Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Pierwszy obietyw po kitowym - pytanie do fotografów

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Pierwszy obietyw po kitowym - pytanie do fotografów

Panowie,interesuje mnie fotografowanie tak zbliżeń jak i szerokie kadry. Z dotychczasowego 18-55 brakuje mi często szerokości jak i dalszego zbliżenia. Dlatego chcę kupić oba obiektywy i w końcu je kupię, ale nie od razu, bo po prostu mnie nie stać od razu na taki wydatek. Kupię teraz pierwszy, a pewnie dopiero za kilka miesięcy, może za rok drugi - dlatego teraz chcę dokonać wyboru, a myślałem może, że osoby które podobnie korzystają z obu typów obiektywów mogłyby powiedzieć po jaki obiektyw sięgają jednak częściej No bo właśnie jeszcze pozostaje kwestia tego, że mam kit 18-55 (który bądź co bądź dobrze mi służy) więc ten zakres poniżej ewentualnie kupionego zooma bym miał. Sam bardziej skłaniam się na pierwszy rzut ku 55-255

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez MichalPrz Zobacz posta
    Panowie,interesuje mnie fotografowanie tak zbliżeń jak i szerokie kadry. Z dotychczasowego 18-55 brakuje mi często szerokości jak i dalszego zbliżenia. Dlatego chcę kupić oba obiektywy i w końcu je kupię, ale nie od razu, bo po prostu mnie nie stać od razu na taki wydatek.
    Niektóre osoby wybierają używane, 10-18 używanego ciężko znaleźć, więc nowy, a do kompletu na początek zamiast 55-250 STM najstarszy 55-250 IS (lub 70-210/3.5-4.5 USM)?
    "Osoby" nie są Tobą, już zresztą widziałeś, że padła propozycja 50/1.4 (dołożę 85/1.8), więc musisz sobie odpowiedzieć, czy potrzebujesz bardziej "oddalenia" czy "zbliżenia" (jak masz dużo Mpix, a zdjęcia trafiają tylko na ekran komputera lub tv, to kadrowanie może uzyskać pewne "przybliżenie" )

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez MichalPrz Zobacz posta
    Panowie,interesuje mnie fotografowanie tak zbliżeń jak i szerokie kadry. Z dotychczasowego 18-55 brakuje mi często szerokości jak i dalszego zbliżenia. Dlatego chcę kupić oba obiektywy i w końcu je kupię, ale nie od razu, bo po prostu mnie nie stać od razu na taki wydatek. Kupię teraz pierwszy, a pewnie dopiero za kilka miesięcy, może za rok drugi - dlatego teraz chcę dokonać wyboru, a myślałem może, że osoby które podobnie korzystają z obu typów obiektywów mogłyby powiedzieć po jaki obiektyw sięgają jednak częściej No bo właśnie jeszcze pozostaje kwestia tego, że mam kit 18-55 (który bądź co bądź dobrze mi służy) więc ten zakres poniżej ewentualnie kupionego zooma bym miał. Sam bardziej skłaniam się na pierwszy rzut ku 55-255
    szerokie zainteresowania powodują że nie robi się niczego konkretnego, a na pewno niczego dobrze, ja mógłbym żyć z jednym obiektywem i na cropie byłby to C10-22 (17-40 na FF), standardowego zooma 18-55 (24-70 na FF) mógłbym nie mieć wcale bo używam raz na ruski rok więc uważam że to jest zbędny wydatek kasy, używam natomiast 70-200 lub 100-400 (oba na FF) częściej 100-400, a do "ludzi" tylko stałki 50/1.4 85/1.8 więc jak wiem że będę focił ludzi to zoomów nawet nie zabieram.
    Jeśli nie wiesz jakiego zakresu potrzebujesz to znaczy że nic nowego nie potrzebujesz - dobra wiadomość kasa zostanie w kieszeni.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uprawnienia umieszczania postów