Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 59

Wątek: Jak legalnie niemal nie płacić podatków w fotografii ślubnej?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Jak legalnie niemal nie płacić podatków w fotografii ślubnej?

Cytat Zamieszczone przez Yaru Zobacz posta
    Kolega Bartek Wyrobek poświęca swój czas i nakład pracy aby dzielić się swoimi pomysłami, uwagami, a tu... najzad.
    Ręce opadają. No tak najlepiej nic nie robić....
    No niestety altruizm to ostatnio zanikajaca cecha, wiec kolega zysk poprostu podejzewa ze te rady nie sa tak zupelnie za darmo
    Chociaz mam nadzieje ze sie myli. Oby.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    No niestety altruizm to ostatnio zanikajaca cecha, wiec kolega zysk poprostu podejzewa ze te rady nie sa tak zupelnie za darmo
    mozna sie pomylic.
    niby wszyscy ( tzn Polacy) napieprzaja tak na te Polske i Polakow w niej mieszkajacych

ale malo kto, wie ze pod wzgledem dzialalnosci charytatywnej ( chodzi tu o pewien rodzaj , o ile pamietam pomoc osobom chorym , pomoc przy umieraniu ) Polska plasuje sie na drugim miejscu- ale zapomnialem teraz czy w swiecie czy w europie - chyba jednak w swiecie.

nie znam zasad jak to przeliczaja , taka statystyke czytalem.

czy altruizm autora filmiku ?
    moze jest utajnionym urzednikiem US i naklania fotografow do zalegalizowania dzialnosci czyli stosowania chociazby karty podatkowej ? ;-))))

mysle, ze to w ramach marketingu.
    dobre zdjecie + altruizm = dobry wizerunek = zlecenia

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    ale malo kto, wie ze pod wzgledem dzialalnosci harytatywnej ( chodzi tu o pewien rodzaj , o ile pamietam pomoc osobom chorym , pomoc przy umieraniu ) Polska plasuje sie na drugim miejscu- ale zapomnialem teraz czy w swiecie czy w europie.
    Pewnie pracę za najniższą krajową podciągnięto pod działalność charytatywną, a ludzi zatrudnionych na takich warunkach faktycznie w Polsce nie brakuje...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pszczyna

Cytat Zamieszczone przez darkon Zobacz posta
    Co do punktu 2 - kasa fiskalna, kolega powołuje się na rozporządzenie MF, w którym to jest również napisane, że zwolnieniu z posiadania kasy fiskalnej nie podlegają podmioty prowadzące sprzedaż nośników danych. Fotograf przekazujący jakikolwiek materiał na płycie CD/DVD, karcie pamięci czy innym nośniku danych cyfrowych musi posiadać kasę. Nawet jeśli twierdzi, że nośnik taki przekazuje nieodpłatnie, to na kasę nabija go w cenie swojego zakupu. Tak więc chcąc uniknąć posiadania kasy zdjęcia trzeba przekazywać w formie papierowej albo np. udostępniać je do pobrania na ftp.
    nie wydaje mi się - nie jestem ksiegowym tylko fotografem. ja to rozumiem tak, że świadczę usługę wykonania zdjeć i korzystam z firm specjalistycznych w ramach usługi które przygotowują dla mnie fotoalbumy, odbitki, płyty z nadrukiem, pendrivy i inne rzeczy które w ramach oddaję. ale to nie jest sprzedaż płyty jako samej płyty gołej (kupuje taniej sprzedaję drożej) tylko zdjęć, a że akurat są na płycie no jakoś muszą być.

To tak jakby szewc na karcie podatkowej nie mógł użyć kleju do sklejenia buta no bo przecież potem nabija na kasę usługę klejenia - i tak z każdym innym zawodem, budowlańcem instalatorem.

Po mojemu trzeba poczytać ustawę, pomyśleć, skonsultować z zawodowcami. Ja to zrobiłem wielokrotnie przy każdej wątpliwości i do takich wniosków doszedłem.
    Jest jeszcze sporo innych niuansów ale aż boję się pisać...

Nie upieram się - może gdzieś robię błąd, może jakaś skarbówka to zinterpertować inaczej.

A w sumie to napisałem o co chodzi z punktu widzenia Karty a nie kasy - ale o kasie też mówiłem - można jej po prostu nie mieć.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    Przyjacielu,
    to ,że ktoś coś robi/sprzedaje/produkuje
    i wydaje się zgodnie z przepisami podatkowymi,
    nie oznacza ,że w kazdej chwili nie przyjdą dwie przypadkowe osoby,
    które po chwili rozmowy ,wyciagna legitymacje:
    Urząd Kontroli Skarbowej.Wiem ,bo miałem.
    Takie bartkowe porady są duże G warte jeśli nie ma się wsparcia dobrego Biura Rachunkowego.
    Jak się ktoś poślizgnie na tych poradach ,to pan Bartek wam pomoże .
    Życzę sukcesów finansowych na tych poradach .
    Poważnie .
    Nie jestem Twoim przyjacielem Mam ich kilku ale na to trzeba sobie latami zapracować.
    Obejrzyj film zamiast pisać głupoty lepiej.

WYRAŹNIE MÓWIĘ o tym aby wszystko skonsultować z księgowymi i US przed wprowadzeniem.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Karta podatkowa polega na tym, że płacisz stały miesięczny podatek i jest przewidziana dla ściśle określonej grupy osób prowadzących działalność gospodarczą, w tym fotografów, powiedzmy freelancerów. Zgodnie z rozporządzeniem RM itp itd. żadna samowolka US. Zakładu nie otworzysz na kartę. Plusy minusy? Nie ważne czy masz dochód, czy też nie to musisz zapłacić ustalony przez Twój US podatek i jedynie możesz sobie odjąć część składki zdrowotnej ZUS. Ostatecznie daje to do zapłacenia od 0 do kilkuset zł. Nie można kombinować jak Vatowcy. Fajnie jak ktoś ma cykliczne zlecenia, ale jak ktoś robi 4 śluby rocznie to nie ma wcale tak kolorowo. ZUS płacimy normalnie jak każdy. Nie musisz prowadzić ewidencji, a faktury i rachunki wystawiasz na żądanie klienta! Nie można produkować materiałów tj. odbitek,albumów itp, ale można korzystać z firm się w tym specjalizujących. Płacisz im brutto, nic nie odliczasz i nic nie księgujesz. Nie rozumiem kompletnie dla czego miał bym mieć kasę fiskalną. Rozumiem mechanik samochodowy, czy też kosmetyczka co ma X klientów dziennie, ale fotograf ? Nigdzie takich info nie uzyskałem. Oczywiście się dowiem tego w US, gdyż prawo mogło się zmienić. Jeśli będę musiał mieć kasę to ją będę miał tylko jak mnie sprawdzą, czy zrealizowałem 10 czy 50 zleceń rocznie skoro jestem zwolniony z obowiązku wystawiania faktur/rachunków?
    Robercie - dzięki! Pięknie to wyłożyłeś - prosto i na temat, dla tych co słuchać nie lubią a czytać. Podpisuję się pod tym postem rękoma i nogami! pozdrawiam

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez misiek_lublin Zobacz posta
    KP to ani zadna luka, ani kombinatorstwo, ani zbytnie cwaniactwo. To tylko jedna z form opadatkowania jaka mozna wybrac (przy okreslonych formach prowadzenia dzialalnosci). Od podatku odlicza sie wysokosc skladki zdrowotnej co wlasnie daje tak niskie kwoty (w moim przypadku bylo to ok 8zl/m-c, kilka lat temu).
    Trzeba pamietac ze przy karcie podatkowej, sa z gory okreslone maksymalne limity obrotu. Kilka lat temu bylo to kolejno 70 tys zl i chyba 100 tys. Po przekroczeniu - chcac nie chcac zmienia sie forma opodatkowania. Przynajmniej bylo tak jeszcze 2-3 lata temu.
    misiek - dokładnie 50 000zł, a potem 100 000zł, teraz 150 000zł - ale to są limity wejścia w VAT obowiązujące na karcie podatkowej i przy innych formach podatku dochodowego. ale jeśli kilka lat temu się tym zajmowaleś to mogłeś zapomnieć szczegóły dzięki że napisałeś bo wielu ludziom to się myli.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Yaru Zobacz posta
    Kolega Bartek Wyrobek poświęca swój czas i nakład pracy aby dzielić się swoimi pomysłami, uwagami, a tu... najzad.
    Ręce opadają. No tak najlepiej nic nie robić....

Bartku wprawdzie nie ślubnieczę ale Twoje filmy przekazałem koledze, który się tym trudni, dziękuję bardzo, dobra robota.
    dzięki - widzę, że wychodzimy na prostą z rozmową

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    oczywiście, że są za darmo każdy może ich wysłuchać nawet - maila nie trzeba podać. pytanie czy to altruizm? nie znam dokładnej definicji
    Ostatnio edytowane przez bartekwyrobek@gmail.com ; 20-03-2015 o 09:24

koszty prowadzenia dodatkowej ksiegowosci w GB?
    koszt sporzadzenia bilansu i sprawozdan finansowych w GB?
    Vat w GB ? - podraza usluge w RP.
    W GB są firmy (polskie!), które zrobią to wszystko za Ciebie - dostaniesz fizyczny adres firmy w UK, numer telefonu i nawet przekierowanie z niego na komórkę w Polsce, a do tego wirtualną asystentkę jesli sobie tego zażyczysz, która będzie umawiać Twoich klientów i układać Twój grafik, plus oczywiście rejestracja spółki i prowadzenie księgowości, rozliczeń itd. - koszty takiego rozwiązania w skali roku pokryjesz jednym dobrym ślubem albo mniej. VAT w UK jest obowiązkowy dopiero od 60ciu albo 70ciu tys funtów obrotu, chyba że chcesz sam się dobrowolnie zarejestrować.

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez bartekwyrobek@gmail.com Zobacz posta
    Nie jestem Twoim przyjacielem Mam ich kilku ale na to trzeba sobie latami zapracować.
    Obejrzyj film zamiast pisać głupoty lepiej.
    I całe szczęście,przyjaciół z takimi radami już miałem.
    A głupoty to Ty wciskasz ludziom,
    a później robisz woltę i odsyłasz do przepisów.
    Doradzasz ,a później odsyłasz do konsultacji .
    A niech się martwią ,jeśli bzdur posłuchali ,prawda ?
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie

oczywiscie i nawet bym sie nie zdziwil , gdyby prowadzacy te firmy mieszkali w Polsce.

zasada jest taka , ze placisz podatki od pracy w miejscu rzeczywistej dzialalnosci.

jesli fotograf wykonuje usluge na terenie RP i dokonal obrobki materialu w swoim mieszkaniu . to wystawienie faktury na te usluge przez firme zerejestrowana w GB jest obciazaniem sie lewa faktura.
    rownie dobrze moznaby wystawic np za transport , lub cokolwiek innego.
    to tylko pozory , wystawienie dokumetow nieodpowiadajacych stanowi faktycznemu w celu unikniecia zaplaty podatku.

w tym wypadku , gdyby US na cos takiegho wpadl , beda mieli prawo domagac sie zaplaty podatku od czynnosci wykonanych na terenie RP.
    Zobowiazanie podatkowe i tak by powstalo niezaleznie od tej faktury.

Jesli rzeczywiscie obrobke wykonano poza Polska to polski US nie ma nic do tego.

mozna sobie taki wariant wyobrazic:
    zakladasz firme w GB - nie ruszajac sie z polski. mozesz te firma nadzorowac i prowadzc z polski.
    jestes jej dyrektorem - calkiem normalna historia.

ta firma moze na terenie polski prowadzic dzialanosc fotograficzna.
    ale aby to moc robic , musi zarejestrowac dzialanosc na terenie polski - powiedzmy jako sp zoo.
    zoo moze zatarudnic fotografiow , dawac im zlecenia , moze zatrudnic ciebi , ktory jestes dytrektorem matki w GB i dzialac na terenie RP.
    ale podlega normalnym przepisom prawnym obowiazujacym w RP , czyli tutaj odprowaza wszelkie podatki , oplaty . Tylko zysk wypracowany na tereni RP po opodatkowaniu w RP moze przetransferowac do GB.

Podatek jako osoba fizyczna placisz tam gdzie masz glowna siedzibe czyli spedzasz wiecej niz pol roku w roku.

Jest to wic polska spolka , ktorej wlascicielem jest podmiot zarejestrowany w GB . Spolka ta jest w takiej samej sytuacji prawnej jak kazda inna zarejestrowana w RP.

nic sie na terenie RP nie zemienia robiac taka kombinacje z firma w GB

ZUS

zasada jest taka ze jesli pracujesz dluzej niz rok na tereni RP jako osoba zagraniczna ( glowna siedziba poza RP) to nalezy odprowadzic ZUS w RP.

Istnieje w GB wiele firm prowadzonych przez Polakow , zatrudniajacych Polakow , tam przebywajacych czasowo.
    Na terenie GB placa ubezpieczenie.

Jesli taka firma podlapie zlecenie np w Polsce i wysle pracownikow do Polski , to o ile nie wykonuja czynnosci dluzej niz rok , to nie musza placic zusu w Polsce.

Firma sama , jako firma zupelnie normalnie musi prowadzic na terenie Polski wszelkie rozliczenia zgodnie z prawem polskim - podatki od zarobkow beda odprowadzane na terenie RP.

--- Kolejny post ---

zupelnie niepotrzebnie macisz.
    unicestwiles swoimi dyletanckimi zdjeciami watek nt c7mk2 . Wchodzac tam mozna bylo sie natknac na banalne zdjecia ptaszkow , na poziomie kilkunastoleteniego chlopca, od ktorych oczy bolaly , tak teraz unicestwiasz inny watek swoimi dyletanckimi i zlosliwymi wypowiedziami.

Koncz wasc , bo sie slabo robi.

a tak na marginesie , zgodnie z kodeksem handlowym , placenie nieuzasadnionych podatkow jest formalnie biorac przestepstwem gospodarczym , w kazdy razie dzialanoscia niezgodna z prawem handlowym.
    masz jako przedsiebiorca obowiazek dbania o koszty , w tym takze o mozliwie niskie podatki - ktore sa kosztem.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pszczyna

oczywiscie i nawet bym sie nie zdziwil , gdyby prowadzacy te firmy mieszkali w Polsce.

zasada jest taka , ze placisz podatki od pracy w miejscu rzeczywistej dzialalnosci.

jesli fotograf wykonuje usluge na terenie RP i dokonal obrobki materialu w swoim mieszkaniu . to wystawienie faktury na te usluge przez firme zerejestrowana w GB jest obciazaniem sie lewa faktura.
    rownie dobrze moznaby wystawic np za transport , lub cokolwiek innego.
    to tylko pozory , wystawienie dokumetow nieodpowiadajacych stanowi faktycznemu w celu unikniecia zaplaty podatku.

w tym wypadku , gdyby US na cos takiegho wpadl , beda mieli prawo domagac sie zaplaty podatku od czynnosci wykonanych na terenie RP.
    Zobowiazanie podatkowe i tak by powstalo niezaleznie od tej faktury.

Jesli rzeczywiscie obrobke wykonano poza Polska to polski US nie ma nic do tego.

mozna sobie taki wariant wyobrazic:
    zakladasz firme w GB - nie ruszajac sie z polski. mozesz te firma nadzorowac i prowadzc z polski.
    jestes jej dyrektorem - calkiem normalna historia.

ta firma moze na terenie polski prowadzic dzialanosc fotograficzna.
    ale aby to moc robic , musi zarejestrowac dzialanosc na terenie polski - powiedzmy jako sp zoo.
    zoo moze zatarudnic fotografiow , dawac im zlecenia , moze zatrudnic ciebi , ktory jestes dytrektorem matki w GB i dzialac na terenie RP.
    ale podlega normalnym przepisom prawnym obowiazujacym w RP , czyli tutaj odprowaza wszelkie podatki , oplaty . Tylko zysk wypracowany na tereni RP po opodatkowaniu w RP moze przetransferowac do GB.

Podatek jako osoba fizyczna placisz tam gdzie masz glowna siedzibe czyli spedzasz wiecej niz pol roku w roku.

Jest to wic polska spolka , ktorej wlascicielem jest podmiot zarejestrowany w GB . Spolka ta jest w takiej samej sytuacji prawnej jak kazda inna zarejestrowana w RP.

nic sie na terenie RP nie zemienia robiac taka kombinacje z firma w GB

ZUS

zasada jest taka ze jesli pracujesz dluzej niz rok na tereni RP jako osoba zagraniczna ( glowna siedziba poza RP) to nalezy odprowadzic ZUS w RP.

Istnieje w GB wiele firm prowadzonych przez Polakow , zatrudniajacych Polakow , tam przebywajacych czasowo.
    Na terenie GB placa ubezpieczenie.

Jesli taka firma podlapie zlecenie np w Polsce i wysle pracownikow do Polski , to o ile nie wykonuja czynnosci dluzej niz rok , to nie musza placic zusu w Polsce.

Firma sama , jako firma zupelnie normalnie musi prowadzic na terenie Polski wszelkie rozliczenia zgodnie z prawem polskim - podatki od zarobkow beda odprowadzane na terenie RP.

--- Kolejny post ---
    WOW! Dzięki za podzielenie się wiedzą! Na razie nie jestem w stanie się skupić, żeby to w całości ogarnąć. Na pewno do tego wpisu wrócę!

Ja zakładam, że sposoby na prowadzenie działalności muszą być:
    LEGALNE, UCZCIWE, PROSTE
    to właśnie daje Karta Podatkowa. Dlatego o tym piszę w ogóle.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

a tak na marginesie , zgodnie z kodeksem handlowym , placenie nieuzasadnionych podatkow jest formalnie biorac przestepstwem gospodarczym , w kazdy razie dzialanoscia niezgodna z prawem handlowym.
    masz jako przedsiebiorca obowiazek dbania o koszty , w tym takze o mozliwie niskie podatki - ktore sa kosztem.
    Naprawdę jest taki paragraf? Pytam, bo nie wiem. To znaczy jesli ktoś ma własna firme i zbankrutuje wskutek swojej nieporadnosci i niewiedzy to może jeszcze być za to ukarany z kodeksu handlowego? To ciekawe. I sa w Polsce karani przedsiębiorcy co nie dbaja o koszty we własnych firmach? Np. kupuja sobie Otusa zamiast Sigmy?

A w ogóle to możliwości sa nieograniczone jak ktos ma łeb na karku. Np. jak bezrobotny i biedny może legalnie dostać dużą pożyczkę z banku na dobrych warunkach albo karte kredytową? Wystarczy miec kilka tysiecy, ( a nawet można nic nie mieć tylko pożyczyć na jeden dzień) założyć własną firmę i się w niej zatrudnić i wypłacać sobie tę pensję co miesiąc po czym wpłacać z powrotem na konto firmy. Zapewni to stały dochód i zaświadczenie o zatrudnieniu. Wszystko na 100% legalnie.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 23-03-2015 o 11:03
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Naprawdę jest taki paragraf? Pytam, bo nie wiem. To znaczy jesli ktoś ma własna firme i zbankrutuje wskutek swojej nieporadnosci i niewiedzy to może jeszcze być za to ukarany z kodeksu handlowego? To ciekawe. I sa w Polsce karani przedsiębiorcy co nie dbaja o koszty we własnych firmach? Np. kupuja sobie Otusa zamiast Sigmy?

A w ogóle to możliwości sa nieograniczone jak ktos ma łeb na karku. Np. jak bezrobotny i biedny może legalnie dostać dużą pożyczkę z banku na dobrych warunkach albo karte kredytową? Wystarczy miec kilka tysiecy, ( a nawet można nic nie mieć tylko pożyczyć na jeden dzień) założyć własną firmę i się w niej zatrudnić i wypłacać sobie tę pensję co miesiąc po czym wpłacać z powrotem na konto firmy. Zapewni to stały dochód i zaświadczenie o zatrudnieniu. Wszystko na 100% legalnie.
    jesli koszt jest uzasadniony to mozna sobie nawet kupic rakiete.

problemem sa zawsze nieuzasadnione koszty.

jesli placisz w sposob nieuzsadniony wysokie oplaty nawet w stosunku do panstwa , to w momencie oglaszenia niewyplacalnosci okazuje sie ze wyrzadzilo sie szkode wierzycielom - i wtedy roznie to jest - lubia byc nerwowi , jesli suma jest wieksza.
    Syndyk masy upadlosciowej reprezentuje interes spolki i wszystkich wierzycieli , jesli moze skorygowac - to moze skorygowac deklaracje , jesli nie gdyz termin minal , to prezes wlasciwie pod pewnymi warunkami moze za to odpowiadac osobiscie nawet.
    Wlasciwie z punkttu widzenia gospodarnoosci powinenes dolozyc wszelkich staran by placic zgodnie z prawem mozliwie najnizsze podatki.
    Jesli karta podatkowa daje taka mozliwosc , to nikt nie zarzuci ze nalezalo placic wedlug innych zasad , gdyz to byloby wiecej. Przeciwnie - winenes zadbac o to zeby nie placic niepotrzebnie za wysokich, aby uniknac zarzutu niegospodarnosci.

Jesi spolka np zaplaci nieuzasadnione wysokie podatki od czegos tam bezpowrotnie ( np powiedzmy zakup tereniow) to zawsze wspolnicy moga domagac sie od prezesa naprawienia wyrzadzonej spolce szkody - jesli ten nie dolozyjl wystarczajacych staran.

to sie tak mowi o wplacaniu pieniedzy do firmy - jako co ?
    prezent - to wowczas powstaje podatek od prezentu .
    potrzebny jest rachunek zeby spolka mogla przyjac pieniadze . albo jako kapital , czyli jednoczesnie pojawia sie zobowiazanie dla dawcy kapitalu - bilnasowo jest zero - pieniadze na koncie po stronie aktyw , po stronie pasyw w tej samej wysokosci kapital.
    i jest wyplata pensji , czyli pieniadze znikaja z konta , aktywa spadaja , jest strata . Dla banku taka firma jest niczym. Tak jest jesli sie bilansuje.

jesli spolka nie bilansuje - to na kogo ma wystwiac bezrobotny rachunki aby mogl przyjac pieniadze - na siebie samego ?
    A wiec ewentualnie lewe rachunki na duchy - ale to ma b. krotkie nogi.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów