Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 87

Wątek: Uniwersalny obiektyw "na wakacje" jaki?

Domyślnie Odp: Uniwersalny obiektyw "na wakacje" jaki?

i jest jeszcze
    Sigma C 18-300 mm f/3.5-6.3 DC MACRO OS HSM
    bardziej uniwersalny

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Jeszcze z dwie propozycje typu sigma i bedziemy miec prawie komplet najgorszych obiektywow swiata.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

dla niedzielnego nooba to idealne szkla
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    iść na całość i nabyć Canona 15-85, którego sam używam i polecam.
    I tak należy zrobić - "uniwersalny" wycieczkowiec to 15-85 lub nowy 18-135 STM, o ile 18 mm jest wystarczające na cropie.

"Kitowy" ja mam 18-55, wiem że różne są

Jak już wspominałem,nie jestem profesjonalistą, a amatorem.

C 50 1.8 i Sigmę używam jak w wolnej chwili robię sobie wypad na łono natury zrelaksować się i próbować swoich sił w łapaniu fajnych ujęć

Ale czasami podróżuje(teraz np jestem w Anglii i jak mam wolne to zaliczam ciekawe miejsca,ostatnio London i Durdle Door, ale jeżdżę też do Arabów na urlop wypoczynkowy:P )
    i dlatego potrzebuje obiektyw który założe na body i tylko z aparatem na szyi bez niczego więcej będe mógł pozwiedzać z żoną i popstrykać zdjęcia jako pamiątka do albumu z wakacji itp.

Mam nadzieje , że jasno sie wyraziłem

Ale już mniej więcej mam rozeznanie, dzięki za liczne odpowiedzi
    Dobre forum, ktoś tu jest i się udziela

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

jak chcesz koniecznie jeden obiektyw to kup sobie któregoś z tych tamronów proponowanych wcześniej 18-270 albo 16-300
    ja bym wolał dwa: UWA + tele, w canonie obecnie to 10-18 stm + 70-200 f/4 L albo tamron 70-300 vc usd (chyba, że nie lubisz uwa to sigma 17-50 f/2.8 )
    SONY

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Nie zawracaj sobie głowy kupowaniem nowych obiektywów, skoro te, które masz, Cię satysfakcjonują na co dzień. Zamiast tego kup używane body klasy xxxD i do jednego załóż kita, a do drugiego Sigmę 70-300, i jedź z dwoma aparatami. Bez przekładania szkieł będziesz miał zakres 18-300 gotowy do natychmiastowych zdjęć i lepszej jakości, niż jakiś superzoom. Dwa body to też gwarancja, że będziesz miał czym fotografować w razie awarii jednego z nich. Wymiana optyki w akcji to zmora, bo wiecznie jest nie ten obiektyw na aparacie, co trzeba, a czas ucieka, wieje, leje czy coś tam, a z kolei superzoom to następna zmora, bo wiecznie zdjęcia są nie takie, jak by się chciało, i jego zakres jest jeszcze za mały.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Początki nałogu Awatar janhalb

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    (...) kup używane body klasy xxxD i do jednego załóż kita, a do drugiego Sigmę 70-300, i jedź z dwoma aparatam(...)
    Nie, no jasne, przecież wiadomo, że podczas czysto turystycznego zwiedzania miasta i chodzenia z żoną po zabytkach i muzeach nie ma lepszej opcji niż dwie lustrzanki dyndające z dwóch boków, tak dla równowagi. No, chyba że trzy lustrzanki. Albo cztery, tak na wszelki wypadek.

Atsf, zlituj się, człowiek wyraźnie pisze:

Cytat Zamieszczone przez death Zobacz posta
    (...)i dlatego potrzebuje obiektyw który założe na body i tylko z aparatem na szyi bez niczego więcej będe mógł pozwiedzać z żoną i popstrykać zdjęcia jako pamiątka do albumu z wakacji itp. (...)
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Pełne uzależnienie

uniwersalny obiektyw to 35/1.4 lub 35/2 (trochę mniej uniwersalny) na pełnej klatce, a amator nie potrzebuje używać więcej niż jednego korpusu i tworzyć jakąś parodię zawodowca - jeszcze niech weźmie kompakta na wszelki wypadek, a zdjęcia niech robi ajfonem jak prawdziwy pro.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    jak chcesz koniecznie jeden obiektyw to kup sobie któregoś z tych tamronów proponowanych wcześniej 18-270 albo 16-300
    ja bym wolał dwa: UWA + tele, w canonie obecnie to 10-18 stm + 70-200 f/4 L albo tamron 70-300 vc usd (chyba, że nie lubisz uwa to sigma 17-50 f/2.8 )
    Racja. Ale to zależy od wieku. Naprawdę młodemu bym doradził rybie oko 8 mm plus stałkę 400 mm i cały zakres pozamiatany. Im kto młdszy tym bardziej ceni sobie skrajności, a takie nudziarstwa jak 35 mm czy 50 mm sa dla starych dziadów.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów