Pokaż wyniki od 1 do 10 z 331

Wątek: Pentax FF

Widok wątkowy

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Pentax FF

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Naprawdę nie rozumiem twojej obrony Częstochowy. To, że ty nie miałeś problemów z bandingiem (bo w twoich zastosowaniach nie ma potrzeby używania iso 1600 i wyżej i najczęściej nie ma potrzeby ciągnąć cieni za uszy) nie oznacza, że problem nie istnieje.
    W puszkach do 50D banding jest na pewno, potem już przestałem testować rawy z każdej nowości, bo zmiana z cropa na cropa przestała dla mnie mieć sens.

Wcale nie trzeba ciągnąć cieni o 5 EV - często wystarczy 2 EV, jeśli np. zdjęcie zostało celowo niedoświetlone (żeby uniknąć przepałów).
    Ja z kolei nie rozumiem po co pisać o tym w co drugim wątku? Ostatnio miałem do czynienia dłuższy czas z soniakiem A6000 i jeśli chodzi o DR to obrazek jest jak z gumy. Nie ma porównania do cropa Canona i rozumiem że mam o tym pisać w każdym wątku i wszędzie ?

Druga rzecz to co mam zrobić jak sobie z tym w Canonach radzę /tak jak Bartek/? Pisać że się nie da i używać światłomierza i histogramu tak żeby świadomie sobie psuć zdjęcia??? Problemem tak naprawdę jest to, że trzeba dużo więcej kombinować i myśleć ale o tym pisał już Bechamot.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 30-03-2015 o 21:51
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów