Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: Canon 7d pomoc w doborze szkła...

Bywalec Awatar Dawid_Gaszynski
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Canon 7d pomoc w doborze szkła...

A może tak łaskawie odpowiesz na pytania ? Nie wiem czy wiesz, ale nikt z nas nie ma magicznej różdżki i odpowiedź na Twoje pytanie wymaga dodatkowych informacji. No, chyba, że nie interesuje Cię przemyślana odpowiedź to zaraz takiej zupełnie losowej mogę udzielić. Niech no tylko rzucę monetą...o , już jest. Nie , nie dasz rady. Usatysfakcjonowany taką odpowiedzią ?
    Ostatnio edytowane przez Dawid_Gaszynski ; 29-01-2016 o 00:31

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez lukasz98 Zobacz posta
    Tylko jedno pytanie..Czy L-ka f4 dam rade?
    nie dasz
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Moze Sigma 70-200 mm f/2.8 EX DG APO OS HSM....
    https://www.youtube.com/watch?v=PTorQoO0q7c
    Test Sigma 70-200 mm f/2.8 EX DG APO OS HSM - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl

Masz f2.8, calkiem ostry srodek, na apsc brzeg tez jest w miare ok.... Na ff jest slabo na brzegu...

Witam wszystkich,
    dość długi czas fociłem amatorsko mecze piłki nożnej canonem 400d z obiektywem tamron 75-300 4-5,6. Ostatnio kupiłem nowego canona 7d i do tego obiektyw na początek 50mm 1.8 STM. Spodziewałem się czegoś więcej po tym, być może jeszcze nie wgryzłem się w niego. Jakość obrazu mnie na razie nie zachwyca. To samo jeśli podłącze te stare tele, wydaje mi się, że tym starym sprzętem efekty były lepsze. Nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia do starego sprzętu czy coś innego. Co o tym sądzicie?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez boro93 Zobacz posta
    Co o tym sądzicie?
    Sądzimy, że tych dwóch obiektywów nie da się porównać.

Dla przykładu 7d + 50mm 1,8 STM

Albo jestem w tym jeszcze słaby, albo mam za duże wymagania co do tego sprzetu.

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Nie widzę fotek... Ale abstrahując, zważ, że gęściejsza matryca 7D będzie więcej wymagała od obiektywu w kwestii rozdzielczości od "rzadszej" matrycy 400D (tzn. z mniejszym upakowaniem pikseli). Stąd porównując fotki ze swojego starego tele możesz czuć niedosyt. Przeszedłem to na własnej skórze na trasie 300D-500D-7D i ża każdym razem stare szkła były coraz słabsze (jakże błogim oddechem było przejście na FF w tym kontekście

Pełne uzależnienie
    Miasto

dość długi czas fociłem amatorsko mecze piłki nożnej canonem 400d z obiektywem tamron 75-300 4-5,6. Ostatnio kupiłem nowego canona 7d i do tego obiektyw na początek 50mm 1.8 STM. Spodziewałem się czegoś więcej po tym, być może jeszcze nie wgryzłem się w niego. Jakość obrazu mnie na razie nie zachwyca. To samo jeśli podłącze te stare tele, wydaje mi się, że tym starym sprzętem efekty były lepsze. Nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia do starego sprzętu czy coś innego. Co o tym sądzicie?
    EOS 400D - natywna rozdzielczość matrycy 10 Mpix, 3888 x 2592 (RAW, JPEG)

EOS 7D - natywna rozdzielczość matrycy 18 Mpix, 5184 x 3456 (RAW, JPEG)

Podskoczyła rozdzielczość matrycy a ostrość obiektywu niestety pozostała praktycznie ta sama. Ty masz Tamron AF 75-300mm f/4-5.6 LD Macro, w niżej cytowanej bazie danych go nie ma ale jest bliźniaczy? Tamron AF 70-300 F/4-5.6 LD Macro:

Tamron AF 70-300 F/4-5.6 LD Macro Canon mounted on Canon EOS 7D : Tests and Reviews - Sharpness 4 P-Mpix

Tamron AF 70-300 F/4-5.6 LD Macro Canon mounted on Canon EOS 400D, DIGITAL REBEL Xti or Kiss Digital X : Tests and Reviews - Sharpness 3 P-Mpix

Natomiast w przypadku EF 50mm f/1.8 STM różnica jest znaczna na korzyść EOS 7D i powinieneś ją zauważyć (o ile posiadasz jeszcze na stanie obydwa aparaty):

Canon EF 50mm f/1.8 STM mounted on Canon EOS 7D : Tests and Reviews - Sharpness 11 P-Mpix

Canon EF 50mm f/1.8 STM mounted on Canon EOS 400D, DIGITAL REBEL Xti or Kiss Digital X : Tests and Reviews - Sharpness 7 P-Mpix

Jak Tobie nie pasuje rozdzielczość natywna matrycy EOS 7D to rób zdjęcia w trybie mRAW (3888 x 2592) czyli rozdzielczości natywnej matrycy EOS 400D. Jeśli nie jesteś zadowolony z ostrości jaką uzyskujesz za pomocą obydwu obiektywów to rób zdjęcia w trybie Live View.

Dla przykładu 7d + 50mm 1,8 STM

https://lh3.googleusercontent.com/q9...T=w891-h653-no

https://lh3.googleusercontent.com/sV...X=w980-h653-no

Albo jestem w tym jeszcze słaby, albo mam za duże wymagania co do tego sprzetu.
    Nie widzimy tych zdjęć, wgraj je jeszcze raz tutaj i podrzuć później do nich odnośniki:

https://www.imageupload.co.uk/
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 30-01-2016 o 12:31

Tzn już rozumiem, teraz wiem czemu takie mydło wychodziło nawet przy bardzo krótkich czasach obraz niewyraźny, teraz rozkminiłem jeszcze coś takiego: robię w pełnej rozdzielczości 7d z 50mm 1.8 i porównując to z wykadrowaną tą samą fotką przez PS widać różnicę na korzyść kadrowania. Nie wiem czy to ma sens ale takie mam odczucie Zdjęcia, których linki podałem robione 7d z tą 50tką, dałoby się z tego coś jeszcze wycisnąć? Sorki za takie długie linki :P

https://lh3.googleusercontent.com/-H...V=w891-h653-no

https://lh3.googleusercontent.com/1k...=w1310-h653-no

Bywalec Awatar Yanc
    Miasto
    Manieczki

Hej

Łukaszu, a ja mam pytanie może nieco offtopic, powiedz mi jak wygląda sprawa szumów w 7D?
    Ja w zeszłym roku robiłem zdjęcia turnieju piłkarskiego (w hali) w którym grał mój syn, oświetlenie było takie że lepiej by mi było noktowizor założyć, w związku z czym fotki szły na ISO 3200/6400, po pomniejszeniu do oglądania fotek na komputerze szumu tak nie widać, ale w powiększeniu - masakra. Tak się składa że niedawno miałem okazję kupić tanio 7D ale zrezygnowałem bo uznałem że w stosunku do mojej 60D nie zyskam praktycznie nic, a sporo stracę, między innymi właśnie na szumach. Czytałem że każde ISO powyżej 800 to już są szumy mocno zauważalne, jednak nigdy nie miałem okazji pogadać z kimś kto faktycznie 7D używał w takich warunkach.

Pozdrawiam
    Yanc
    C6, C7DMkII, C60D, 17-50/2,8, 50-150/2,8, 50/1,8, 85/1,8, 150/2,8 Macro, 70-200L, 120-400, 430EX, S568

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów