No to krótko:
Robiłem śluby 5D i X-E1 (bez lamp) - dużo więcej trafionych z 5D, AF także pewniejszy w słabym świetle, nawet taniec dało się złapać, dla X-E1 ruch to prawdziwa męczarnia.
23/1.4 vs 35/1.4L - obydwa świetne obiektywy, ale duszę ma tylko L. Kto tego nie widzi - różnicy na FF i APS-C - sam jej nie posiada.
Fuji to frajda fotografowania, aparatu wręcz nie chce się chować do torby... frajda ta kończy się jednak tam, gdzie zaczyna się zarabianie, zlecenia i obiekt w ruchu. Tu miejsce jest na razie tylko dla DSLR.
Ostatnio edytowane przez renes ; 28-02-2015 o 01:27
Pewnie było, ale jak nie to łapcie o fajne porównanie plastyki obrazu stałek vs stałek.
Ottawa Wedding Photography – Ottawa Portrait Photography Using Fuji X Lenses vs Canon Full Frame Lenses - Ottawa Wedding Photography - Ottawa Portrait Photography
Canon 6D + 16-35/4L IS + 40/2.8 + 35/1.4A + 135/2L Fuji X-E1 X-A1 14 35 18-55 EF-20 BLC-XE1 BLC-XM1
Tak jest. Nie trzeba czekać na potwierdzenie, o ile nie przekadrowujemy, lub mamy ustawiony właściwy punkt af.
Ostrzy duży, dużo szybciej i trafia w punkt.
Takie rzeczy to tylko w Erze. Lub w ustach przywiązanych do loga posiadaczy danej marki.
Praca AF X-T1 w słabym świetle i poruszającymi się obiektami (nawet w niewielkim stopniu) nie różni się od tej w X-E2. Nie ma siły, układ AF we wszystkich body Fuji X schodzi tylko do 0EV. To nie jest sprzęt do pracy zarobkowej w słabym świetle i gdzie jest ruch. Pisanie, że się nadaje jest wprowadzaniem innych w maliny i w tarapaty. Niektórzy pokazują strony np. ślubniaków na dowód, że X-T1 daje radę na ślubach, tylko że gdy ogląda się te zdjęcia, to jak na lekarstwo można zobaczyć te w ruchu w słabym świetle. Oglądając je nie dowiemy się też ile zdjęć właściciel X-T1 musiał wyrzucić do kosza, bo AF spudłował albo nie zdążył. Nie ma co czarować - Fuji oferuje wiele fajnych rzeczy, to świetny sprzęt sprawdzający się wszędzie tam, gdzie nie brakuje światła i jest w miarę statecznie, lecz nie do pracy dynamicznej, z ruchem i w słabym świetle, a już zwłaszcza zarobkowej. Chyba, że ma się bardzo silne nerwy i mocno obniży własne oczekiwania![]()
Ostatnio edytowane przez renes ; 01-03-2015 o 23:37
Niestety (mimo wielu plusow tego systemu) minusem jest AF w scenach dynamicznych i tu nie ma co zaprzeczac , nawet sam FujiFilm do tego sie przyznaje -> link
"And of course focusing is a challenge - we need a faster focusing system."
"[Looking ahead to the cameras that will replace the X-T1 at the top of the X-series lineup, what is the biggest thing you want to improve?]
The key challenge is how to improve autofocus."
"And as we move into the telephoto lens area for wildlife photography and so on, those customers definitely need a better autofocus system. Just introducing a telephoto zoom is not a solution. Focus accuracy and speed has to be there."
"I think we could have done better at autofocus. Thatâs the one thing I think. But weâre catching up."
"Olympus is also doing a good job with the OM-D lineup, and their lenses are very good. In terms of movies, the Sony Alpha a7S. And for focusing, the Sony a6000 is impressive. The wild-card of course is Samsungâs NX1. Itâs very bold and the focus system is very interesting."
I tu ma Pan całkowitą rację co potwierdza również kilka komentarzy zamieszczonych pod jedną z recenzji modelu Fujifilm X100T:
Fujifilm X100T Hands-on Review - YouTube
Problem is the image processing engine & sensor. Any x100 owner knows that the x100s & x100T all fall behind in image quality when compared to the original x100. Don't know how? Go find out, my idiot friends. The Latest model isn't always the best. That's one thing that Fuji taught me in life with their mediocre second generation(& 3rd here) cameras with inferior image quality.I completely agree! Got the x100s after using and loving the x100 for a year. It never felt the same and I ended up repurchasing the x100. For me, Bayer trumps xTrans!A do Pańskiej listy można również śmiało dopisać model Fujifilm X-M1 (X-Trans CMOS) oraz najnowszy X-A2 (CMOS):Its true. X100 has an unqie image quality that is soft and pastel-toned. The later developments have differing qualities which aren't as nice in my view.
X-A2 Aparaty fotograficzne z wymiennymi obiektywami Aparat fotograficzny Specyfikacja | Fujifilm Polska
Skorzystałem dwa razy. Zakupiłem zestaw Fujifilm X-M1 plus obiektywy Fujinon XC16-50mm F3.5-5.6 OIS oraz Fujinon XF 27mm F2.8, a potem dokupiłem sobie jeszcze obiektyw Fujinon XF35mm F1.4 R dzięki czemu będąc wysokim facetem stałem się posiadaczem dwóch damskich bluz z kapturem w rozmiarze XS (bardzo małym XS, wręcz dziecięcym).
---
Gdyby ktoś chciał zobaczyć jakie zdjęcia wychodzą z jedynej tańszej alternatywy z mocowaniem Fujifilm X dla obiektywu Fujinon XF23mm F1.4 R jeżeli chodzi o dokładnie taką samą wartość ogniskowej czyli 23mm (odpowiednik 35mm w aparatach pełnoklatkowych) to zapraszam tutaj:
SLR Magic 23mm f/1.7 Hyperprime
Jest to mój post podklejony do wątku na pewnym zagranicznym forum. Autor tegoż wątku oczywiście pokazał również swoje zdjęcia ale po obróbce w LR, moje pochodzą prosto z aparatu.
---
Przed dokonaniem zakupu szukałem informacji na temat różnych modeli aparatów i obiektywów Fuji i uzbierało się kilkanaście ciekawych linków:
Ogólne:
A Comparison of all the Fuji X Cameras | Dan Bailey's Adventure Photography Blog
Canon vs Fuji, image quality. -
Ottawa Wedding Photography â Ottawa Portrait Photography Using Fuji X Lenses vs Canon Full Frame Lenses - Ottawa Wedding Photography - Ottawa Portrait Photography
Classic Chrome: X Story | FUJIFILM
http://www.fujifilm.eu/pl/produkty/f...profesjonalne/
Obiektywy:
Top 10 Best Fujifilm Lenses Reviewed 2014
Obiektywy Fujinon z mocowaniem X | Fujifilm Polska
Fuji X-Files: Fuji X-Pro 1 and Canon EF lenses
Fuji X-E1 Impressions: Using with Leica lenses â macfilos
Using M Lenses on Fujifilm X Cameras | La Vida Leica!
http://www.fujifilmusa.com/products/...ibility_chart/
SLR Magic Hyperprime Lens - SLR Magic UK
Porady:
Fuji X100 / X100s / X100t Travel Kit | Ian MacDonald Photography
Batteries, Chargers, & Power Management - FinePix X100 User Guide - Articles & User Guides Discussions on Fuji X Series Camera Forum - Fujifilm X-Pro1 X-T1 X-E2 X-M1 X-A1 X100T X30
ATRAX PHOTO by Clifton Beard | Fuji X-E1 custom settings shared
Shooting Tips, Camera Settings & Tricks For The Fuji X-Pro1
X-T1 in the studio
Obróbka zdjęć:
Updated X-Trans Sharpening Presets for Lightroom â Thomas Fitzgerald Photography Blog
Choosing a raw processor for Fuji X-Trans Files â Thomas Fitzgerald Photography Blog
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 02-03-2015 o 01:53
Tu niestety muszę się zgodzić z renesem, kolory z matryc Bayera bardziej do mnie przemawiały, a kwestii af w X-T1, jeśli światła jest w miarę dużo to nawet daje radę, jest nawet szybki, niestety w pomieszczeniach przy słabszym świetle już tak kolorowo nie jest. W ciemnicy mały punkcik w wizjerze starego 5D jest zdecydowanie sprawniejszy niż mało precyzyjna ramka w X-T1.
Pozdr
Nie jestem przywiazany do jakiegokolwiek loga, jakiejkolwiek firmy. Mialem juz niezliczona ilosc aparatow przeroznych firm, np minolta pentax nikon canon fuji i zaden nie przeszkadzal mi w robieniu zdjec w kazdej sytuacji, a repo slubne, to akurat bardzo przewidywalna dziedzina i mozna ja robic nawet bez AF. Prawda jest, ze nie ma urzadzen w pelni uniwersalnych i jedne nadaja sie lepiej do jednego rodzaju fotografii a inne do innej, ale twierdzenie, ze jakims aparatem nie da sie robic zdjec, jest dla mnie zabawne.![]()
Canon 6D + 16-35/4L IS + 40/2.8 + 35/1.4A + 135/2L Fuji X-E1 X-A1 14 35 18-55 EF-20 BLC-XE1 BLC-XM1