jednego nie miałeś drugi potrzymałeś ale twierdzisz ze dostrzeże różnice
wujek dobra rada
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
ha ha ha... Bardzo spłycone. Piszę na podstawie posiadanego doświadczenia. Natomiast zestawianie 18-55 czy 15-85 z 55-250 jest tak trochę bez sensu. Autor wątku dał taki rozrzut w ogniskowych, że polecenie mu 15-85 uważam jak najbardziej na miejscu. Jeżeli uważasz, że 18-55 daje to samo co 15-85, Twoja sprawa. Jeżeli jednak by tak było, to tylko maksymalnie głupi kupiłby szkło za 1500zł czy więcej, które daje taki sam obrazek jak obiektyw za 200zł... Większy zakres ogniskowych i metalowy bagnet aż takiego wpływu na różnicę cen nie mają.
Ok.Ok. chłopaki bez nerw!!! nie o to chodzi na forum!!! a w moich pytania chodzi tylko o pomoc w wyborze,Jak widzę im więcej odpowiedzi tym wybór trudniejszy.Mam teraz te KIT-y ten 55-250 nawet mi się bardziej podoba pod względem jakości zdjęć, ten 18-55 mniej, mało ostry no i podał AF, co ponoć jest w tym modelu normą po paru latach.Podałem szeroki zakres ogniskowych ale to jeśli chodzi o zakup to rozłożony w długim okresie czasu.Na początek na pewno wymiana tego uniwersalnego, i stąd pomysł na T 17-50 2.8 lub, po waszych poradach S 17-50 2.8.A potem do tego jakiś ultraszeroki, z czasem jakaś portetówka i tele. Pomysł z C 15-85 też mi się spodobał,tutaj zakres ogniskowych robi swoje, chociaż jest ciemniej,15mm to nie 10mm, a 85mm f5.0 to nie 85mm f1.8.Ale za to taniej, no i jedno szkło wystarczające przy większości okazji.Potem jakieś tele, a dodatkowo mam jeszcze Pentacor Prakticar 50mm 1.8 , może do tego adapter i jako portretówka się sprawdzi? czytam testy (optyczne.pl)i tu można by się skłaniać w stronę Sigmy, wydaje się ostrzejsza,Canon przewyższa ją jedynie AF,ale oglądałem też na The-Digital-Picture i tam już na pierwszy rzut oka Canon wygląda lepiej, i rzeczywiście nie porównywalnie lepiej do moich KIT-ów.
Miałem również wszystkie trzy, pozostał jedynie 15-85 jako najlepszy obiektyw uniwersalno-wycieczkowy do cropa.
Również polecam takie rozwiązanie jako sprawdzone "w boju". Lepiej dołożyć do czegoś lepszego (15-85), niż później sprzedawać szkła ze stratą.
Niezłym rozwiązaniem obecnie jest 18-135 STM, optycznie niewiele ustępuje 15-85 i jest od niego tańszy.
Nie kupiłem tego szkła, choć miałem na nie ochotę, ale używałem testowo przez jeden dzień z 1100.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 27-05-2015 o 22:11
najostzrejszym obiektywem w tym zakresie jeśli mnie pamięć nie myli jest sigma 17-50... i takiego czegoś bym szukał