To sie zawsze moze zmienicDla mnie bylo szokiem jak przesiadlem sie z Bibble Pro (i XMP) na Linuxie na Lightrooma (centralna baza) na OSX. Zupelnie inna filozofia. Pliki xmp bardzo mi pasowaly
![]()
To sie zawsze moze zmienicDla mnie bylo szokiem jak przesiadlem sie z Bibble Pro (i XMP) na Linuxie na Lightrooma (centralna baza) na OSX. Zupelnie inna filozofia. Pliki xmp bardzo mi pasowaly
![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
W LR też można ustawić w catalog settings, aby program przechowywał informacje o obróbce w XMP i plik zostanie zapisany w folderze zdjęcia. Baza w LR (notabene SQLite) została zaprzęgnięta bardziej do funkcji katalogowania zdjęć i sprawnego wyszukiwania zbiorów fotografii np. po keywordsach.
O widzisz. O tym nawet nie wiedzialem. Po prostu od zawsze byl Lightroom katalog i tyle![]()
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Wg, was Darktable jest lepszy niz komercyjny AfterShot Pro?
Swego czasu jak AfterShot Pro byl jeszcze Bibble Pro - byl to zdecydowanie najlepszy program do rawow.
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
W darktable można użyć tylko kilku narzędzi z pierdyliarda dostępnych aby uzyskać świetne efekty, ale wpierw trzeba ogarnąć co do czego i z czym - czyli pobawić się wszystkim.
LR daje tylko to, co konieczne aby było dobrze i szybko. DT używam do zabawy nad swoimi pstrykami - dla przyjemności z wyciągania ze zdjęcia czegoś więcej, LR do pracy komercyjnej lub gdy liczy się czas, gdzie 10x niższym nakładem pracy uzyskuję zadowalające mnie efekty.
O AfterShoot nie wypowiem się, bo nie znam.
Jest gdzies opcja w Darktable lub innym zamienniku, taka jak w Lightroom, jak "merge to panorama in Photoshop" ?
Potrzebuje sklejac panoramy z RAWów w wygodny sposob.