 USM L - Full Format Lab Test Report / Review - Analysis
    Canon EF 35mm f/2 USM IS - Review / Test Report - Analysis

Stara eLka jest bardziej ostra, przynajmniej w centrum i to już na f1.4.
    Przy f2 canon35/2 ma nieco lepsze narożniki i bardziej winietuje niż stara eLka.

Dla sceptyków dodam, że starą eLkę spokojnie można używać na f1.4 i wiele osób to właśnie czyni.

Coś już napisał
    Miasto
    Slupca

czy ten obiektyw jest naprawdę starszy od 35mm f2,0 ?
    Jestem od niedawna w canonie i myślałem, że to nowsza konstrukcja ale cena f1,4 odstrasza
    Coś za coś

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

A pięterko niżej są wykresy CA, które obrazują praktycznie jedyną wadę 35L, o której poważnie dyskutowano. W C35/2IS 3-krotnie mniejsza CA to duży bonus.
    Dla mnie natomiast to żaden argument za tym, że C35/2IS miałby byś lepszy od 35L.
    Kupiłem C35/2IS bo dla mnie jest bardzo praktyczny i znakomity optycznie. Dla kogoś kto potrzebuje f/1.4 nie ma z kolei o czym gadać.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Coś już napisał
    Miasto
    Slupca

czyli Sigma 35mm f1,4 górą

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów