I zaletami.
I zaletami.
...no tu się nie do końca mogę zgodzić.
mam aparat FF który albo :
- sam się przełącza na APS-C gdy podepnę taki obiektyw, wtedy ma 18Mix
- mogę przełączyć z FF -> APS-C gdybym np. chciał tak "skadrowanego" *.jpg wysłać "w świat" wprost z aparatu
jp
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
W tej dyskusji wciąż pomijacie takie "drobne" szczegóły jak różne matryce i różne podzespoły generujące obraz. To, że na zdjęciu będzie taki sam wycinek rzeczywistości, nie znaczy wcale, że obrazy będą takie same. No i ten wycinek też nie będzie wyglądał dokładnie tak samo
Janie, pewnie masz którąś z nowych piątek (zgaduję)W przypadku tego aparatu takie porównanie ma więcej sensu, bo matryca jest ta sama, przełączasz się tylko pomiędzy jej aktywnymi obszarami. Niemniej aby zapełnić obszar ff obiektem fotografując go tym samym szkłem na tej samej ogniskowej, musimy podejść bliżej niż w przypadku próby wypełnienia obszaru matrycy APS-C a samo to już generuje inny obraz, bo zniekształcenia, bo perspektywa, bo proporcje, bo odległość etc. No i wydruki tych samych rozmiarów nie będą takie same, bo inne są rozdzielczości obrazów.
Nie trzeba zgadywać, wystarczy przeczytać w stopce.
Wątek jest FF vs. APS-C i o tym ta dyskusja.
Kluczowe w Twojej wypowiedz jest :
.....musimy podejść bliżej ....
i to jest przyczyną różnic.
A możemy nie podchodzić a tylko wykadrować z FF rozmiar APS-C i już nie będzie różnic.
Czyli :
- podchodzimy i są różnice
- nie podchodzimy i nie ma różnic
Więc przyczyną różnic jest podchodzenie a nie rozmiar matrycy.
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 02-11-2015 o 17:37
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Co jesli nie zmieniamy odleglosci i nie cropujemy? W A7R2 z 42Mpix robi sie 18 i dalej nie ma roznicy... ciekawe.
No tak, stopkaGapa ze mnie.
Oczywiście, że można wykadrować zamiast podchodzić i to będzie dokładnie ten sam obraz, tylko pcięty. Matryca nie zmienia właściwości ani nic z tych rzeczy, tylko aktywuje/dezaktywuje obszar rejestrujący, albo sami wycinamy interesujący nas fragment całości. Jeśli wykadrujemy z FF to może nie być różnic w treści ale i tak wystąpią różnice w jakości. W 1200x800 do netu to będzie niezauważalne, ale już przy wydruku 60x40cm owszemOczywiście można tak robić do woli, to nikomu przecież nie szkodzi. Pod powiększalnikiem też się kadruje czasem ostro i dopóki nie zrobi się ciapa ziarnista nikt nie ma o to pretensji.
Mi bardziej chodziło o to, że porównywanie aps-c z jednego aparatu z ff z drugiego jest bezcelowe, bo za dużo mamy zmiennych a wymiary sensora są najmniej istotne tak naprawdę...
Edit: Zdebik, ale jak? Jeśli dobrze zrozumiałam Twoją wypowiedź, to wtedy nie zmienia się wcale wielkość obszaru rejestrującego, tylko wielkość pliku. To tak jak lRAW, mRAW, sRAW a nie ff na aps-c.
Ostatnio edytowane przez eleroo ; 02-11-2015 o 18:03
Drugie FF pierwsze Crop.
Miałem na długie zimowe wieczory zakupić nowy zestaw książek i wzbogacić subskrypcję kanałów TV, ale jeśli ten wątek ponownie rozkwitnie, zrewiduję swoje plany...![]()
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 02-11-2015 o 19:31
No dobra. Temat tematem.
Ale żeby się przesiadać z Canona na Sony...![]()
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".