Strona 20 z 34 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 331

Wątek: Pentax FF

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Pentax FF

Cytat Zamieszczone przez jaad75 Zobacz posta
    Ja widzę u Ciebie ograniczone umiejętności czytania ze zrozumieniem, co jak na moderatora, jest dość zastanawiające. Ktoś coś napisał - odpowiedziałem, zauważyłeś "powinni", nie zauważyłeś "jak już", kontekstu też nie. Więc jeszcze raz, specjalnie dla Ciebie: JEŚLI ktoś coś powinien, to EWENTUALNIE użytkownicy Canona, a nie ja, jak sugeruje Bechamot. Ale skoro użytkownicy nie uważają, że tego potrzebują...
    Napisałem już kilka razy, że to są oczywistości i dziwi mnie, że co chwilę ktoś ma jakieś wątpliwości, co do faktów. Jak widać ma. Napisałem też, że nie uważam, żeby Canonami "nie dało się" robić zdjęć z powodu ich ograniczeń, co niektórzy implikują z moich wypowiedzi - fakty jednak pozostają faktami, to, że ktoś sobie z ograniczeniami tych matryc radzi, czy specyfika zdjęć które robi sprawia, że nie są one bardzo uciążliwe, czy wręcz w ogóle ich nie widzi, nie oznacza jeszcze, że one nie istnieją. I to nie ja wracam w kółko do tego nudnego bądź co bądź tematu.
    Abstrahujac od różnego pojęcia, co jest aroganckie, a co nie, nie mam zamiaru, kogokolwiek z Was przekonywać do czegokolwiek, poza zaprzestaniem zaprzeczaniu rzeczywistości.
    Cytat Zamieszczone przez Cień Zobacz posta
    Widzę tu niezłych fanboyów Canona. Lol. Jechać po Pentaxie to pierwsi, ale jak im wytknąć, że matryce w Canonie odstają od konkurencji, to nagle im to niepotrzebne, a to nagle, że to jakieś żale i nie ten adres... WTF?
    Zarzucanie użytkownikom tego forum że nie mają wiedzy o ograniczeniach sprzętu jakiego używają jest przejawem albo całkowitej braku znajomości tematyki, która tu była dziesiątki jeśli nie setki razy poruszana albo zwykłą chęcią wywołania wojenki systemowej.
    Panowie przejrzyjcie sobie to forum, bo to o czym piszecie to żadna nowość. A zarzuty że użytkownicy systemu omijają niedogodności i jego braki są po poprostu absurdalne, a co niby mieliby robić?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

ciekawe, skoro ten pentax jest taki zajefajny to co tu robicie/piszecie???
    macie swoje forum pentaxa,tam się nabijajcie z zacofanych użytkowników canona
    a najlepiej róbcie zdjęcia, czymkolwiek
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Niestety, koledzy od Pentaksa maja rację. "Wiemy, wiemy, i co z tego" to nie jest prawidłowa reakcja kanoniarzy na zacofanie Canona. Słusznie należy spdziewać się prędkiej zmiany systemu, bo żaden rozsadny miłośnik sprzętu nie zadowoli się matryca 100 lat za Murzynami. A jak ktoś nie ma na to odwagi, już conajmniej należy wymagać ciagłego i spontanicznego biadolenia "oj kiepskie, kiepskie ci te nasze matryce" bez potrzeby przypominania, bo faktycznie, ile można.

A fanboje Canona wbrew rozumowi jeszcze dokupuja nowe badziewie od Canona zamiast docenić wspaniałe matryce od Ricoha. Np. tacy Japończycy kupuja 12 przestarzałych Canonów i 9 Nikonów na każdego Ricoha.....ten tępy upór, przyznam, może być irytujacy dla wtajemniczonych w nowsze technologie.

Japan Has Spoken: Canon Dominates, Sony Dethrones Olympus And Nikon Stutter - DIY Photography
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    z cropowych korpusow Canona przerobilem 10D, 30D, 450D, 40D, 600D. razem do kupy co najmniej 30 tysiecy zdjec. nigdy nie mialem problemow z bandingiem.
    z tym ze ja nie wyciagam fot z cieni o 3 EV. w tych aparat jest swiatlomierz i wbrew pozorom jest bardzo latwy w obsludze. nawet nie musial mi nikt na optycznych napisac, ze wszystkie APSC Canona maja taki swiatlomierz...
    Naprawdę nie rozumiem twojej obrony Częstochowy. To, że ty nie miałeś problemów z bandingiem (bo w twoich zastosowaniach nie ma potrzeby używania iso 1600 i wyżej i najczęściej nie ma potrzeby ciągnąć cieni za uszy) nie oznacza, że problem nie istnieje.
    W puszkach do 50D banding jest na pewno, potem już przestałem testować rawy z każdej nowości, bo zmiana z cropa na cropa przestała dla mnie mieć sens.

Wcale nie trzeba ciągnąć cieni o 5 EV - często wystarczy 2 EV, jeśli np. zdjęcie zostało celowo niedoświetlone (żeby uniknąć przepałów).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Naprawdę nie rozumiem twojej obrony Częstochowy. To, że ty nie miałeś problemów z bandingiem (bo w twoich zastosowaniach nie ma potrzeby używania iso 1600 i wyżej i najczęściej nie ma potrzeby ciągnąć cieni za uszy) nie oznacza, że problem nie istnieje.
    W puszkach do 50D banding jest na pewno, potem już przestałem testować rawy z każdej nowości, bo zmiana z cropa na cropa przestała dla mnie mieć sens.

Wcale nie trzeba ciągnąć cieni o 5 EV - często wystarczy 2 EV, jeśli np. zdjęcie zostało celowo niedoświetlone (żeby uniknąć przepałów).
    Ja z kolei nie rozumiem po co pisać o tym w co drugim wątku? Ostatnio miałem do czynienia dłuższy czas z soniakiem A6000 i jeśli chodzi o DR to obrazek jest jak z gumy. Nie ma porównania do cropa Canona i rozumiem że mam o tym pisać w każdym wątku i wszędzie ?

Druga rzecz to co mam zrobić jak sobie z tym w Canonach radzę /tak jak Bartek/? Pisać że się nie da i używać światłomierza i histogramu tak żeby świadomie sobie psuć zdjęcia??? Problemem tak naprawdę jest to, że trzeba dużo więcej kombinować i myśleć ale o tym pisał już Bechamot.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 30-03-2015 o 21:51
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Zarzucanie użytkownikom tego forum że nie mają wiedzy o ograniczeniach sprzętu jakiego używają jest przejawem albo całkowitej braku znajomości tematyki, która tu była dziesiątki jeśli nie setki razy poruszana albo zwykłą chęcią wywołania wojenki systemowej.
    Panowie przejrzyjcie sobie to forum, bo to o czym piszecie to żadna nowość. A zarzuty że użytkownicy systemu omijają niedogodności i jego braki są po poprostu absurdalne, a co niby mieliby robić?
    A gdzie kolega stwierdził, że ktoś tu nie ma pojęcia o ograniczeniach Canona? Kolega po prostu o nich napisał, a tu ciągle go atakujecie za... pisanie jak jest. I to ma być niby moderator? Sam narobiłeś syfu na dwie strony pytając go ciągle o te "bzdury". To samo jakiś inny typek, który wróży z fusów, co kolega od Pentaxa robi, a czego nie, i czemu jest to mało ważne. Ani na nikoniarzach, ani na pentaxie nie ma takiego fanboystwa i nikt nie udaje, że produkty N czy P są idealne. Otwarcie mówi się o ich wadach i zaletach. Tak samo jak o wadach i zaletach innych systemów. Tutaj widzę, że Canon jest ********y, a nawet jak nie jest ********y, to przecież nie ma to znaczenia.

PS Nie mam Pentaxa.
    Ostatnio edytowane przez Cień ; 30-03-2015 o 22:47

Miasto
    Pod Tatrami

Tutaj widzę, że Canon jest ********y, a nawet jak nie jest ********y, to przecież nie ma to znaczenia.

PS Nie mam Pentaxa.
    To patrzysz bardzo wybiórczo, no ale widać że masz ogromną ochotę pomachać szabelką więc mnie to wcale nie dziwi .
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

No tak. Każda krytyka to "machanie szabelką", a jak ktoś wspomni o słabym zakresie tonalnym Canona względem innych systemów, to znaczy, że "wypusty Canona przeszkadzają mu w robieniu zdjęć i musi się produkować". Ależ wybiórczo patrzę na temat.

Bywalec

Tutaj widzę, że Canon jest ********y, a nawet jak nie jest ********y, to przecież nie ma to znaczenia.
    Nie zgadzam się.
    Po pierwsze większość osób na forach to świadomi użytkownicy, którzy kupują sprzęt pod swoje potrzeby więc uważają, że mają coś bo jest dobre, a nie jest dobre bo ich. Do moich zastosowań Canon okazał się lepszym i tańszym rozwiązaniem od Pentaksa (którego posiadałem). Zgadzam się z tym, że obrazek w P był lepszy, ale... w C mam lepszy AF i dostęp do szklarni przez co mogę pstrykać to co lubię tak jak lubię (no może do pstrykania jak lubię to potrzebowałbym 800/2.8 i pewnie bym zakładał TC, ale... ).

Po drugie, jak zastanawiałem się czy jest sens zmieniać K-5IIs na 7D to mi to odradzano (więc nie wszyscy twierdzą, że Canon to cud), bo puszka gorsza, no i obrazek jest gorszy, ale w moim odczuciu do ISO2500 wystarczający więc nie narzekam tylko cieszę się z robienia zdjęć. Z czasem pewnie zmienię puchę.

Co do forum Pentaksa... chyba jest tam najwięcej osób używających innych systemów, ponad to często są to osoby interesujące się fotografią od wielu wielu lat i można się od nich dowiedzieć czegoś ciekawego.
    | D7100 | 12-24/4 | 70-200/2.8 | 150-600/5-6.3 |

Pełne uzależnienie

Ani na nikoniarzach, ani na pentaxie nie ma takiego fanboystwa i nikt nie udaje, że produkty N czy P są idealne. Otwarcie mówi się o ich wadach i zaletach. Tak samo jak o wadach i zaletach innych systemów. Tutaj widzę, że Canon jest ********y, a nawet jak nie jest ********y, to przecież nie ma to znaczenia.

PS Nie mam Pentaxa.
    nie no to już odrobinę naciągasz rzeczywistość, nie będę pokazywał palcem ale fanboyostwo u naszych przyjaciół jest zupełnie podobne, może w bardziej zawoalowanych słowach, mógłbym wskazać (ale tego nie zrobię) takich którzy nawet w wadach korpusów widzą zalety lub takie zupełnie nieistotne nawet nie problemy, a w zaletach korpusów konkurencji potrafią powiedzieć że właściwie są nic nie znaczące - zawsze i za każdym razem nawet o rozsypującym się autofocusie w topowej puszce, nawet o lustrze ruszającym całą komora lustra - to nie problem "ze względu na dużą ilość pixeli trzeba skrócić czasy" - koń by się uśmiał.

żeby nie było to tamto to ja akurat zawsze narzekałem na szumy i dr (Kolekcjoner świadkiem), odkąd zmieniłem puszkę na ff narzekam mniej - uważam że do ideału naszemu najwspanialszemu producentowi odrobinę brakuje (ale tylko odrobinę ), ale nie wymagaj żebym się biczował w każdym poście że taką kiszkowatą puszkę kupiłem bo uważam że jest wręcz przeciwnie ja który jej używam jestem zadowolony ale skoro ci którzy jej nie używają wiedzą lepiej to co właściwie mogę powiedzieć, nawet ostatnio zauważyłem że zdjęcia robione korpusem który używam powinny być wrzucane do wątków ogólnych (na forum naszych przyjaciół) a nie do wątku o korpusie - czyżby były za dobre i przeczyły tezom kolektywu?

patrząc na sprawy dialektycznie to to dobrze że system nie jest idealny bo zabiłby konkurencję i umarłby bo nie miałby pola do rozwoju powinniśmy się wszyscy cieszyć
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 30-03-2015 o 23:52
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 20 z 34 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów