Pokaż wyniki od 1 do 10 z 204

Wątek: Canon 6D vs 5D mk III vs 5D mk IV ( czyli oczami laika )

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Canon 6D vs 5D mk III vs 5D mk IV ( czyli oczami laika )

Niedawno dokupilem sobie 100d i juz pisalem gdzies, obrobka foty ze 100d w porownaniu do 6d to jakas masakra i kpina. Wyciaganie z cieni w cropach canona lezy i kwiczy. Juz pare razy pisalem, jak ktos nie widzi tej roznicy to niech sie cieszy, ale wmawianie tego innym nie ma sensu %) ja tego nie kupuje, bo widze po swoich zdjeciach co moge zrobic z plikiem ze ze 100d czy 60d w porownaniu z tym co moge z rawem z 6d

tapnięte z tela
    SONY

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez chester_jds Zobacz posta
    Jak mam kontrastową scenę i chcę mieć naświetlone cienie, może nie aż poprawnie, ale tylko wystarczająco, to na cropie zawsze szły przepały w jasnościach, a na FF bardzo często matryca daje radę i naświetlić cienie i nie przepalić jasnych partii. To zadecydowało o wyborze FF.
    Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    Niedawno dokupilem sobie 100d i juz pisalem gdzies, obrobka foty ze 100d w porownaniu do 6d to jakas masakra i kpina. Wyciaganie z cieni w cropach canona lezy i kwiczy. Juz pare razy pisalem, jak ktos nie widzi tej roznicy to niech sie cieszy
    Panowie ulegacie subiektywnym odczuciom i na pewno zmysły was oszukują.

Naukowo uzasadnione i profesjonalnie wykonane, słynne na cały świat testy DXOmark wykazują dowodnie, że kropy Canona mają nie gorszy zakres dynamiczny niż FF Canona, a np. 7xxd mają lepsze DR niż 5D3. Natomiast różnica między 6d i 5d3 ( na korzyść tego pierwszego) jest większa niż różnice krop-fufu. A 0.4 EV to w Canonie jest przepaść.......
    Więc radzę nie ulegać złudzeniom wynikającym z praktyki tylko zajrzeć do miarodajnych tabel i rankingów.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Panowie ulegacie subiektywnym odczuciom i na pewno zmysły was oszukują.

Naukowo uzasadnione i profesjonalnie wykonane, słynne na cały świat testy DXOmark wykazują dowodnie, że kropy Canona mają nie gorszy zakres dynamiczny niż FF Canona, a np. 7xxd mają lepsze DR niż 5D3. Natomiast różnica między 6d i 5d3 ( na korzyść tego pierwszego) jest większa niż różnice krop-fufu. A 0.4 EV to w Canonie jest przepaść.......
    Więc radzę nie ulegać złudzeniom wynikającym z praktyki tylko zajrzeć do miarodajnych tabel i rankingów.
    no dxo jest fantastyczne - zawsze mam z tyłu głowy, ostatnio znalazłem w testach dxo że wspaniałe korpusy OMD w układzie z ze swoim obiektywem stałka czy zoomem daje 7-9 efektywnych megapixeli ze swoich 16 megapixel czyli gdzieś po drodze ginie mu połowa rozdzielczości matrycy (nawet domyślam się dlaczego) - lubię testy dxo bo potrafią pokazać jedną syntetyczną liczbą cały temat a marketing twierdzi że to najlepszy aparat na świecie i robi tak samo dobre, a nawet lepsze zdjęcia niż 5DIII.

jeśli chodzi o 6D to zarówno cienie (to chyba nie jest zaskoczeniem) jak i światła obrabia się łatwiej i jest w nich więcej informacji niż było we wspaniałych cropach canona - ale ja najczęściej patrzę na histogram (a nie na zdjęcie) jak zdjęcia robię więc zwykle mam do czynienia z materiałem w którym ta informacja po prostu jest.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uprawnienia umieszczania postów