Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: 70D [Ekspozycja] - gdzie tkwi problem?

Mieszany widok

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: 70D [Ekspozycja] - gdzie tkwi problem?

A robiłeś testy na innym niż matrycowy pomiarze światła. Wg mojej wiedzy i doświadczenia matrycowy jest najbardziej "losowym" trybem.
    Ponadto należy również mieć na uwadze, że w trybie matrycowym ekspozycja jest szczególnie wiązana z punktem ustawiania przez AF ostrości i wg mnie tu należy szukać przyczyny tych rozbieżności.

Ja z każda puchą Canona, nieważne od tryby pomiaru, miałem tak, że lekko niedoświetlały i w zasadzie na stałe mam ustawioną korektę EV +1/3.

A tak w ogóle to patrząc na te zdjęcia, abstrahując od walorów artystycznych, to teoretycznie można uznać, że oba są "prawidłowo" naświetlone.

Domyślnie Odp: 70D [Ekspozycja] - gdzie tkwi problem?

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    A robiłeś testy na innym niż matrycowy pomiarze światła. Wg mojej wiedzy i doświadczenia matrycowy jest najbardziej "losowym" trybem.
    Ponadto należy również mieć na uwadze, że w trybie matrycowym ekspozycja jest szczególnie wiązana z punktem ustawiania przez AF ostrości i wg mnie tu należy szukać przyczyny tych rozbieżności.

Ja z każda puchą Canona, nieważne od tryby pomiaru, miałem tak, że lekko niedoświetlały i w zasadzie na stałe mam ustawioną korektę EV +1/3.

A tak w ogóle to patrząc na te zdjęcia, abstrahując od walorów artystycznych, to teoretycznie można uznać, że oba są "prawidłowo" naświetlone.
    Walorów artystycznych to zdjęcia nie mają żadnych bo czemu innemu mają służyć
    Tak używałem matrycowego ale za każdym razem miałem ustawione ostrzenie ustawione na środek tej choinki. To fakt , że tu do matrycowego dodano punktowy. Wcześniej miałem 350D i tam matrycowy był tylko matrycowym bez przewiązania do punktu ostrzenia - czy tylko 70D ma to połączenie matrycowego z punktem ostrzenia czy to jakaś nowy trend (nowa świecka tradycja) i w innych modelach/markach też tak jest?
    Dlatego często w codziennej praktyce używam trybu wielopunktowego by to jakoś uśrednić.
    A jaki tryb byś Ty polecił jako najmniej losowy?
    Wracaąc do tych zdjęć to zauważyłem, ze to rozjaśnienie następuje gdy jasność sceny jest mniejsza/poniżej tego jak aparat może wzmocnić jasność na ekranie w podglądzie LV - wtedy jakby LV dodatkowo dodaje czasu, ze zdjęcie zostaje mocno rozjaśnione w stosunku do trybu wizjera....

Pozdrawiam
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Uprawnienia umieszczania postów