Akceptowalność szumów zależy od wielu czynników:
1) Jak naświetlasz - niedoświtlasz czy prześwietlasz?
- niektórzy specjalnie prześwietlają by mieć mniejsze szumy innym zależy na szczegółach w bieli - 7d nie wybacza prześwietleń.
2)W jakim świetle robisz?
- w dobrym świetle nie widać ziarna w kiepskim - ciemne ulice, sala, brązowo szary kolor światła - będzie dużo bardziej widoczne
3) Ile wyciągasz z niedoświetlonych zdjęć albo z cieni?
- w 7d można wiele wyciągnąć z cieni ale im więcej ciągniesz tym większe szumy się pojawiają
4) W jakim programie obrabiasz
- PS daje inne ziarno niż DPP na tych dwóch robię - PS jest poręczniejszy i ma więcej możliwości DPP czasem lepiej radzi sobie z szumami nawet przy wyłączonym odszumianu.
5) Jak odszukasz?
- osobiście wole mieć szumy i szczegóły niż płaskie zdjęcia bez szumów.
6) Jakie mają być powiększenia
- max robię 50x70 w jakości fotograficznej - na wystawy, jak daje ludziom to zmniejszam na 15x21 czy A4 - na takim formacie na odbitkach nie widać ziarna na monitorze może trochę jak coś jest ciągnięte. Zauważyłem że lepiej jest przeskalować na mniejsze niż odszumiać.
Jeśli chcesz porównywać szumy to najlepiej zrób dwa takie same ujęcia dwoma aparatami na rawie i w programie innym niż canona obrób je w identyczny sposób tz. ustaw ręcznie odszumianie, wyostrzanie i inne parametry by były identyczne
Jeśli chodzi o 7d MKI to robię do 4000 iso czasem 6400 ale wtedy nic nie można wyciągać.
Porównywałem w ten sposób szumy 7D z 7d MK II oraz z 6d i 5d MKIII i zostałem przy moim 7d ( najlepszy stosunek ceny do jakości zdjęć, szybkości, obsługi i AF) może zmienię jak stanieją. (czasem nie warto gonić za sprzętem - jak stary sprawuje się dobrze)
Oczywiscie ze dam znac jak kupie obiektywpiszą mi tu ze swiatłem f4 nie zrobie dobrych zdjec
ale ja udowodnie ze sie da
Wyczytałem na jakimś angielskojęzycznym forum, niestety nie pamiętam jakim, ale znalazłem to przez google szukając coś jak "canon eos 7d low light performance" albo "canon eos 7d noise at high iso" czy coś podobnego. To co tam wyczytałem zniechęciło mnie do ewentualnego zakupu. Dodatkowo porównywałem sobie 7D i 60D w serwisie Snapsort, i wyszło mi że tak naprawdę nic nie zyskam na takiej zamianie (60d -> 7d), a sporo stracę. Oczywiście porównywałem sobie te parametry które dla mnie były istotne, a tu oczywiście każdy ma inne preferencje.
--- Kolejny post ---
Dzięki za konkretną odpowiedź
Ad.1. Zazwyczaj niedoświetlam, nie lubię prześwietlonych zdjęć.
Ad.2. Szum to problem w sumie tylko w słabym świetle, np. jak już pisałem w niedoświetlonej sali sportowej albo podczas zabawy karnawałowej.
Ad.3. Szczegóły w cieniach zazwyczaj nie są dla mnie istotne, kombinuje tak żeby to co mnie interesuje było raczej w jaśniejszych partiach obrazu.
Ad.4. DPP nie używałem, chociaż go mamGłównie Corel Photo Paint oraz PS Elements. Nie mam PS, nie chcę go piracić a na oryginał mnie nie stać. Jestem amatorem i "noobem", nie zarabiam na zdjęciach
Ad.5. Tez wole szum i szczegół. Fotek nie drukuje w dużym formacie a do oglądania na kompie czy TV sobie je konwertuję do rozmiaru 1080p i szum jakoś tak sam się redukuje
Ad.6. -> Ad.5.
A z tym się zgadzam najbardziej![]()
C6, C7DMkII, C60D, 17-50/2,8, 50-150/2,8, 50/1,8, 85/1,8, 150/2,8 Macro, 70-200L, 120-400, 430EX, S568
A co tu uzasadniać? Internet nie gryzie. Pełno tam przykładów fot z 7D. Z własnego doświadczenia - 7D porafiło mi dać ziarno przy iso 100 w słoneczny dzień. W cieniach co prawda, ale nie przy próbie wyciągania szczegółów ze smolistych czerni. Po prostu w ciemniejszych partiach obrazu. Z 50D nie miałem takich problemów. Poza tym drobnym defektem to bardzo fajna i super wykonana puszka![]()
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Chyba trochę się pośpieszyłem z tym 7d, może teraz bym się zdecydował na coś innego. Jak już jestem w tym to trzeba brnąć dalejJaki obiektyw do niego polecacie? Chodzi mi o krótkie zakresy ogniskowej do 50 mm.
Canon 10-22 mm f/3.5-f/4.5 EF-S USM co o tym sądzicie?
Ostatnio edytowane przez boro93 ; 02-02-2016 o 17:26