Pokaż wyniki od 1 do 10 z 858

Wątek: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady

Cytat Zamieszczone przez Nikonfan Zobacz posta
    Irek widzę, że jesteś z Krakowa będę w Krakowie od 18 Kwietnia na Mistrzostwach Świata w Hokeju czy była by możliwość abyśmy się spotkali i pomógł byś mi w ustawieniach 7D MK II, gdyż będę go już posiadał a zawsze pracowałem na Nikonie chciałbym aby mi ktoś pomógł ustawić optymalnie.
    Odezwę się za kilka dni jak tylko pewne sprawy się wyklarują....
    A tak na marginesie.... na początek to chyba najlepiej będzie pozostać przy ustawieniach fabrycznych. Jak to mówią - lepsze jest wrogiem dobrego

Cytat Zamieszczone przez Irek07 Zobacz posta
    ... na początek to chyba najlepiej będzie pozostać przy ustawieniach fabrycznych. Jak to mówią - lepsze jest wrogiem dobrego
    7DII ma kilka nastaw czułości śledzenia i przyspieszenia celu (czy jak to się tam nazywa). Każda ma swoją ikonkę i proponowane ustawienia fabryczne. Czy można je sobie samemu "doprecyzować", edytować i czy można np stworzyć nowe ustawienie "własne" w menu aparatu?
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    7DII ma kilka nastaw czułości śledzenia i przyspieszenia celu (czy jak to się tam nazywa). Każda ma swoją ikonkę i proponowane ustawienia fabryczne. Czy można je sobie samemu "doprecyzować", edytować i czy można np stworzyć nowe ustawienie "własne" w menu aparatu?
    No właśnie, problem w tym że w 7DII można wszystko Masz 6 nastaw AF, w każdym jeszcze możesz ustawić czułość śledzenia, przyspieszanie / zwalnianie i auto przełączanie punktu AF. Dochodzi jeszcze oczywiście ustawienie punktów AF. Od spota po 65 punktów. Menu AF to 5 zakładek... Jest w czym mieszać Pozostaje pytanie jak sprawdzić czy aby na pewno jest lepiej niż było. Ja uważam że jak jest dobrze to lepiej nie dotykać. Może inaczej... Pod C1, C2, C3 poustawiałem sobie różne ustawienia ( w tym AF) pod zdjęcia ptaków. Na M używam AF case 1 - nastawa uniwersalna do wielu zastosowań.
    Ostatnio edytowane przez Irek07 ; 06-04-2015 o 09:01

Cytat Zamieszczone przez Irek07 Zobacz posta
    No właśnie, problem w tym że w 7DII można wszystko Masz 6 nastaw AF, w każdym jeszcze możesz ustawić czułość śledzenia, przyspieszanie / zwalnianie i auto przełączanie punktu AF. Dochodzi jeszcze oczywiście ustawienie punktów AF. Od spota po 65 punktów. Menu AF to 5 zakładek... Jest w czym mieszać Pozostaje pytanie jak sprawdzić czy aby na pewno jest lepiej niż było. Ja uważam że jak jest dobrze to lepiej nie dotykać. Może inaczej... Pod C1, C2, C3 poustawiałem sobie różne ustawienia ( w tym AF) pod zdjęcia ptaków. Na M używam AF case 1 - nastawa uniwersalna do wielu zastosowań.
    Nie grozi mi zakup 7DII, ale ściągnąłem sobie instrukcje i wolę teraz czytać i pytać niż później narzekać i odsprzedawać puchę .
    W sporcie wybór AF na AlServo nie jest taki prosty. Wg producenta jednopunktowy SPOT AF nie jest zalecany do obiektów poruszających się w AlServo. Czyli pewnie lepiej wybierać jeden dowolny punkt AF.
    Ale czym różni się w praktyce rozszerzony pojedynczy (1+4 przyległe) od (1+8 otaczających). Wiem jak wygląda schemat i jakie są to punkty, ale co działa lepiej przy dużej zmianie prędkości i kierunku poruszania się celu.
    Dodatkowo dochodzi jeszcze wykrywanie migotania. Kiedy te funkcję należy włączyć, a kiedy lepiej wyłączyć?

Czyżby niezbędna była instrukcja do instrukcji (o ile do 7DII juz jest). Czyli przewodnik Davida Buscha?
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Nie grozi mi zakup 7DII, ale ściągnąłem sobie instrukcje i wolę teraz czytać i pytać niż później narzekać i odsprzedawać puchę .
    W sporcie wybór AF na AlServo nie jest taki prosty. Wg producenta jednopunktowy SPOT AF nie jest zalecany do obiektów poruszających się w AlServo. Czyli pewnie lepiej wybierać jeden dowolny punkt AF.
    Ale czym różni się w praktyce rozszerzony pojedynczy (1+4 przyległe) od (1+8 otaczających). Wiem jak wygląda schemat i jakie są to punkty, ale co działa lepiej przy dużej zmianie prędkości i kierunku poruszania się celu.
    Dodatkowo dochodzi jeszcze wykrywanie migotania. Kiedy te funkcję należy włączyć, a kiedy lepiej wyłączyć?

Czyżby niezbędna była instrukcja do instrukcji (o ile do 7DII juz jest). Czyli przewodnik Davida Buscha?
    Cobalt, skoro Ci się nie spieszy to pozwól że odpowiem na Twoje pytania za .... parę tysięcy zdjęć
    A na razie... krzyżówki. W późnym, popołudniowym świetle. Crop prawie 100%.

I jeszcze oryginał. To był pojedynczy pstryk.

Ostatnio edytowane przez Irek07 ; 06-04-2015 o 11:30

Uprawnienia umieszczania postów