Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 103

Wątek: Canon 6D nie ostrzy

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon 6D nie ostrzy

Jak kupujesz prywatnie to w Canonie też masz gwarancję na rok

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez Yuukarii Zobacz posta
    Nauczyciel już mi powiedział, że to jest wada fabryczna i że do niczego się ten aparat nie nadaje.
    Wgrał jakąś aktualizację poprawiającą ten błąd, ale nic. Nie wyszukuje punktów AF.
    Ciekawa opinia zwłaszcza że sam używa tego modelu aparatu bo pisałaś o tym wcześniej. Nie mogłaś z nim najpierw porozmawiać "jaki Pan aparat by mi polecił" zamiast błąkać się po forach internetowych? W ten sposób zaoszczędziłabyś sobie nerwówki którą teraz przechodzisz.

A po co to robił (tę aktualizację)? Po aktualizacji do najnowszej wersji firmware cały system AF potrafi się zawiesić. Miałem tak jak sprzedawałem swojego 6D pewnemu fotografowi ślubnemu, zauważyłem że jest nowsza wersja firmware (1.1.6) od tej którą miałem w aparacie (1.1.4) i ją wgrałem pod kątem klienta "a bo może będzie chciał mieć aparat z najnowszą wersją". Facet przyjechał, podpiął swój egzemplarz EF 50mm f/1.8 STM, odpalił aparat i... nie mógł wybierać punktów AF, działał tylko centralny. Pomogło wyłączenie aparatu, wyjęcie baterii na jakąś minutę, włożenie jej z powrotem i włączenie aparatu. Od momentu sprzedaży aparatu czyli z jakieś 2,5 m-ca temu nie zgłaszał mi żadnych problemów czyli to była jednorazowa akcja.

Dostałaś ode mnie wcześniej instrukcję jak zrobić poprawny test. Zrób to a będziesz wiedziała na czym stoisz.

Jak wyjdzie kicha na f/5.6 to pakuj całość (aparat+obiektyw) i wysyłaj do serwisu na Żytnią niech ustawią wszystko porządnie.

Chyba że rzygasz już tym Canonem konkretnie (a może fotografią w ogóle?) to wczytaj się w regulamin sklepu internetowego w którym dokonałaś zakupu co do warunków zwrotu towaru oraz pieniędzy za niego. Jak oddadzą Tobie kasę to szukaj jakichś innych alternatyw, może poza światem Canona? Używałaś Sony NEX-5, kup sobie Sony A6000. Jeden obiektyw już masz, jak będziesz potrzebowała szerszego kąta to tutaj znajdziesz odpowiednie propozycje. Albo coś od Fujifilm, mój faworyt w kategorii cena/jakość to zestaw "Fujifilm X-T10 (czarny) + Fujinon XF 18-55mm f/2,8-4 R LM OIS + SanDisk SDHC 16GB Extreme 60 MB/s GRATIS!" plus do tego z jeden oryginalny dodatkowy akumulator i dwa zamienniki plus adapter M42->Fujifilm X (Amazon, eBay, AliExpress, może ktoś w Polsce też już sprzedaje) i fotografia zacznie Tobie sprawiać przyjemność.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 01-10-2015 o 15:01

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    nikt Ci nie broni odbierac osobiscie, głównie chodzi o to, że kupując przez internet masz o wiele większe prawa jako konsument,
    Jesteś pewien, że towar kupiony z odbiorem własnym jest traktowany dalej jako zakup "na odległość"?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Jesteś pewien, że towar kupiony z odbiorem własnym jest traktowany dalej jako zakup "na odległość"?
    oczywiście, nawet jak zaznaczysz opcję płatności gotówką, liczy się forma zawarcia umowy kupna - sprzedaży, jest o tym wiele w sieci, mało kto o tym wie... często sklepy wmawiają co innego ale wystarczy ich postraszyć rzecznikiem praw konsumenta, głośno było w swoim czasie i sklepie morele.net, który za takie praktyki dostał bodajże 120 tyś złotych kary.

A co daje prawo konsumenta przy kupnie przez internet? Chyba każdy wie, można zwrócić towar do 14 dni, nawet używany, nawet z rozdartym opakowaniem (jeśli użucie przedmiotu tego wymagało). Mówiąc krótko, można kupić przez net 5D mk3, zrobić nim 2 zlecenia i odesłać do sprzedającego a ten musi go przyjąć i musi też zwrócić pieniążki za ewentualną przesyłkę, (my ponosimy tylko koszt wysyłki do sprzedającego).
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Miasto
    Kraków

oczywiście, nawet jak zaznaczysz opcję płatności gotówką, liczy się forma zawarcia umowy kupna - sprzedaży, jest o tym wiele w sieci, mało kto o tym wie...
    Bo tak taka kiedyś była interpretacja, moim zdaniem słuszna. Ale faktycznie mogło się to zmienić, bo UOKiK w pewnym okresie szalał i zmieniał przepisy biorąc pod uwagę wyłącznie interes konsumenta, kompletnie nie licząc się z przedsiębiorcą. A że tworzył w ten sposób patologie... kto by się tam przejmował?

Mówiąc krótko, można kupić przez net 5D mk3, zrobić nim 2 zlecenia i odesłać do sprzedającego a ten musi go przyjąć i musi też zwrócić pieniążki za ewentualną przesyłkę, (my ponosimy tylko koszt wysyłki do sprzedającego).
    Pod warunkiem, że masz pewność że wybronisz przed sądem taki drobiazg, jak 2-3 tysiące wyzwoleń migawki aparatu... To tak a propos patologii ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Bo tak taka kiedyś była interpretacja, moim zdaniem słuszna. Ale faktycznie mogło się to zmienić, bo UOKiK w pewnym okresie szalał i zmieniał przepisy biorąc pod uwagę wyłącznie interes konsumenta, kompletnie nie licząc się z przedsiębiorcą. A że tworzył w ten sposób patologie... kto by się tam przejmował?

Pod warunkiem, że masz pewność że wybronisz przed sądem taki drobiazg, jak 2-3 tysiące wyzwoleń migawki aparatu... To tak a propos patologii ;-)
    ustawa jasno mówi, że oddać można sprzęt, który był normalnie używany, więc czy to będzie 2-3 tyś czy nawet 5 tyś to już sprawa fotografa jak i co fotografuje, sprzedawcy nie ma prawa to interesować, oczywiście pomijam sytuację, że przebieg będzie 50 tyś...

to prawo to wytyczne UE, niby mocno broni interesu konsumenta, ale czy rzeczywiście? moim zdaniem to prawo to lobby dużych firm typu Amazon itd, dla nich takie zwroty to nic, ale co ma zrobić taki "kowalski" prowadzący mały sklepik foto? dość szybko się "wykrwawi", obecne przepisy to praktycznie darmowa wypożyczalnia sprzętu, tylko mało kto o tym wie, świadomość konsumentów jest dość niska, na razie...
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Miasto
    Kraków

ustawa jasno mówi, że oddać można sprzęt, który był normalnie używany, więc czy to będzie 2-3 tyś czy nawet 5 tyś to już sprawa fotografa jak i co fotografuje, sprzedawcy nie ma prawa to interesować, oczywiście pomijam sytuację, że przebieg będzie 50 tyś...
    Ale jakże to? To już nie mogę normalnie użytkując" zrobić 50 tysięcy zdjęć przed upływem 14 dni?
    Toż to raptem jakieś 300-500 zdjęć metodą Brenizera :-)

To jest właśnie bardzo grząski grunt, bo nie jest jasno określone ile zdjęć wolno wykonać, a ile to już przesada. Można by przetestować to przed sądem, ale znów każdy sędzia może orzec inaczej...

to prawo to wytyczne UE, niby mocno broni interesu konsumenta, ale czy rzeczywiście? moim zdaniem to prawo to lobby dużych firm typu Amazon itd, dla nich takie zwroty to nic, ale co ma zrobić taki "kowalski" prowadzący mały sklepik foto? dość szybko się "wykrwawi", obecne przepisy to praktycznie darmowa wypożyczalnia sprzętu, tylko mało kto o tym wie, świadomość konsumentów jest dość niska, na razie...
    Każdy kij ma dwa końce. Przypomnij sobie wątki nawet na tym forum i jazgot podnoszony przez użytkowników, którzy (często niezgodnie z rzeczywistością) odkrywali, że ich aparat kupiony jako nowy ma już na liczniku te 2-3 tysiące...

Dla mnie UOKiK i znaczna część ustawodawstwa unijnego to źródło patologii którego się już nie da naprawić.

Dopiero zaczyna Awatar Yuukarii
    Miasto
    Tarnów

Problem jest rozwiązany, skalibrowali mi aparat i jest okej.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

a miałaś już nie pisać a jak skalibrowari? tak w 30 min ? czy wzieli oddali i powiedzieli że skalibrowali dla twojego spokoju ducha ?
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Bywalec Awatar Dawid_Gaszynski
    Miasto
    Wrocław

O w mordę, a ja w tym roku już trzeci egzemplarz 6D wyrzuciłem do śmietnika, straciłem 15000 zł... że też nie pomyślałem o mikrokalibracji...

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów