Ostatnie 3 kadry wyśmieniteco to za zwierzaki?
Ostatnie 3 kadry wyśmieniteco to za zwierzaki?
Szkocka krowa ?.
Bo te szkockie krowy dają whisky ?.
Ostatnio edytowane przez macmathys ; 23-07-2016 o 14:54
91 super![]()
Podoba mi się 72, 74Jeśli to nie tajemnica to czy możesz napisać w którym miejscu były robione i jak długim obiektywem?
Zdjęcia z Pienin też bardzo fajne. Najbardziej podoba mi się 77 i 82. Rozumiem, że większość zrobiona z Sokolicy. Mam pytanie jak wydostaliście się z Sokolicy po zmroku i jak tam weszliście o świcie. Zakładam, że nocowaliście w Szczawnicy i aby dostać się na Sokolicę z tej pięknej miejscowości trzeba przepłynąć na drugi brzeg Dunajca. A flisacy nie pracują 24h na dobę...
Tak to szkockie krowy, jeden z symboli Szkocji. Ale dokładnie to Highland cattle.
Dzięki - cieszę się, że jakieś kadry są w porządku.
podoba mi się ta teoria, coś w tym musi być.
dzięki, naprawdę dzięki.
Dzięki!!!
Tak już podaję szczegóły.
72 - ogniskowa 100mm, F9, 25 sekund, ISO 200. Zdjęcie z mostu Siekierkowskiego.
74 - 100 mm, F6,3, 15 sec, Iso 320.
Pienieny. To nie są zdjęcia z Sokolicy, a z Wysokiego Wierchu. (https://pl.wikipedia.org/wiki/Wysoki_Wierch) Bardzo fajnie się dojeżdża samochodem w pobliże. Miejscówka po stronie Słowackiej. Potem 30/40 minut marszu i spokojnie przed czasem zdążyliśmy. Co ciekawe gdy szliśmy w ogóle nie było mgłyNocowaliśmy w łapskach Niżnych. Wyszliśmy z hotelu przed 4.00 i spokojnie zdążyliśmy. Polecam.
(Gwoli sprawiedliwości to miejscówka poznana na warsztatach Studia Huśtawka od Pawła Ucharczuka).
Bardzo dziękuje za odpowiedź,
Wysoki Wierch to bardzo ciekawa miejscówkaNie znałem jej
Dodatkowo pogoda w Pieninach Wam dopisała
Jeszcze raz gratuluję zdjęć
![]()
Czas na kilka destylarni ...
92. Caol Ila
Najbrzydsza na Islay. Główny profil tej whisky to sól, wodorosty, torf, cytrusy, kwaśne jabłka ... czasami zdarza się coś więcej w nutach i wtedy ta whisky jest przyzwoita.
93. Ardbeg
Główny profil to dym, torf, odrobina bryzy morskiej, jod, a czasami też szpital, lekarstwa oraz w zależności od beczek dużo nut po sherry lub cytrusów). Czy starsza tym lepsza i potrafi być niesamowita.
94. Ardbeg
95. Laphroaig
Dla mnie pachnie i smakuje jak jedynka. Profilu nie opisuję zatem. Przesadzili z torfem. ... z rzadka trafi się coś lepszego.
96. Laphroaig - opalanie torfem - tylko nieliczne destylarnie dokonują procesu słodowania (w tym suszenia) jęczmienia u siebie.
97. Laphroaig - alembiki. Wiadomo co tu się dzieje.
98. Lagavulin, czyli na ostro się kręci ... żużel, torf, smoła, podkłady kolejowe, zaszczane piwnice ... a jednak to bardzo dobra whisky jest.
99. laga od strony wody.
100. Laga i czerwona skrzynka na listy.
--- Kolejny post ---
101. Bunnahabhain ... można tłumaczyć na "Bardzo dobra whisky" albo piękna zatoka. Głównie z beczek po sherry. Profil od wiśni (i ambrozji owoców leśnych) po wiśnie w czekoladzie do czekolady, kawy, skóry i lakieru do czyszczenia skóry. W starej wersji wiekowy pokój prawnika wraz z kurzem na książkach. Jedyna destylarnia na Islay bez ogólnego profilu totfowego.
102. Bunna
103. Polecam ich Warehouse degustation czyli prosto z beczek. Można samemu porozlewać.
104. Bowmore. Moja ulubiona. Delikatne torfy, dymy i bryza morska w koktajlu z dominującymi owocami, czasami egzotycznymi (lata 60-te, ananas, mango, kiwi) a czasami leśnymi (beczki po sherry). Potrafi być ostra (gdzieś tam na pierwszych moich fotkach z papryką i czosnkiem.
105. Bowmore 2
106. Bowmore ... degustacja kolorowa. Czym oni barwią te whisky?
Ostatnio edytowane przez Daniel_Daniel ; 10-08-2016 o 17:41
Gwiazdy w ostatnich dniach w modzie. Dorzucę kilka z zeszłego tygodnia. Wszystkie robione w Tatrach ze szczytu Ciemniak.
Będę wdzięczny za infor co spierz... na poziomie zdjęć i jeszcze bardziej obróbki, gdyż może to ostatnie da się jeszcze poprawić.
107. Nad Tatrami, pierwszy wierzchołek po prawej to Krywań, dalej można odliczać.![]()
108.
109. Centralnie, bo coś w sobie ma ten układ wg mnie.
110. Mleczna nad tatrami zachodnimi.
111. I w jeszcze jednej wersji.
112. na koniec gwiazdy nad Zakopcem.
Ostatnio edytowane przez Daniel_Daniel ; 12-08-2016 o 23:18