Miałem w ręku Sigmę w wersji S.Na pewno szybsza od C, i wydaje mi się celniejsza.Ale zadecydowała waga.Różnica 1 kg naprawdę jest odczuwalna.Na pewno do zdjęć z zasiadki do ptaków, czy pobawienie się w foto samolotów /przez 1 godzinę nie dłużej /-ciężar,jest zdecydowanie lepszą wersją.Oczywiście i cena jest inna, prawie 500 euro więcej. Różnica przeznaczona na zakup nowej drukarki pro 100s.Dla moich potrzeb, gdy szlajam się po górach,każdy kilogram w plecaku ma znaczenie.A nawet gdy potrzyma się wersję C przez 1-2 godziny w ręku, zapewniam że czuć to boleśnie.Plecak 2 .kg wagi, klamoty w nim to ok 4 kg,statyw 2 kg, coś do picia , coś na przegryzienie, jakaś kurtka p.deszczowa i masz już 10 kg.Tamrona 150-600 ma kolega-jest na tak i na nie.Brzeg kadru nie jest dobry,powolny.Po zakupie Sigmy podpiął ją i zdecydowanie to potwierdził.Jak na razie to ja walczę z obiektywem, ale pomalutku dochodzę do tego co i jak.Już mu przyspieszyłem motor AF przez usbdocka.Zdecydowanie szybciej acz wydaje mi się że w tym wypadku to odzwierciedla się na celności.Ale chyba nie jest źle, na 10 zdjęć trafia 8.czasami 10/10.Ale utrzymać 500-600 mm z reki to wymaga wprawyOgólnie jestem zadowolony.W końcu można kupić wersję S, ale też może się okazać nie najlepsza w porównaniu do jasnych stałek.400, 500. 600 mm.Ale wiadomo -zoom to nie stałka.Inna jakość obrazka.A mnie potrzebny jest zoom
Może w niedzielę wrzucę tu kilka obrazków z ogniskowymi 150.250.400.600.Sam ocenisz jak to się ma do jakość /cena.Choć Tom77 stwierdził że jednak woli swego C 100-400 i robić cropy.