Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Jak zrobiono to zdjęcie?

Mieszany widok

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Jak zrobiono to zdjęcie?

Cytat Zamieszczone przez Nemo595 Zobacz posta
    Wydaje mi sie ze palnik w gore, odbicie od sufitu, a obróbka to delikatne zmniejszenie kontrastu(odcięcie czerni) na krzywych i nic więcej.
    @Noxwanderer: powyżej masz prawidłową odpowiedź.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Wydaje mi sie ze palnik w gore, odbicie od sufitu, a obróbka to delikatne zmniejszenie kontrastu(odcięcie czerni) na krzywych i nic więcej.
    @Noxwanderer: powyżej masz prawidłową odpowiedź.
    Nie jestem pewien - sam "palnik w górę" nie da odblasku w oczach i delikatnego wypełnienia światłem od przodu. Samo zmniejszenie kontrastu nie da takiej zmiany kolorystyki zdjęcia.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Nie jestem pewien - sam "palnik w górę" nie da odblasku w oczach i delikatnego wypełnienia światłem od przodu. Samo zmniejszenie kontrastu nie da takiej zmiany kolorystyki zdjęcia.
    Chodziło mi o sposób "przydymienia" cieni, najprościej robi się to na krzywej, odcinając czernie. Może to też być gotowy preset czy inny automat, jest tego cała masa.

A co do światła - nie mam pewności, ale wydaje mi się, że tam lampy błyskowej nie było w ogóle.
    Skoro w szybie odbija się fotograf, to i błysk lampy powinien być widoczny.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Chodziło mi o sposób "przydymienia" cieni, najprościej robi się to na krzywej, odcinając czernie. Może to też być gotowy preset czy inny automat, jest tego cała masa.
    Ok, samo "przydymienie" widać na histogramie, jest dziwnie ściśnięty, co sugeruje tak jak mówisz, przesunięcie czerni na krzywych, a jeśli ktoś nie chce szukać presetów ani automatów, to jeśli doda warstwę korekcyjną, wypełni ją jakimś kolorem, zmieni tryb mieszania na "kolor" i zmniejszy nasycenie, też może uzyskać podobne efekty (ehh, a miałem nadzieje, że pytający sam do tego dojdzie ).
    Co do oświetlenia to też możliwe, przy "wróżeniu" sugerowałem się druga panią od lewej: jak dla mnie główne światło jest górne (cień brody), ale z wypełnieniem od przodu (cień brody na szyi jest ostrzejszy niż cień głowy, bliki w oczach).

Uprawnienia umieszczania postów