Więc nic nowego?![]()
Więc nic nowego?![]()
Te 24 MPx to ma dobrze wyglądać na pudełku, bo konkurencja już ma od dawna. Zobaczymy jeszcze jak to wygląda na wysokich ISO. Ale rewelacji bym się nie spodziewał.
Myślę, że jeśli per pixel będzie to poziom 7d2 czy nawet 70d, to będzie całkiem OK. O ile te dodatkowe pare MPx da się gdzieś zobaczyć na ostrych szkłach.
"Nowego" spodziewam się w 5d4, choć niektórzy twierdzą, że jestem niepoprawnym optymistą![]()
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 31-03-2015 o 16:45
Więc na ISO 100 stoimy od czasów 20D/40D.
Teraz niech narzekają na sprzedaż aparatów i mówią, że to wszystko przez smartfony. Takiego 550D do dziś nie ma na co zmienić żeby odczuć poprawę...
Wsadziliby sensor z D5500, kupiłbym nawet z podatkiem od nowości![]()
Cóż, czasy są ciężkie na inwestycjeZa to AF będzie całkiem fajny. Na pewno taniej było go przesunąć z wyższej półki (70d, 7d) niż projektować nową matrycę. Bo ta w 760d, to jak zauważyłeś na ISO 100 jest "nowa"
![]()
Przecież ten AF ma rozmieszczenie skrajnych punktów zbliżone do poprzednich rebeli. Na powtarzalność było narzekanie w 70D
W skrócie wciąż wszystko będzie skopane, a aparat będzie tylko przeszkadzał w robieniu zdjęć.
Oczywiście, że nadal będzie się dało robić zdjęcia, ale chodzi tu o komfort. Jakoś nie mam chęci robić 100 zdjęć i wybierać najostrzejsze, gdy mam motyw i czuję kadr chcę zrobić 1 pstryk i mieć to czego oczekuję.
Ten jpg dołączony do rawa nie wygląda za dobrze jeśli chodzi o dynamikę. Ostrość robi wrażenie ale to zasługa dobrego szkła. Próbowałem pobawić się rawem i samemu zobaczyć co się da wyciągnąć i czy więcej niż z mojego leciwego ale przyzwoitego Canona 1000D. Niestety żaden posiadany przeze mnie program - ani LR 5 ani RT ani SNS HDR ani DPP 3 nie otwierają tego rawa poprawnie... Mam trochę kasy na zmianę aparatu ale jeśli to będzie tak wyglądało jak na tej fotce to chyba trzeba będzie zmienić system na Pentaksa...
Musisz zainstalować DPP 4.2.xx, żeby otworzyć RAWa z M3.
Ciekawe jak korpusik, czy nowa wydmuszka wielkanocna i odchodzące gumki, już nie mowa o jakości Pentka ale mogli by się wreszcie zbliżyć z jakością wykonania do Nika z podobnego segmentu.
.IMHO to mylisz potrzeby własne z potrzebami rynku. Wiązanie tych faktów które przedstawiłeś ze sprzedażą smartfonów nie ma sensu, to po prostu zupełnie różne bajki, a docelowy klient podejrzewam że nawet nie rozumie co to jest to całe iso, o DR nawet lepiej nie wspominać.
BTW: podobno sprzedaż Canonowi ostatnio rośnie w stosunku do reszty.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 01-04-2015 o 11:55
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner