Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Co wybrać z takim budżetem? używka czy nowy

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Domyślnie Odp: Co wybrać z takim budżetem? używka czy nowy

Cytat Zamieszczone przez busz Zobacz posta
    Do dynamicznych zdjęć, a ptaki są raczej szybkie tamrona 150-600 nie polecam, miałem i muszę przyznać, że wolę 100-400, znacznie lepszy AF.
    Właśnie, zależy też jakie ptactwo i jaki dystans.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Jeśli ptactwo metalowe to C 100-400 sprawdzi się idealnie

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez AthionV9 Zobacz posta
    Boję się 5DmkII przez te wszystkie okropności których się naczytałem o autofocusie
    który ponoc jest beznadziejny bezużyteczny i można sobie wgl go odpuścić.
    Czy to prawda?
    Nie wiem czy to prawda, ale zapewne to mniemanie urosło do urban legend.
    W swoim egemplarzu jakoś tego nie dostrzegłem.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez AthionV9 Zobacz posta
    Canon w ogole robi szkla typu 500mm w ,,normalnej" cenie (4.5k za uzywke) ktorymi dzikie ptactwo się da ściągać? Czy moze szukac u sigmy i tamrona?
    Możesz spróbować 400/5,6 lub 300/4 +TC 1,4x taki zestaw mam i do ptactwa się nadaje, choć niekiedy brakuje długości, ale tylko wtedy jak focę przez okno samochodu. Po co Ci zoom jak na 95% będziesz używał tylko dłuższego końca. Praktycznie stabilizacja jest zbędna, bo najczęściej foci się w dobrych warunkach oświetleniowych i krótkimi czasami rzędu 1/400, 1/640, 1/800. Niekiedy z podpórki - statywu czy monopodu.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 03-04-2015 o 17:55

Bywalec

Cytat Zamieszczone przez słowiczek Zobacz posta
    Właśnie, zależy też jakie ptactwo i jaki dystans.
    Z mojego doświadczenia dla Tamrona im bliżej tym lepiej- częściej trafiał. Na duże odległości, z APSC (niestety nie wiem jak z FF bo nie mam) to moim zdaniem i tak zostajesz z zakresem 150-450 bo wyżej robi się tak ciasno, że niedoświadczonemu pstrykaczowi (mam na myśli siebie) jest ciężko za czymś gonić, a i ostrość spada, a każde drgnięcie ręki sporo zmienia. W przypadku 100-400 jest pewniejszy af i sensowniejszy ogranicznik, na korzyść T przemawia tylko ogniskowa i stabilizacja, która przy krótkich czasach nie musi być super, przy czym na 600mm lubi przejechać cały zakres, do tej pory pamiętam jak spudłowałem lisa (za gałęziami) z 30m.
    | D7100 | 12-24/4 | 70-200/2.8 | 150-600/5-6.3 |

Miasto
    T.M.

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Możesz spróbować 400/5,6 lub 300/4 +TC 1,4x taki zestaw mam i do ptactwa się nadaje
    Pierwszy znam, jest świetny na zasiadki, lub gdy dobrze znasz teren i miejscówki ptaków lub zwierząt. Daje piękny obrazek, jest ostry od pełnej dziury i niezbyt ciężki jak na 400, ale to stałka, więc ma zwyczajnie mniej szkła w środku, stąd też mniejsza masa. Do stałki musisz się przyzwyczaić, bo zoom masz w nogach, a czasem łatwo o sytuację, gdy coś pokaże Ci się z nienacka. W takiej sytuacji egzamin zdaje obiektyw zmiennoogniskowy i tu właśnie c 100-400 lub sigma 100-300/4 są nie do położenia, zwłaszcza na zamkniętych obszarach. Sigma do tego to pancerna, zamknięta konstrukcja, gdzie ostrzenie i zmiana ogniskowej nie wpływają na długość obiektywu (tak jak w c70-200) i ma stałe światło.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez słowiczek Zobacz posta
    Pierwszy znam, jest świetny na zasiadki, lub gdy dobrze znasz teren i miejscówki ptaków lub zwierząt. Daje piękny obrazek, jest ostry od pełnej dziury i niezbyt ciężki jak na 400, ale to stałka, więc ma zwyczajnie mniej szkła w środku, stąd też mniejsza masa. Do stałki musisz się przyzwyczaić, bo zoom masz w nogach, a czasem łatwo o sytuację, gdy coś pokaże Ci się z nienacka. W takiej sytuacji egzamin zdaje obiektyw zmiennoogniskowy i tu właśnie c 100-400 lub sigma 100-300/4 są nie do położenia, zwłaszcza na zamkniętych obszarach. Sigma do tego to pancerna, zamknięta konstrukcja, gdzie ostrzenie i zmiana ogniskowej nie wpływają na długość obiektywu (tak jak w c70-200) i ma stałe światło.
    Ze stałką 400 mm nie jest łatwo. Wiele razy kręciłem pierścieniem a on nie zmieniał ogniskowej. Ja w sumie nie widzę różnicy w obrazku między 400 i 100-400 kiedy oba są przymknięte do 5,6

Miasto
    T.M.

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Ze stałką 400 mm nie jest łatwo. Wiele razy kręciłem pierścieniem a on nie zmieniał ogniskowej. Ja w sumie nie widzę różnicy w obrazku między 400 i 100-400 kiedy oba są przymknięte do 5,6
    Napisałem: stałki "mają zoom w nogach". Nie mają również pierścienia na liczbę kroków

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Rozumiem że mowa jest o nowej wersji 100-400. Jeśli o starej to powiem delikatnie.... nigdy w życiu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Irek07 Zobacz posta
    Rozumiem że mowa jest o nowej wersji 100-400. Jeśli o starej to powiem delikatnie.... nigdy w życiu
    Piszę o starej 100-400, co prawda szkło chyba z 2012 roku ale 1 wersja

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Piszę o starej 100-400, co prawda szkło chyba z 2012 roku ale 1 wersja
    Mój też był z 2012 roku.... Wybrany z wielu A kiedy kupiłem 400 f/5.6 100-400 poszło do szuflady. Jedna kwestia to jakość obrazka. A druga, dla mnie jeszcze ważniejsza, to szybkość AF. Nieporównywalna....

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów