Strona 108 z 134 PierwszyPierwszy ... 85898106107108109110118 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 071 do 1 080 z 1339

Wątek: Jaki statyw AD 2012-2019

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Jaki statyw AD 2012-2015

Cytat Zamieszczone przez szymkowski Zobacz posta
    Prawdopodobnie zdecyduję się na Triopo GX-1127. Waga jest bardzo dobra a i cena nie wygórowana. Do tego jeszcze tylko będę musiał jakąś rozsądną głowicę znaleźć i będzie. Jak się uda to jutro pojadę oglądnąć do sklepu.
    Mam dwa statywy Triopo - tego GX-1127 oraz MT-228 i do tego jedną głowicę B-3. Statyw z włókna węglowego miał mi właśnie służyć w terenie, ale jakoś nigdy w teren ze statywem się nie wybrałem. Używałem go za to trochę jako statyw pod lampy (z i bez sotfboksa) do fotografii produktowej.
    Do zastosowań stacjonarnych preferuję wyraźnie cięższe MT-228, ale jakoś szkoda mi było rozstawać się z GX-1127, bo w tej cenie nie było alternatywy. Jeśli masz możliwość skołowania sobie jakiejś sensownej głowicy, to same nogi mogę ci pożyczyć na dłuższe testy przed ew. zakupem. W sklepie po kilkuminutowym macaniu nie wyciągniesz raczej żadnych sensownych wniosków...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

to weź Triopo G130 + głowica KK-0S
    w komplecie te same pieniadze a statyw zacny
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Bywalec Awatar szymkowski
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    to weź Triopo G130 + głowica KK-0S
    w komplecie te same pieniadze a statyw zacny
    - Zalecana waga sprzętu: do 1 kg także chyba spasuję. Nie będę kładł sprzętu za powiedzmy 15 tysięcy na czymś co może się zaraz przewrócić.

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Mam dwa statywy Triopo - tego GX-1127 oraz MT-228 i do tego jedną głowicę B-3. Statyw z włókna węglowego miał mi właśnie służyć w terenie, ale jakoś nigdy w teren ze statywem się nie wybrałem. Używałem go za to trochę jako statyw pod lampy (z i bez sotfboksa) do fotografii produktowej.
    Do zastosowań stacjonarnych preferuję wyraźnie cięższe MT-228, ale jakoś szkoda mi było rozstawać się z GX-1127, bo w tej cenie nie było alternatywy. Jeśli masz możliwość skołowania sobie jakiejś sensownej głowicy, to same nogi mogę ci pożyczyć na dłuższe testy przed ew. zakupem. W sklepie po kilkuminutowym macaniu nie wyciągniesz raczej żadnych sensownych wniosków...
    Dzięki może skorzystam i się odezwę, ale może też kupie od razu całość i będę miał z głowy bo w końcu mnie rozboli głowa od szukania i czytania o statywach i opcjach

A możesz się wypowiedzieć jak z jego stabilnością i wykonaniem? Jak szeroko rozkładają się nogi? Bo tak jak mówię, ewentualnie zastanawiam się jeszcze nad tym Benro.

I ewentualnie jaką lekką i dobrą głowicę możecie polecić? Nie chodzi mi o jakiś hi end, tylko coś co utrzyma powiedzmy sprzęt 1,5 / max 2kg. Czyli 5DMKIII + 17-40 / + 70-200 IS/2.8 maksymalnie.
    5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
    blog.marcinszymkowski.pl | instagram

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Przy podobnych założeniach do Twoich (bagaż podręczny, góry do 4000m), po porównaniu (organoleptycznym) sporej ilości modeli, wybrałem właśnie Triopo g130 + KK0S.
    Fakt, po opisie w internecie (1kg udźwigu?!) w życiu bym go nie wziął, ale na żywo robi o wiele lepsze wrażenie niż velbony i manfrotto z podobnego pułapu cenowego i wagowego. Głowica bardzo prosta, ale dzięki temu całość jest mała po złożeniu, wyposażona w wygodną szybkozłączkę. Stawiam na tym często 7d+24-105L+yn568II i zupełnie nie mam wrażenia, że ryzykuję, całość jest stabilna.
    Zdecydowanie polecam przyjrzeć się statywom firmy Triopo.

Bywalec Awatar szymkowski
    Miasto
    Kraków

Kurde musiałbym to zobaczyć na żywo. Ostatnio oglądałem jakieś tanie w Saturnie i gdyby nie głowice to wydawały się solidne. Na tyle solidne na ile potrzebuje przynajmniej ;-)
    5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
    blog.marcinszymkowski.pl | instagram

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Polecam stronę w wersji oryginalnej (lub przedstawiciela w Polsce)
    Premier Professional Accessories for Photo, Video and Birdwatching | Gitzo.com
    Warto przeczytać przewodnik i dobrać serię do maksymalnej długości ogniskowej używanego obiektywu.

To jest górna półka, jeśli ma być na lata i zależy Ci ostrych zdjęciach na to warto.
    Używam od lat GT1542T (seria 1), wzrost z centralną nie wysuniętą 116,5 cm, złożony to 42,5 cm a waga to 0,995 kg

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Hej,
    ostatnio właśnie na wyjazdy kupiłem Vanguard Espod CX 203AP - najlżejszy jaki miałem w rękach i w miarę stabilny, głowica trzyma - mimo "plastkowości". Kilka nocnych już zrobiłem i jest ok. Wiadomo, to spory kompromis waga/stabilność/udźwig - ale myślę, że to jest całkiem sensowny statyw na wyjazdy, gdzie cały dzień podróżuje na naszych plecach:-)

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez szymkowski Zobacz posta
    - Zalecana waga sprzętu: do 1 kg także chyba spasuję. Nie będę kładł sprzętu za powiedzmy 15 tysięcy na czymś co może się zaraz przewrócić.

a skad ty wziales 1kg??? bo chyba nie ze strony producenta
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Macios

Czy sensowny to możesz łatwo sam, jednoznacznie i niepodważalnie sprawdzić :

- kup najprostszy wskaźnik laserowy (2-5 zł),
    - postaw aparat z obiektywem na statyw w odległości 5 - 7 metrów od ściany
    - przymocuj wskaźnik do aparatu/obiektywu tak by promień padał na ścianę
    - stań przy ścianie i patrząc na plamkę na ścianie zrób zdjęcie (samowyzwalacz)

No i zobaczysz czy plamka będzie nieruchoma czy też będzie się ruszać.
    I pomyśl :
    - ile ma matryca pikseli i na ilu pikselach było rozmazanie o ile plamka się rusza,
    - gdy większa odległość obiektu lub dłuższa ogniskowa to większe rozmazanie "na obiekcie", bo to kąt się liczy
    - że warunki idealne, nikt Ci nie chodził, podłoże nie drgało, statyw stał pewnie, nic nie wiało, .....

To jest ostateczne/zasadnicze kryterium czy Twoje wydatki na statyw, obiektywy oraz twoje targanie na plecach ma sens

jp

PS
    Warto też sprawdzić ze środkową schowaną i środkową wysuniętą
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 05-08-2015 o 03:23
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Tak, znam, to dobry sposób w warunkach "domowych". W tego typu lekkich konstrukcjach najlepiej nie wysuwać wcale głównej kolumny... W warunkach polowych natomiast można po ustawieniu sprzętu dać podgląd live view, powiększenie x10 - będzie widać czy "się rusza":-)

Strona 108 z 134 PierwszyPierwszy ... 85898106107108109110118 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów