Nie w tym sensie: nie chodzi mi o dodawanie kolorów, których nigdy na zdjęciu byś nie zobaczył, tylko o wydobycie i podkreślenie istniejących, ale nie suwakiem saturacji, bo kicha wyjdzie. Bliżej mi do filtrów zewnętrznych, niż tych w cs.
fajny ostatni set , szczególnie te z lasu 137, 140, 141 i 142
a co do zachodu słońca to super jest 145 i 147
Właśnie. Kupiłem kilka tanich filtrów i to nie jest to. Napisał ktoś mądry, że w cyfrówkach powłoki na soczewkach i filtrach mają bardzo duże znaczenie ze względu na to, że matryca cyfrowa bardzo silnie odbija światło na nią padające i to psuje (m.in.) obraz. Porządne filtry i wysokiej jakości powłokami mają temu zapobiegać. UV-kę b&w szukam taką, jaką miałem. Nie pamiętam modelu, ale za używkę w super stanie zapłaciłem...dużo.
--- Kolejny post ---
Fajno, że zaglądasz. Trochę monotematyczny ten set, ale na razie mam tylko jedno szkło. Jest lepsze od kita( optycznie), ma większy zakres ogniskowych, ale już miałem niemało sytuacji, gdzie 200,300 i więcej byłoby bardzo potrzebne![]()
będziesz miał 300 będą sytuacje gdzie potrzebna będzie 400 itd.
trzeba korzystać maksymalnie z tego co się ma i odkładać na następne![]()
No więc dalej. Chłopaki w battle cage się na zimową sesję zmawiają, a tu wiosna za pasem. Może jeszcze nie tak pełną gębą, ale...
149
Grzybki niekoniecznie jadalne
150
Mchy i porosty (niektóre grzyby również) są całoroczne, ale gdy jest cieplej, prezentują się bardziej ciekawie
151
152
153
Tu już wiosna bez dwóch zdań
154
Łąki Henrykowskie. Tu jeszcze nie widać śladów wiosny. Słońce niedawno w całości rozpuściło śnieżno-lodową pokrywę z uwiędniętych traw i pozostawionych odłogiem pól uprawnych. Jeszcze rankiem potrafi zagościć tutaj lód, czemu sprzyja podmokły teren, niebawem jednak wszystko pokryje się zielenią. Póki co...
155
156
Kawałek mojej rzeki. Więcej o niej następnym razem.
157
Na koniec landszafcik ze słońcem i chmurkami w temacie
158
![]()
nr 150 fajne zdjęcie, szkoda jedynie że kadrowałeś od góry.I przeszkadza dlatego ten patyczek ukośny. Za dużo przeszkadzajek. Wejdź z obiektywem w ten ,,las''mchów i porostów.I ciaśniej proszę
nr 158 kolorki ujmujące. Co mi przeszkadza w tym kadrze -fragment drzewa po prawej stronie, i za dużo tego pięknego nieba.Obciołbym do panoramy.Nawet 50 % od góry.
To tylko takie moje przemyślenia amatorskie zresztą
pozdrawiam.
aha, nr 155, 156, 157, celowo skadrowałeś środkowo ?
Zanim cyknąłem 150, przez dobre pół godziny wyciągałem uschnięte liście, igliwie, starą korę i ta każdym razem, gdy miałem cyknąć, zauważałem coś w kadrze. Zaraz przed cyknięciem, a to foty z ręki bez palnika. Ok. Pójdę i wyciągnę ten patyczekCiaśniej? Nie chcę za bardzo cropować, ale dołożę jeszcze jeden pierścień, wtedy to tak.
158- efekt zastosowania filtrów i korekty krzywych rgb. Rzeźbiłem jak doktor Szczyt. Na poważnie: jeszcze się uczę, być może kiedyś patrząc przez wizjer będę widział wszystko, co powinienem. I tak jest lepiej, niż było
155, 156, 157 to celowe ujęcia, czemu pytasz?
--- Kolejny post ---
Mam tu jeszcze coś z lasu...
159
Jesień?...
160
161
Niebieskie Źródła...
162
Niebieskie, bo zielone
163
Landszaft w pionie.A co?...