Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Wątek: Fotografia nieruchomości - sprzęt - prośba o radę

Domyślnie Odp: Fotografia nieruchomości - sprzęt - prośba o radę

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    raczej nie - tylko dla mniejszych pomieszczen .
    odbicie od sufitu wymaga jednak sporo energii.

czesto potrzeba duzej GO , czyli trzeba przymykac obiektyw.

nawet manualna lampa bez ettl moznaby zrobic , ale musi byc silna - one sa tanie.

w sumie to wszystko zalezy od wielkosci pomuieszczenia , ale jesli chodzi o immobilie i szerokokatny obiektyw , to domyslam sie , ze pomieszczenia nie sa duze , chyba ze ?
    To są te pomieszczenia, które pokazałem na ostatnich 3 zdjęciach wyżej. Cholera, mam tylko 430'tke...

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Błyskanie jedną lampą w dodatku "gołą" to trochę porywanie się z motyka na słońce. Jesli lampa to duży softbox lub octa. Ja używam dwóch a ostatnio tylko wyłącznie światło zastane i obróbka. Oczywiście statyw

http://i.imgur.com/xTbDRZQ.jpg?1
    A z jakiego rodzaju światłą stałego korzystasz? Na czym pracujesz?

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Tylko i wyłącznie światło zastane za dnia, jeśli robię zdjęcia wieczorne to wtedy błyskam octą lub słoneczkiem, kwestia jaki chce się uzyskać efekt. Pracuję na Canonie 5D MKIII z podpiętą Tokiną 16-28/2,8
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Błyskanie jedną lampą w dodatku "gołą" to trochę porywanie się z motyka na słońce. Jesli lampa to duży softbox lub octa. Ja używam dwóch a ostatnio tylko wyłącznie światło zastane i obróbka. Oczywiście statyw

to jest b ladnie zrobione zdjecie wnetrza , ale wymaga tez sporego nakladu pracy.
    niestety rzadkoscia jest obrobka na tym poziomie, a szkoda.

Miasto
    Chełmno

dziękować bardzo. Co ważne Canon tutaj nam jest sprzymierzeńcem, bo nie doświetla zdjęcia a ja akurat takie ciemniejsze lubie dla uzyskania klimatu wnętrza, oczywiście nie zawsze i wszędzie będzie to regułą. Gdyby ktoś był ciekawy to obrabiam zdjęcia tylko i wyłącznie w Lightroomie.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez M itch Zobacz posta
    To są te pomieszczenia, które pokazałem na ostatnich 3 zdjęciach wyżej. Cholera, mam tylko 430'tke...

?
    w takiej sytuacju rob jak do tej pory , tak samo - powiedzmy zdj nr 1
    nastepnie wykonaj drugie zdjecie nr 2 swiecac lampa tylko na okno na wprost . steruj iloscia swiatla tak, zeby zachowac plastyke oswietlenia na firankach ( czyli podswietlajac, mozesz ewentualnie owtorzyc przyslone gdyby lampa byly slaba , gdyz na okno nie potrzebujesz duzej GO , chodzi w zasadzie o rozjasnienie ram , firanek itp w stosunku do naswietlenia na zewnatrz).
    ze zdjecia nr 2 wytnij tylko okno i wstaw w zdjecie numer jeden.

gdybys chcial osiagnac efekt " artystyczny" , ale o takim nie rozmawiamy , to konieczna bylyby technika HDR lub jakas zblizona jak np. maskowanie , ale to czasochlonna obrobka.

wszystko zalezy od przeznaczenia zdjecia. Jesli do sieci , na tablice ogloszeniowa w celach soprzedazy to kupujacy nie doceniaja walorow plastyczynch zdjecia , ma byc ostro i wyraznie ,wszystko dobrze widac i oczywiscie " ladnie".
    Slowem przyzwoicie i prawidlowo naswietlone.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez M itch Zobacz posta
    Chciałbym dokupić sprzęt, który pozwoli mi fotografować wnętrza,
    Jeśli to poważne, przyszłościowe/dochodowe przedsięwzięcie to powinieneś też potraktować to poważnie.
    Oczywiście, najlepiej abyś zamienił na pełną klatkę ze względu na kąt widzenia
    Ale zawsze musisz :
    - kupić dobry statyw
    - nabrać doświadczenia w robieniu i obróbce zdjęć BKT (np. -2EV, 0, +2EV) ze statywu i wgranie ich na warstwy np. w PS (lub jakiś inny program)

Masz wtedy pełną kontrolę na jasnością wszystkich elementów zdjęcia wykonanego w świetle zastanym.
    Praktycznie w każdej sytuacji dasz sobie radę.

Krok następny/dalszy, jeśli chcesz wiernie pokazać pomieszcznia to unikanie zniekształceń liniowych tworzonych przez obiektywy krótkoogniskowe przy fotografowaniu z bliska.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 12-05-2015 o 18:02
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Wiele roboty- zwłaszcza w małych pomieszczeniach- można wykonać z jedną lampą błyskową odbijając światło od sufitu lub ścian. Ale jest jedno ale ;-) Nie jest wszystko jedno, jaka to jest lampa i gdzie jest zamocowana. Lampę można mieć w sankach aparatu i to jest przeważnie najkorzystniejsze, albo ustawić ją na statywie i wyzwalać zdalnie. Przy tym drugim rozwiązaniu jest zdecydowanie więcej kombinowania, jak skierować palnik do konkretnego kadru. Natomiast gdy lampa jest w sankach, to przynajmniej zawsze jest pod ręką ;-) Jest wszakże pewien szkopuł: lampy systemowe kiepsko się do tego nadają ze względu na swoją wysokość. Wiele lat używałem (i dalej mam) lampę Olympus T-32- ma dużą moc i szeroki kąt reflektora- kryje obiektyw 24mm z LP 32 dla ISO 100, a dodatkowo jest bardzo niska i podniesiony palnik nie wystaje ponad nią. Jest ok 10 cm niższa od każdej innej klasycznej lampy z podnoszona głowicą, i ta różnica daje bardzo istotne, lepsze efekty. Jeszcze lepiej jest, gdy się ją ustawi nisko nad podłogą i wyzwala zdalnie, a zawsze ma przewagę różnicy wysokości nad lampami systemowymi., którym nie pomaga nawet zbytnio większy zakres zooma reflektora.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Wiele roboty- zwłaszcza w małych pomieszczeniach- można wykonać z jedną lampą błyskową odbijając światło od sufitu lub ścian. Ale jest jedno ale ;-) Nie jest wszystko jedno, jaka to jest lampa i gdzie jest zamocowana. Lampę można mieć w sankach aparatu i to jest przeważnie najkorzystniejsze, albo ustawić ją na statywie i wyzwalać zdalnie. Przy tym drugim rozwiązaniu jest zdecydowanie więcej kombinowania, jak skierować palnik do konkretnego kadru. Natomiast gdy lampa jest w sankach, to przynajmniej zawsze jest pod ręką ;-) Jest wszakże pewien szkopuł: lampy systemowe kiepsko się do tego nadają ze względu na swoją wysokość. Wiele lat używałem (i dalej mam) lampę Olympus T-32- ma dużą moc i szeroki kąt reflektora- kryje obiektyw 24mm z LP 32 dla ISO 100, a dodatkowo jest bardzo niska i podniesiony palnik nie wystaje ponad nią. Jest ok 10 cm niższa od każdej innej klasycznej lampy z podnoszona głowicą, i ta różnica daje bardzo istotne, lepsze efekty. Jeszcze lepiej jest, gdy się ją ustawi nisko nad podłogą i wyzwala zdalnie, a zawsze ma przewagę różnicy wysokości nad lampami systemowymi., którym nie pomaga nawet zbytnio większy zakres zooma reflektora.
    Ty tak na poważnie?

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

[Img]http://shashinki.com/shop/images/U-OLY-T32-170610.jpg[img]

Juz zamieniam moja 600'ke na to cudo

A tak na poważnie, jak koledzy pisali filtry to jakis obłed, wystarczy lekki błysk lub bracket kilku klatek.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów