Witam.
Czy zauważyliście większą tendencję do brudzenia matrycy w tym modelu? 5D mk III mniej się brudzi.
pozdr,MK.
Witam.
Czy zauważyliście większą tendencję do brudzenia matrycy w tym modelu? 5D mk III mniej się brudzi.
pozdr,MK.
To chyba zależy od tego jak używasz obu aparatów. W jakich warunkach, gdzie zmieniasz obiektywy itd. Żeby coś takiego stwierdzić trzeba by robić testy w identycznych warunkach ? inaczej to nie ma sensu i opisujesz subiektywne odczucia.
Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
SONY
Warunki są podobne, a matryca brudzi się dużo szybciej, 1Dx jest na rynku 4 lata, więc użytkownik tezę potwierdzi, albo zaprzeczy, bez "filozofowania"
pozdr,MK.
Jaki masz przebieg migawki? Co ile musisz czyścić matrycę?
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Po kolei: body nowe PL, pierwsze kilkadziesiąt klatek ok, 100-1500 co raz więcej syfów - czyszczenie na Żytniej za free, kolejne 1200 wyzwoleń i przy f8 syfki, w zasadzie do czyszczenia. Głównie ef 100-400 II ver, i może dwa razy wymiana szkła. Wiem, że matryce FF brudzą się częściej, ale od czasu pierwszego 5D, nie uświadczyłem takiej sytuacji. Stąd moje pytanie. Mój 1D mk IV podobnie eksploatowany czyszczę dwa razy w roku /ok 35 tyś klapnięć/, w 5D mk III było gorzej, jednak bez porównania z tym co jest w tym 1Dx.
pozdr,MK.
Być może pyli wadliwa migawka jak w Nikonach D600, chociaż jak dotąd takich doniesień nt. 1DX chyba nie było![]()
Zoomy niezle pompuja syf pod migawke.