Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: Co lepiej ? Kupić kalibrator czy używany monitor do lapka ?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie Odp: Co lepiej ? Kupić kalibrator czy używany monitor do lapka ?

Kolejny dowód, że poprawna kalibracja to nie jest kilka razy "Next" w programie. Laptopy w zasadzie są niekalibrowalne, ale poprawić można, tylko umiejętnie. Za duża korekta powoduje że skutki uboczne niweczą sens kalibracji.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Tak jak mówi Tom01, niekalibrowalne to dobre słowo. Co do poprawiania to robiłem to już kilka razy i szczerze powiem: straszna mordęga, a efekt końcowy chyba nie warty takiego wysiłku, bo i tak pozostawia wiele do życzenia.
    Pomogłem? Pomogę więcej na http://poobustronach.pl

Coś już napisał
    Miasto
    WWA

Świetny temat biodar ! Ostatnio się zastanawiam nad zakupem kalibratora do laptopa. Częste wyjazdy nie pozwalają mi kupić monitora dodatkowego. Mam Asusa N76V i problemy z kolorami na zdjęciach...co byście poradzili ??

Miasto
    Białystok-Warszawa

Najtańszym, rozsądnej jakości jest X-Rite I1 Display Pro. Niestety, jak są problemy z kolorem, tak będą. Ewentualnie trochę mniejsze.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez damianko Zobacz posta
    Przerabiałem juz kalibracje pazdzierzowego monitora i pomaga ona nie więcej niż rutinoscorbin na zapalenie płuc.
    Przesada, oprofilowanie słabego monitora daje bardzo dużo, zobaczy to na oko nawet laik, różnice pomiędzy dobrym i słabym monitorem - już trzeba umieć zobaczyć.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez gosiaa Zobacz posta
    różnice pomiędzy dobrym i słabym monitorem - już trzeba umieć zobaczyć.
    Wydaje mi się że chyba raczej nigdy nie porównywałaś ze sobą takich monitorów
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez robson999 Zobacz posta
    Wydaje mi się że chyba raczej nigdy nie porównywałaś ze sobą takich monitorów
    Daj je do porównania pierwszej lepszej osobie, która nie zna się na monitorach - pod warunkiem, że oba będą oprofilowane. A daj do porównania badziewny monitor oprofilowany i nie oprofilowany. Ciekawe gdzie łatwiej znaleźć różnice.
    Mając do wyboru kupić monitor albo kalibrator stawiam na to drugie, jasne, że lepiej mieć jedno i drugie.

Zablokowany
    Miasto
    Usa

Zmieniłem ostatnio oprofilowany badziew na nie oprofilowany cs230 i monitory dzieli duża przepaść nawet w takiej konfiguracji.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Cytat Zamieszczone przez gosiaa Zobacz posta
    Przesada, oprofilowanie słabego monitora daje bardzo dużo, zobaczy to na oko nawet laik, różnice pomiędzy dobrym i słabym monitorem - już trzeba umieć zobaczyć.
    Oczywiście różnica będzie. Pytanie tylko czy na plus...?

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Co do pytania kalibrator czy dobry monitor, to tylko i wyłącznie dobry monitor i jesli kasy nie starczy na kalibrator to zlecić komus kalibracje. Pan w stopce powyżej ma napisane które to monitory.
    W ostatnim tygodniu kupiłem do pracy (99% Autocad + 1% obróbka na potrzeby internetu) monitor 4K Benq BL3201PT,
    BenQ BL3201PT Designer Monitor | BenQ Global
    który opinie ma dobre i nie jest jakąś padliną (100% SRB, 10-bit). Niestety nasz dostawca okazało sie że nie miał na stanie nic z dobrych i dużych NECów.
    Wczoraj spędziłem trochę czasu żeby go jakoś skalibrować (oprofilować). Monitor nie posiada sprzętowej kaibracji, dlatego musiałem skorzystać z oprogramowania i1 Profiler, którym próbowałem na różne sposoby i automatycznie i manualnie wprowadzać ustawienia jak nakazywał kalibrator. Po wszystkim sprawdziłem jakość kalibracji i ogólnie raport pokazał że monitor zdał test pomyślnie, ale po wejściu na stone MVA.pl i wyświetleniu tego zdjęcia
    http://monitory.mastiff.pl/temp/cmm.jpg
    niestety widze kolorowe pasy po bokach. Mój NEC PA231W po kalibracji SVII wyświetla je za to prawidłowo - na szaro.
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów