Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 79

Wątek: Przesiadka z 550D na 50D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Przesiadka z 550D na 50D

[QUOTE=lookasf;1314836]Zmiana aparatu do użytku domowego jest ciężka. Chciałam coś lepszego a okazuje sie, ze mój wybór nie jest do końca tym co chce. Chciałem na początku cis z prestiżem (buda z magnezu i wyświetlacz ). Ale myśląc globalnie to i tak wszystko sprowadza sie do tego co będę oglądał z rodzina i znajomy

Przy 7D opadnie ci szczęka jak włączysz tryb seryjny i zobaczysz co to dobry AF. Przy 5D szczęka opada jak zaczynasz obrabiać zdjęcia. Z tego co pamiętam to masz S35A, idealne szkło pod FF. 5D MK1 to stara puszka ale jakością obrazka nie do pobicie przez dzisiejsze cropy.

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Nie wiem skąd jesteś ale pewnie tam są ludzie co maja rożne aparaty - popytaj ( nawet w labach oni znają takich ludzi) może jakiś klub foto. Jak cię nie ciśnie zakup bo trzeba wydać pieniądze to spotkaj się z ludźmi co maja 5d/50d/7d. Umówcie się na wspólne zdjęcia i wtedy pomacasz te puszki. rób na swojej karcie i swoich obiektywach w podobnych ustawieniach i podobne sceny. W plenerze sprawdzisz ergonomie i af, domu na spokojnie porównasz obrabiając tak jak chcesz.
    W ten oto sposób wyleczyłem się ze zmiany mojej 7d mkI na MKII czy 6D -Kupiłem drugie 7d mkI i czekam aż 7D MKII spadnie poniżej 3,5K. Rozważałem też kupno OLKA OMD em5 - ale dwa systemy to za dużo i jak każdy ma swoje wady i zalety.
    Jeśli pośledzisz moje posty to zobaczysz dlaczego podjąłem taką decyzje.

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Cytat Zamieszczone przez lookasf Zobacz posta
    Zmiana aparatu do użytku domowego jest ciężka. Chciałam coś lepszego a okazuje sie, ze mój wybór nie jest do końca tym co chce. Chciałem na początku cis z prestiżem (buda z magnezu i wyświetlacz ). Ale myśląc globalnie to i tak wszystko sprowadza sie do tego co będę oglądał z rodzina i znajomymi.
    Ehhhh
    Prestiż? Kup se lejkę. Byle bardziej "Limited".
    Zapomnij o prestiżu przy takim budżecie, skup się na potrzebach fotograficznych.
    Takiej różnicy w obrazowaniu, które da Ci naprawdę porządne szkło, nie zapewni zmiana puszki.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

to co chciałeś to nie prestiż a prodiż
    do kupienia w każdym sklepie AGD
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

W 550D i 7DmkI jest ta sama matryca więc różnicy w jakości nie zauważysz. Na dodatek, to nie jest dobra matryca. Na pewno nie jest lepsza niż ta w 50D, a powinna być, bo to następca.
    C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L

Dopiero zaczyna

Widziałem sample z 7D i jakoś mnie nie zachwycił
    To może zapytam Was czy warto dzisiaj kupować 5D mk1 ?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez lookasf Zobacz posta
    To może zapytam Was czy warto dzisiaj kupować 5D mk1 ?
    Krótko i zwięźle z pozycji osoby która użytkuje także 6D. Zdecydowanie warto kupić 5D.

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

^^ Czasem warto czasem nie warto. Jak już się zdecydujesz na 5d classic to przed wsadzeniem do niej swojego Heliosa manualnego, sprawdź czy ta wersja nie zachacza o lustro na nieskaczonosci. Inaczej zabawa nowa stara zabawka może się szybko skończyć.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    ^^ Czasem warto czasem nie warto. Jak już się zdecydujesz na 5d classic to przed wsadzeniem do niej swojego Heliosa manualnego, sprawdź czy ta wersja nie zachacza o lustro na nieskaczonosci. Inaczej zabawa nowa stara zabawka może się szybko skończyć.
    Co masz na myśli?
    Istnieje możliwość uszkodzenia lustra tym szkłem?

Jeżeli trafisz dobrą sztukę, po wymianie lustra (wada fabryczna - odklejające się lustro), to chyba ciągle warto.
    C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów