Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: CANON 700D + 18-55 IS STM + EF 50 do fotografii stockowej?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar eleroo

Domyślnie Odp: CANON 700D + 18-55 IS STM + EF 50 do fotografii stockowej?

Sprzedawanie zdjęć nie ma nic do rzeczy. Nie wiem jakie kolega robi te foty, ale jest mnóstwo stockowych fotografów, którzy cisną kompaktem i nie bardzo wiedzą jak działa lustrzanka. To nie ma nic do rzeczy. Fota stockowa musi spełnić konkretne wymagania i jeśli je spełnia to nikt nie wnika, czy ktoś wie do czego służy obiektyw, nikt też nie zakwestionuje niczyjego profesjonalizmu na zasadzie "no gdzie, z kompaktem to na komunię do kuzynki a nie foty sprzedawać".

Kit to kit, masz od w miarę szeroko do powiedzmy, że portretowo. Nadaje się do czego chcesz (no do makro niezbyt), pewnie dobry na start, bo będziesz w stanie ocenic szybko, czy potrzeba Ci szerszego kąta, czy dłuzszego tele czy czego. Problem z nim jest taki, że jest ciemny, aczkolwiek do zastosowań krajobrazowo ogólnych będzie ok (oczywiście są lepsze obiektywy, ale nie za 2,5k z aparatem w zestawie. Pięćdziesiątka na kropie może robić za krótkie tele, w tym portretowe, byle za blisko nie podchodzić do obiektu.

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Domyślnie Odp: CANON 700D + 18-55 IS STM + EF 50 do fotografii stockowej?

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    Sprzedawanie zdjęć nie ma nic do rzeczy. Nie wiem jakie kolega robi te foty, ale jest mnóstwo stockowych fotografów, którzy cisną kompaktem i nie bardzo wiedzą jak działa lustrzanka. To nie ma nic do rzeczy.
    Trochę bym polimeryzował
    Jeśli uprawia się ŚWIADOMĄ fotografię (a foty do stocka, to nie efekt naciskania losowego spustu przez małpę) to również trzeba znać NARZĘDZIE, którym się posługuje.
    Jak miałem nieco ponad 10 lat, dostałem od chrzestnego aparat - smiena symbol. Tam zamiast wartości przysłony były obrazki - słoneczko, chmurki, itd. Może teraz trzeba tak robić sprzęt amatorski? Zamiast wartości ogniskowej - trzy choinki vs. jedna... Zamiast czasu - Ussain Bolt vs. ślimak.
    Omawiając różnicę kita i nifty-fifty, za chwilę trzeba będzie wszak dojść do tego, co to jest światłosiła i co daje, bo przecież i tu 50 i tu 50. Trzeba czytać podstawy fotografii i kumać, kumać...

Uprawnienia umieszczania postów