"W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić. "
Ja bym stawiał na układ sterowania silnikiem USM. Są tam dwa potencjometry montażowe, które ustalają sygnał sterujący silnikiem. Musi on być odpowiednio zestrojony, żeby całość dobrze działała. Z czasem, jak wszystko, potencjometry się starzeją i zmienia się ich nastawa, układ się rozstraja i nie zawsze USM zaskakuje. Przesunięcie potencjometrów nieco w te, inną stronę lub nawet ruszenie może spowodować poprawę działania.
Ewentualnie wyrobił się pierścień silnika w jednym miejscu i silnik nie jest w stanie wyprowadzić z niego łożysk.
Ostatnio edytowane przez dr11 ; 04-04-2015 o 15:26
.
Hmm. To taka troche ekwilibrystyka techniczna. Silnik USM nie ma miejsc, gdzie moze sie zaciac ( choc moze sie poslizgnac, ale tez bez konkretnego miejsca) a juz jego konstrukcja zupelnie uniemozliwia zaciecie sie na lozyskach - takiej mozliwosci nie ma. Podobnie uklad sterowania - jesli silnik kreci sie na jednym zakresie, to uklad sterujacy jest sprawny i zmienic jego zakresu kreceniem potencjometrami po prostu sie nie da - to nie jest silniczek szczotkowy. Przyczyna nieprawidlowego dzialania lezy w takich przypadkach najczesciej w zwiekszonych oporach poruszanych mechanizmow, ktore moga sie rozkladac i zmieniac w najmniej przewidywalny sposob. Krecenie potencjometrami bywa skuteczne niezmiernie rzadko ( choc nie mowie, ze nigdy - objawy sa za kazdym razem inne i zawsze nalezy je rozpatrywac kompleksowo dla kazdego, indywidualnego przypadku.
Mam i ja
Jedno foto na zachętę: http://www.kubacichocki.pl/test/sigma24a/24_14.jpg
Naskrobię w wolnym czasie jakąś reckę![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
[QUOTE=YaneC;1277007]Jak dla mnie to znieksztalca - wydłuża nogi
no mniam mniam![]()
"W ogóle, bracie, jeżeli nie masz na utrzymaniu rodziny, nie grozi ci głód, nie jesteś Tutsi ani Hutu i te sprawy, to wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście, ważne pytanie: co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić. "
Wszystko napisze po weekendzie. Dzis zabieram go na slub.
O obiektywach wiem prawie wszystko