Kolejny dowód, że poprawna kalibracja to nie jest kilka razy "Next" w programie. Laptopy w zasadzie są niekalibrowalne, ale poprawić można, tylko umiejętnie. Za duża korekta powoduje że skutki uboczne niweczą sens kalibracji.
Kolejny dowód, że poprawna kalibracja to nie jest kilka razy "Next" w programie. Laptopy w zasadzie są niekalibrowalne, ale poprawić można, tylko umiejętnie. Za duża korekta powoduje że skutki uboczne niweczą sens kalibracji.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Tak jak mówi Tom01, niekalibrowalne to dobre słowo. Co do poprawiania to robiłem to już kilka razy i szczerze powiem: straszna mordęga, a efekt końcowy chyba nie warty takiego wysiłku, bo i tak pozostawia wiele do życzenia.
Pomogłem? Pomogę więcej na http://poobustronach.pl
Świetny temat biodar ! Ostatnio się zastanawiam nad zakupem kalibratora do laptopa. Częste wyjazdy nie pozwalają mi kupić monitora dodatkowego. Mam Asusa N76V i problemy z kolorami na zdjęciach...co byście poradzili ??
Najtańszym, rozsądnej jakości jest X-Rite I1 Display Pro. Niestety, jak są problemy z kolorem, tak będą. Ewentualnie trochę mniejsze.
5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
600EX-RT, 430EXII, 568EXII
CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600
Daj je do porównania pierwszej lepszej osobie, która nie zna się na monitorach - pod warunkiem, że oba będą oprofilowane. A daj do porównania badziewny monitor oprofilowany i nie oprofilowany. Ciekawe gdzie łatwiej znaleźć różnice.
Mając do wyboru kupić monitor albo kalibrator stawiam na to drugie, jasne, że lepiej mieć jedno i drugie.
Zmieniłem ostatnio oprofilowany badziew na nie oprofilowany cs230 i monitory dzieli duża przepaść nawet w takiej konfiguracji.
Co do pytania kalibrator czy dobry monitor, to tylko i wyłącznie dobry monitor i jesli kasy nie starczy na kalibrator to zlecić komus kalibracje. Pan w stopce powyżej ma napisane które to monitory.
W ostatnim tygodniu kupiłem do pracy (99% Autocad + 1% obróbka na potrzeby internetu) monitor 4K Benq BL3201PT,
BenQ BL3201PT Designer Monitor | BenQ Global
który opinie ma dobre i nie jest jakąś padliną (100% SRB, 10-bit). Niestety nasz dostawca okazało sie że nie miał na stanie nic z dobrych i dużych NECów.
Wczoraj spędziłem trochę czasu żeby go jakoś skalibrować (oprofilować). Monitor nie posiada sprzętowej kaibracji, dlatego musiałem skorzystać z oprogramowania i1 Profiler, którym próbowałem na różne sposoby i automatycznie i manualnie wprowadzać ustawienia jak nakazywał kalibrator. Po wszystkim sprawdziłem jakość kalibracji i ogólnie raport pokazał że monitor zdał test pomyślnie, ale po wejściu na stone MVA.pl i wyświetleniu tego zdjęcia
http://monitory.mastiff.pl/temp/cmm.jpg
niestety widze kolorowe pasy po bokach. Mój NEC PA231W po kalibracji SVII wyświetla je za to prawidłowo - na szaro.
R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
https://500px.com/mkkaczy