Jak kupujesz prywatnie to w Canonie też masz gwarancję na rok![]()
Jak kupujesz prywatnie to w Canonie też masz gwarancję na rok![]()
Ciekawa opinia zwłaszcza że sam używa tego modelu aparatu bo pisałaś o tym wcześniej. Nie mogłaś z nim najpierw porozmawiać "jaki Pan aparat by mi polecił" zamiast błąkać się po forach internetowych? W ten sposób zaoszczędziłabyś sobie nerwówki którą teraz przechodzisz.
A po co to robił (tę aktualizację)? Po aktualizacji do najnowszej wersji firmware cały system AF potrafi się zawiesić. Miałem tak jak sprzedawałem swojego 6D pewnemu fotografowi ślubnemu, zauważyłem że jest nowsza wersja firmware (1.1.6) od tej którą miałem w aparacie (1.1.4) i ją wgrałem pod kątem klienta "a bo może będzie chciał mieć aparat z najnowszą wersją". Facet przyjechał, podpiął swój egzemplarz EF 50mm f/1.8 STM, odpalił aparat i... nie mógł wybierać punktów AF, działał tylko centralny. Pomogło wyłączenie aparatu, wyjęcie baterii na jakąś minutę, włożenie jej z powrotem i włączenie aparatu. Od momentu sprzedaży aparatu czyli z jakieś 2,5 m-ca temu nie zgłaszał mi żadnych problemów czyli to była jednorazowa akcja.
Dostałaś ode mnie wcześniej instrukcję jak zrobić poprawny test. Zrób to a będziesz wiedziała na czym stoisz.
Jak wyjdzie kicha na f/5.6 to pakuj całość (aparat+obiektyw) i wysyłaj do serwisu na Żytnią niech ustawią wszystko porządnie.
Chyba że rzygasz już tym Canonem konkretnie (a może fotografią w ogóle?) to wczytaj się w regulamin sklepu internetowego w którym dokonałaś zakupu co do warunków zwrotu towaru oraz pieniędzy za niego. Jak oddadzą Tobie kasę to szukaj jakichś innych alternatyw, może poza światem Canona? Używałaś Sony NEX-5, kup sobie Sony A6000. Jeden obiektyw już masz, jak będziesz potrzebowała szerszego kąta to tutaj znajdziesz odpowiednie propozycje. Albo coś od Fujifilm, mój faworyt w kategorii cena/jakość to zestaw "Fujifilm X-T10 (czarny) + Fujinon XF 18-55mm f/2,8-4 R LM OIS + SanDisk SDHC 16GB Extreme 60 MB/s GRATIS!" plus do tego z jeden oryginalny dodatkowy akumulator i dwa zamienniki plus adapter M42->Fujifilm X (Amazon, eBay, AliExpress, może ktoś w Polsce też już sprzedaje) i fotografia zacznie Tobie sprawiać przyjemność.
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 01-10-2015 o 15:01
oczywiście, nawet jak zaznaczysz opcję płatności gotówką, liczy się forma zawarcia umowy kupna - sprzedaży, jest o tym wiele w sieci, mało kto o tym wie... często sklepy wmawiają co innego ale wystarczy ich postraszyć rzecznikiem praw konsumenta, głośno było w swoim czasie i sklepie morele.net, który za takie praktyki dostał bodajże 120 tyś złotych kary.
A co daje prawo konsumenta przy kupnie przez internet? Chyba każdy wie, można zwrócić towar do 14 dni, nawet używany, nawet z rozdartym opakowaniem (jeśli użucie przedmiotu tego wymagało). Mówiąc krótko, można kupić przez net 5D mk3, zrobić nim 2 zlecenia i odesłać do sprzedającego a ten musi go przyjąć i musi też zwrócić pieniążki za ewentualną przesyłkę, (my ponosimy tylko koszt wysyłki do sprzedającego).
Bo tak taka kiedyś była interpretacja, moim zdaniem słuszna. Ale faktycznie mogło się to zmienić, bo UOKiK w pewnym okresie szalał i zmieniał przepisy biorąc pod uwagę wyłącznie interes konsumenta, kompletnie nie licząc się z przedsiębiorcą. A że tworzył w ten sposób patologie... kto by się tam przejmował?
Pod warunkiem, że masz pewność że wybronisz przed sądem taki drobiazg, jak 2-3 tysiące wyzwoleń migawki aparatu... To tak a propos patologii ;-)Mówiąc krótko, można kupić przez net 5D mk3, zrobić nim 2 zlecenia i odesłać do sprzedającego a ten musi go przyjąć i musi też zwrócić pieniążki za ewentualną przesyłkę, (my ponosimy tylko koszt wysyłki do sprzedającego).
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
ustawa jasno mówi, że oddać można sprzęt, który był normalnie używany, więc czy to będzie 2-3 tyś czy nawet 5 tyś to już sprawa fotografa jak i co fotografuje, sprzedawcy nie ma prawa to interesować, oczywiście pomijam sytuację, że przebieg będzie 50 tyś...
to prawo to wytyczne UE, niby mocno broni interesu konsumenta, ale czy rzeczywiście? moim zdaniem to prawo to lobby dużych firm typu Amazon itd, dla nich takie zwroty to nic, ale co ma zrobić taki "kowalski" prowadzący mały sklepik foto? dość szybko się "wykrwawi", obecne przepisy to praktycznie darmowa wypożyczalnia sprzętu, tylko mało kto o tym wie, świadomość konsumentów jest dość niska, na razie...
Ale jakże to? To już nie mogę normalnie użytkując" zrobić 50 tysięcy zdjęć przed upływem 14 dni?
Toż to raptem jakieś 300-500 zdjęć metodą Brenizera :-)
To jest właśnie bardzo grząski grunt, bo nie jest jasno określone ile zdjęć wolno wykonać, a ile to już przesada. Można by przetestować to przed sądem, ale znów każdy sędzia może orzec inaczej...
Każdy kij ma dwa końce. Przypomnij sobie wątki nawet na tym forum i jazgot podnoszony przez użytkowników, którzy (często niezgodnie z rzeczywistością) odkrywali, że ich aparat kupiony jako nowy ma już na liczniku te 2-3 tysiące...to prawo to wytyczne UE, niby mocno broni interesu konsumenta, ale czy rzeczywiście? moim zdaniem to prawo to lobby dużych firm typu Amazon itd, dla nich takie zwroty to nic, ale co ma zrobić taki "kowalski" prowadzący mały sklepik foto? dość szybko się "wykrwawi", obecne przepisy to praktycznie darmowa wypożyczalnia sprzętu, tylko mało kto o tym wie, świadomość konsumentów jest dość niska, na razie...
Dla mnie UOKiK i znaczna część ustawodawstwa unijnego to źródło patologii którego się już nie da naprawić.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Problem jest rozwiązany, skalibrowali mi aparat i jest okej.
Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.