Strona 19 z 21 PierwszyPierwszy ... 91718192021 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 207

Wątek: Fuji X

Uzależniony

Domyślnie Odp: Fuji X

Cytat Zamieszczone przez Witek.K Zobacz posta
    Nie jestem przywiazany do jakiegokolwiek loga, jakiejkolwiek firmy. Mialem juz niezliczona ilosc aparatow przeroznych firm, np minolta pentax nikon canon fuji i zaden nie przeszkadzal mi w robieniu zdjec w kazdej sytuacji, a repo slubne, to akurat bardzo przewidywalna dziedzina i mozna ja robic nawet bez AF. Prawda jest, ze nie ma urzadzen w pelni uniwersalnych i jedne nadaja sie lepiej do jednego rodzaju fotografii a inne do innej, ale twierdzenie, ze jakims aparatem nie da sie robic zdjec, jest dla mnie zabawne.
    Nic takiego nie twierdziłem. I oczywiście, że da się manualnymi. Ale w takich zleceniach nie chodzi o to aby "się dało" tylko aby przynieść ze sobą 95% ostrych zdjęć (bez pudła AF), za to płaci ci zleceniodawca. Paradoksalnie manualna praca z elektronicznymi obiektywami Fuji - ale nie tylko Fuji - to katastrofa przy tego typu zleceniach, 5x szybciej ostrość ustawi się na starym Zenicie, więc tym bardziej nie jest to sprzęt do manualnego ostrzenia dla takich celów. Tu nie ma o co się spierać - gdzie jest czas, niewiele ruchu i światło, Fuji czy inny bezlusterkowiec ma przewagę, gdzie mało czasu, ruch, mało światła i chodzi jeszcze o zlecenia, lepiej zostawić je w domu a brać DSLR. Za 2-3 lata może się to zmieni, teraz jest jak jest.

Początki nałogu Awatar merida

Wracając do zdjęć... pozwolę sobie wrzucić kilka zimowych (xe-1+35 1.4)

Kliknij

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez merida Zobacz posta
    Wracając do zdjęć... pozwolę sobie wrzucić kilka zimowych (xe-1+35 1.4)

Kliknij
    popatrzyłem - jasny obiektyw daje się (często) kreatywnie wykorzystać w krajobrazie ale jeśli ktoś popatrzy na te zdjęcia to raczej nie kupi tego aparatu.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Poniewaz jasny obiektyw mozna przymknąć; )
    Canon 6D + 16-35/4L IS + 40/2.8 + 35/1.4A + 135/2L Fuji X-E1 X-A1 14 35 18-55 EF-20 BLC-XE1 BLC-XM1

Pełne uzależnienie
    Miasto

Czy ciągła samodzielna praca przysłony (a dokładniej jej listków) niezależnie od posiadanego modelu obiektywu z serii XC i/lub XF oraz wybranego trybu ostrości AF ("WIELOPUNKTOWY", "STREFA", "ŚLEDZĄCY", "ŚLEDZENIE") za wyjątkiem MF "RĘCZNY" to cecha wszystkich aparatów Fujifilm z serii X czy coś z moim egzemplarzem jest nie tak?

Od kilku miesięcy używam X-M1 i kilku obiektywów z serii XC oraz XF, wcześniej nie zwracałem na to ^ jakoś uwagi ale zastanawiam się czy nie kupić sobie jakiegoś wyższego modelu (X-T1 albo X-T10) ze względu na kilka funkcji których brakuje mi w X-M1 więc... teraz zacząłem zwracać uwagę na każdy szczegół aby nie wtopić kasy i być później niezadowolonym.

Czy w X-T1 (i zapewne również w X-T10) pod "ZARZĄDZ. ZASILAN." a dalej pod "WYŁĄCZENIE PO:" nadal do wyboru są tylko opcje "5 MIN", "2 MIN" i "WYŁ"?
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 01-07-2015 o 13:12

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Czy ciągła samodzielna praca przysłony (a dokładniej jej listków) niezależnie od posiadanego modelu obiektywu z serii XC i/lub XF oraz wybranego trybu ostrości AF ("WIELOPUNKTOWY", "STREFA", "ŚLEDZĄCY", "ŚLEDZENIE") za wyjątkiem MF "RĘCZNY" to cecha wszystkich aparatów Fujifilm z serii X czy coś z moim egzemplarzem jest nie tak?
    w X-E1 tak to dziala, to moge potwierdzic
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto

OK, dzięki za odpowiedź. Czyli widocznie tym m.in. cechuje się seria X. "Trochę" szkoda bo takie poruszanie listkami przysłony zapewne wymaga wygenerowania jakiejś tam energii co w dłuższym okresie czasu przekładać się może później na krótszy czas pracy aparatu na akumulatorze.

Wziąłem swój aparat (X-M1) z podpiętym obiektywem XF 35mm F1.4 R i założoną na niego osłoną przeciwsłoneczną na zewnątrz (ostre słońce bo taką dziś mamy w Polsce pogodę) i tu problem znika. Niezależnie od tego czym została ustawiona wartość przysłony przykładowo na f1.4 (pokrętłem w aparacie czy pierścieniem na obiektywie), jej listki są "na dzień dobry" domknięte na maksa, tak jakby była ustawiona wartość przysłony na f16 lub f22 (to zależy od obiektywu). Wystarczy naciśnięcie spustu migawki do połowy i listki rozchylają się pozwalając zrobić zdjęcie z wybraną przez nas wartością przysłony.

W zacienionym pokoju (przy opuszczonych roletach w oknach) listki przysłony już nie są "na dzień dobry" domknięte na maksa tylko zaczynają sobie co jakiś czas pracować, tak jakby aparat na siłę poszukiwał jakiegoś stałego parametru gdzie mógłby się "zaczepić".

Temperatura kolorów pomierzona przez AWB aparatu wynosiła na zewnątrz 4950K a wewnątrz 4100K (takie wartości zarejestrowały się w plikach *.RAF). Przy okazji, należy chyba uznać iż AWB bardzo dobrze sobie radzi w tak zacienionych pomieszczeniach ponieważ zrobiłem później powtórkę z wykorzystaniem szarej karty żeby zobaczyć czy to w czymś pomoże z tymi listkami przysłony (nie pomogło) i "NIESTANDARDOWY" balans bieli został tym sposobem również ustalony na 4100K.

Jeszcze tylko jedno pytanie. Czy w X-E1 idąc pod (zakładam że menu jest tak samo zbudowane) "ZARZĄDZ. ZASILAN." a dalej pod "WYŁĄCZENIE PO:" do wyboru są tylko opcje "5 MIN", "2 MIN" i "WYŁ"? To też by była jasność czy to jest jakaś stała cecha serii X. Przekopałem się przez różne recenzje z całego świata różnych modeli z serii X i nikt w nich o tym nie wspomniał, jeżeli już coś się pojawia to w temacie "co daje "TRYB SZYBKI START", czy ma to jakiś wpływ na pracę AF i czas pracy akumulatora". Generalnie chory temat, miałem już różne aparaty i o ile dobrze pamiętam żaden z nich nie wyłączał się (usypiał?) po minimalnie 2 minutach. Jak taki akumulator ma dobrze trzymać kiedy po zrobieniu zdjęcia i/lub krótkiej serii zdjęć odkładasz aparat do torby a on jeszcze tak długo pracuje?
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 01-07-2015 o 18:53

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

W temacie pracującej przesłony nie wiem jak Was ale mnie to tak wnerwiło a szczególnie odgłos jej pracy i to ze cały czas cos sie przymyka otwiera i właściwie do końca nie wiadomo czemu ze ostatecznie spowodowało to pożegnanie sie z fuji x pro i powrót z pokora do dslr canona który moze większy cięższy z historiami z bf czy Ff ale jakiś taki bardziej "mechaniczny" w użytkowaniu
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

A to przypadkiem nie jest uzaleznione z wyswietlaniem na zywo tego jak zdjecie zostanie naswietlone? Moze sprobowac to wylaczyc i cos sie zmieni? Chociaz zgadzam sie, ze to troche dziwne, ze obiektyw ustawiony na f1.4 a w czasie kadrowania aparat zmienia sobie "wartosci przyslony" domykajac ja i otwierajac.. a do zdjecia i tak uzyje f1.4

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

panowie , mam pytanie
    jak fotografia zwierzat w ruchu,robiliscie takie zdjecia?
    patrze ze jest do tego zoom 50-230
    wrzuci ktos jakiegos sampla ze swojej kolekcji
    zaczalem sie zastanawiac nad takim fuji..
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Strona 19 z 21 PierwszyPierwszy ... 91718192021 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów