Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Canon 50mm 1.8 - FF/BF

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon 50mm 1.8 - FF/BF

Cytat Zamieszczone przez Sajmon92 Zobacz posta
    Dobry wieczór.
    Natrafiłem dzis na artykuł z testem na front/back focus. Jako, że mam sporo wolnego czasu w tym tyg. spróbowałem zrobić sobie takie teścik.
    Nie do końca rozumiem czy ostrość trzeba ustawić na manualu ( choć w sumie napis "ustaw ostrość tutaj" sugeruje, że tak ).
    Mam 3 zdjęcia: MF LV AF
    I teraz jak zinterpretować ten "test"?
    mozesz tylko przyjac do wiadomosci jak jest , ale sam poptrawic tego nie mozesz

zrob inny prosty test " plytki chodnikowej"

z odeglosci ok 2-2,5 m z wysokosci oczu zrob KILKA zdjec na linie pomiedzy plytkami chodnikowymi. dla ulatwienia mozesz tam umiescic scinki , bialy przedmiot , np patyk , bialy olowek , srebrny klucz itp.

wykonaj KILKA zdjec po kazdym przestawajac nastawe ostrosci i nastepnie na zdjeciach szukaj gdzie przypada MAKSIMUM ostrosci. nie tyle sama ostrosc jest istotna ile gdzie jest jej maksimum.

jesli zawsze bedzie za - to masz FF , jesli przed -to masz BF , jesli bedzie oscylowac wokol celu to jest ok.
    Powinno sie ten test robic w dzien sloneczny przy temp. ok 5500 K.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez p0m Zobacz posta
    front/back focus dotyczy autofocusa a nie manualnego ustawiania....
    oczywiscie, ze moze dotyczyc manulanego nastawienia rowniez i jest to dosyc czesty blad.
    jesli odleglosc obiektyw - matowka jest minimalnie inna niz odleglosc obiektyw - matryca, to moze wystapic przy ostrzeniu recznym blad FF/BF takze. Moze on byc calkiem inny niz przy AF.

Uprawnienia umieszczania postów