Można pobawić się tak https://fstoppers.com/architecture/h...nteriors-50492 - filmik z łazienką (sorry za brak bezpośredniego linku piszę z telefonu)
Pozdrawiam Grzegorz
Można pobawić się tak https://fstoppers.com/architecture/h...nteriors-50492 - filmik z łazienką (sorry za brak bezpośredniego linku piszę z telefonu)
Pozdrawiam Grzegorz
Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.
Tak, potrzebuje uzyskać efekt poprawności i przyzwoitości
Już wam pokazuje o co mi chodzi na przykładnie POGLĄDOWYCH (czyt. nieostrych, niedoświetlonych albo prześwietlonych) zdjęć za co przepraszam.
1. Zobaczcie np. tym zdjęciu kiedy przez okno wpada ostre światło to efekt jest słaby, co myślicie gdyby użyć tutaj filtra polaryzacyjnego albo szerek połówki?
+ Po lewej stronie nad blatem na kaflach i na pierkarniku sa odbicia,z ktorymi pomyslalem, ze polar poradzilby sobie. Co myślicie?
IMG_5592.JPG | conq | Fotosik.pl
2. Tutaj pole które chciałbym uchwycić jest długie, drugi plan jest niedoświetlony i idąć za wszarą radą postawiłbym po lewej za ścianą lampę, tzn postawiłbym dziewczynę z lampą w rękuZastanawiam się tylko czy taka 430EX II pod względem mocy wystarczyłaby?
IMG_5585.JPG | conq | Fotosik.pl
prosta sprawa , dla celow jakie potrzebujesz w zupelnosci wystrcza doswietlenie lampa , jesli pomieszczenie duze , z " zakamarkami " byc moze trzeba gdzies ustawic druga lampe i wyzwolic rownolegle.
prosty przyklad teraz zrobiony wprost z aparatu bez obrobki:
bez lampy naswietlenie na wnetrze ( za oknem piekne slonce )
i z lampa Na M 1/180 5,6 - przyslona 1 ev wiecej niz wskazuje pomiar przez okno - tak jak pisalem.
w sumie prosta sprawa-
mozna tez sie bawic , tutaj robilem - nie jest to ani HDR , ani doswietlanie gdyz sie nie dalo. calosc zrownowazona tonalnie z zewnetrzem, ale to jest dosyc droga obrobka:
Baden bei Wien
oczywiscie mozesz ze zdjecia 2 wyciac tylko okinn i wstawic w zdjecie 1.
wowczas zachowasz charakter naturalnego oswietlenia w pomieszczeniu a obszar oa nie bedzie przeswietlony.
To też brałem pod uwagę aby zrobić dwa zdjęcia o różnych ekspozycjach, jedną na wnętrze a drugie na zewnątrz i połaczyć je, bo to masz na myśli? Robisz to za pomocą PS'a?
Wiesz, na pewno tak zrobię ale kontempluje również nad innymi rozwiązaniami, które chciałbym przetestować, gdyż pozwoli mi to czegoś nauczyć się - powiedzmy co gdybym przy takiej scenie użył filtra i jakiego?:
8d8.jpg | conq | Fotosik.pl
filtry sa niepotrzebne , nic nie daja . Chyba , ze zalozony bezposrednio na szyby okienne ;-)
jesli nie masz lampy to zrob dwa zdjecia jedno naswietlone na to co za oknem , drugie na wnetrze , z tym ze jest cyrk ze skladaniem dlatego, ze rama okienna wychodzi za ciemno jesli naswietlic na warunki zewnetrzne.
dlatego uzycie lampy ulatwia prace.
jest 100 mozliwosci , rozumiem ze dla trywialnych wnetrz nie za bardzo jest czas i sens wiklania sie w wyrafinowana obrobke.
kazdym programem do obrobki mozna wkleic fragmenty - to podstawowa funcja - zazanacz , ctl +C , ctrl+V
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 12-05-2015 o 14:16
Błyskanie jedną lampą w dodatku "gołą" to trochę porywanie się z motyka na słońce. Jesli lampa to duży softbox lub octa. Ja używam dwóch a ostatnio tylko wyłącznie światło zastane i obróbka. Oczywiście statyw
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
raczej nie - tylko dla mniejszych pomieszczen .
odbicie od sufitu wymaga jednak sporo energii.
czesto potrzeba duzej GO , czyli trzeba przymykac obiektyw.
nawet manualna lampa bez ettl moznaby zrobic , ale musi byc silna - one sa tanie.
w sumie to wszystko zalezy od wielkosci pomuieszczenia , ale jesli chodzi o immobilie i szerokokatny obiektyw , to domyslam sie , ze pomieszczenia nie sa duze , chyba ze ?
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 12-05-2015 o 14:29