Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: 70D [Ekspozycja] - gdzie tkwi problem?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: 70D [Ekspozycja] - gdzie tkwi problem?

merytorycznie - jakie testy taki wynik - jesteś pewien że to ma związek z LV? co chcesz sprawdzić wpływ LV? to wylącz inne automatyki bo na dobra sprawę nie wiadomo co sprawdzasz, a jak nie wiadomo co sprawdzasz to nie da sie żadnych sensownych wniosków wyciągnąć, ta lampa to ma normalną zarówkę? na ten moment to mogę tylko napisać że po oglądzie tych zdjęć nie jestem zdziwiony że jedno jest jaśniejsze, wcale nie jestem zdziwiony
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    merytorycznie - jakie testy taki wynik - jesteś pewien że to ma związek z LV? co chcesz sprawdzić wpływ LV? to wylącz inne automatyki bo na dobra sprawę nie wiadomo co sprawdzasz, a jak nie wiadomo co sprawdzasz to nie da sie żadnych sensownych wniosków wyciągnąć, ta lampa to ma normalną zarówkę? na ten moment to mogę tylko napisać że po oglądzie tych zdjęć nie jestem zdziwiony że jedno jest jaśniejsze, wcale nie jestem zdziwiony
    Po prostu zrobiłem kilka zdjęć w trybie zwykłym i LV i wyszło, ze inaczej działa automatyka ekspozycji w LV i trybie zwykłym (lustrzanki). Na dwadzieścia parę próbek zdjęć tej choinki w różnych warunkach, zawsze robione to w LV jest jaśniejsze (albo odwrotnie tzn to robione w trybie "lustrzanki" jest ciemniejsze (natomiast wszystkie robione w LV są identyczne co do jasności między sobą i odpowiednio, wszystkie robione w trybie lustrzanki są identyczne między sobą).
    Ostatnio edytowane przez Lutek ; 21-12-2015 o 13:11
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Cytat Zamieszczone przez Lutek Zobacz posta
    (natomiast wszystkie robione w LV są identyczne co do jasności między sobą i odpowiednio, wszystkie robione w trybie lustrzanki są identyczne między sobą).
    Może tu mieć wpływ na zaburzenie pomiaru światło wpadające przez pryzmat z wizjera. - sprawdź jak będzie z zasłoniętym wizjerem - od tego jest ta gumka na pasku.
    No chyba że w grę wchodzi inny punkt w którym jest mierzone światło albo inne algorytmy dla LV

Cytat Zamieszczone przez fotna Zobacz posta
    Może tu mieć wpływ na zaburzenie pomiaru światło wpadające przez pryzmat z wizjera. - sprawdź jak będzie z zasłoniętym wizjerem - od tego jest ta gumka na pasku.
    No chyba że w grę wchodzi inny punkt w którym jest mierzone światło albo inne algorytmy dla LV
    No fakt, ze jest ta zasłonka ale gdyby na LV wpadałoby dodatkowe światło od tyłu to dodawałoby światła i było by przyciemnione a nie odwrotnie...ale oczywiście sprawdzę.
    Wcześniej zauważyłem, ze to zjawisko nie występuje jak zdjęcie robi się przy w miarę równym oświetleniu np w dzień na ulicy, ale np na takim gdzie sa punktowe źródło światła na tej choince lub zdjęcia nocne i w tle lampy uliczne...
    Ostatnio edytowane przez Lutek ; 21-12-2015 o 13:37
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Uprawnienia umieszczania postów