Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Back focus w manualnym ostrzeniu ???

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Back focus w manualnym ostrzeniu ???

ustawiasz ostrość na powiększeniu na orzechach i na wyświetlaczu na LV jest ostro po czym pstrykasz fote i jest mydło i jest przesunieta ostrość dalej?
    SONY

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    ustawiasz ostrość na powiększeniu na orzechach i na wyświetlaczu na LV jest ostro po czym pstrykasz fote i jest mydło i jest przesunieta ostrość dalej?
    Ja też to tak zrozumiałem, choć nie wydaje się to możliwe

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    Dokładnie tak jak piszesz.

wolalbym na te linijke.
    czy aby nie przestawiasz ogniskowej po wyostrzeniu ?
    Nie nie przestawiam, mam w tym wprawę, gdyż od lat tak robię, jestem bardzo ostrożny i delikatny
    Niestety nie mam aktualnie czasu na więcej testów z linijką itp... gdyż poniedziałek przywitał mnie nadmiarem pracy i pewnie do wieczora będę zasuwał.

Teraz sam nie wiem co robić - oddać dziada czy wymieniać
    Właśnie kusił mnie ten 24-105 makro nie potrzebuję ale gdzieś tam się naczytałem że 24-70 optycznie lepszy a ja mam zboczenie na punkcie ostrości.

Byc może dla wielu 24-70 to głupi zakres, dla mnie niemal optymalny do pewnych zastosowań, miałem też nadzieję że wykorzystam go w studio - gdyby był ostry na f8 (a widzę ze jest choć nie tam gdzie trzeba) to byłby również bardzo wygodny dla mnie.
    Ostatnio edytowane przez Tomek De ; 08-06-2015 o 13:59

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Tomek De Zobacz posta
    Dokładnie tak jak piszesz.

Nie nie przestawiam, mam w tym wprawę, gdyż od lat tak robię, jestem bardzo ostrożny i delikatny
    Niestety nie mam aktualnie czasu na więcej testów z linijką itp... gdyż poniedziałek przywitał mnie nadmiarem pracy i pewnie do wieczora będę zasuwał.

Teraz sam nie wiem co robić - oddać dziada czy wymieniać
    Właśnie kusił mnie ten 24-105 makro nie potrzebuję ale gdzieś tam się naczytałem że 24-70 optycznie lepszy a ja mam zboczenie na punkcie ostrości.

Byc może dla wielu 24-70 to głupi zakres, dla mnie niemal optymalny do pewnych zastosowań, miałem też nadzieję że wykorzystam go w studio - gdyby był ostry na f8 (a widzę ze jest choć nie tam gdzie trzeba) to byłby również bardzo wygodny dla mnie.
    podstawa do wyciagania wnioskow jest dobry test.
    na podstawie zlych testow wyciaga sie bledne wnioski i stosuje sie bledne srodki zaradcze.
    jesli masz doswiadczenie to nie watpie , ze jest tak jak piszesz.

ostrzac recznie na MF i LV nigdy nie osigamy rzeczywiscie 100% mozliwej rozdzielczosci . Mozna sie zdziwic jaki duzy blad mozna popelnic , w zalezosci od dyspozycji oczu , reki.
    tylko przez przypadek udaje sie uzyskac ok 100% rozdzielczosci.
    Z tym ze te bledy maja charakter przypadkowy - tzn raz moze byc zbyt krotko , raz zbyt dlugo , ale w sumie winno byc subiektywnie niezle.
    taki blad jak na zdjeciu , ktore pokazales , to raczej rzadkosc.
    Jezeli ostrzysz zawsze z dolu w gore to czesto minimalnie przelatuje sie skale , drgniecie reki o dziesiate czesci mm i jestesmy za daleko.
    dlatego sugerowalem zebys ostrzyl z dwoch kierunkow - czy blad pozostaje?
    oczywiscie ostrzenie przy uzyciu lupy 10* - bez lupy nie da sie rzeczywiscie dobrze ustawic - ale to chyba robisz .

oczywiscie nie mozna wykluczyc jakiejs awarii , ze w momencie wyzwolenia cos tam wewnatz dziala inaczej niz powinno , np przestawia sie elemnt stabilizujacy , czy ogniskujacy.
    trudno na podstawie tak skromnych informacji stawiac na odleglosc diagnoze.

wielokrotnie sie przekonalem , ze ludzie mieli problemy z ujeciem zjawiska z powodu niestarannie przeprowadzodnej proby.

co do ostrosci to 24-70/4 i 24-105/4 sa zblizone i nie jest to gorna polka. Jest niezle , powiedzialbym wystarczajaco dobrze , ale brzytwy nie ma.
    obraz robi wrazenie jednoczesnie jakby ostrego i przyjemnie mieekawego.
    w sumie cos za cos - uniwersalnosc kosztem jednak rozdzielczosci.

co do opini nieznanych ludzi na forach - to unikam jak ognia.
    Chyba , ze zobacze zdjecia - jesli sa technicznie swietne to wiadomo ze gosc wie co mowi .

Uprawnienia umieszczania postów