Tu się zgodzę w 100%!
W lipcu zeszłego roku szukałem fachowca do zrobienia mebli pod wymiar, lecz po tym jak zobaczyłem niektórych ludków i usłyszałem ceny to postanowiłem zrobić je sam, pomyślałem sobie - co za problem zamówić płyty, kupić trochę wkrętów i pozbijać wszystko do kupy.
Kilka dni siedzenia w internecie i czytania rzeczy w tym temacie, oraz szukania różnych projektów zacząłem robić to sam.
Trwało to zapewne dłużej, niż by to zrobił "fachowiec" (no ale wiadomo brak jakiegokolwiek doświadczenia) , lecz efekt końcowy okazał się nadspodziewany (skromność)
Do takiego stopnia udało mi się zrobić to "fajnie/ładnie/estetycznie", że później dostałem kilka zamówień wśród rodziny. Jedyne dodatkowe koszty jakie poniosłem (po za płytami i częściami potrzebnymi do ich skręcenia) to jakieś pierdoły typu wiertła czy inne cuda potrzebne do wyrżnięcia czegoś w płycie, albo odrysowania, ale więcej niż 100zł nie kosztowały.
Żyjemy w takich czasach, gdzie kasa się liczy, i jeżeli ma ktoś chociaż trochę zaparcia i lubi sobie przy czymś "pogrzebać", to dużo rzeczy może sam wykonać/zrobić. Chociaż jest masa dziedzin, gdzie raczej zamówiłbym fachowca, lecz najpierw analizuję czy sam tego nie potrafię zrobić.
Kiedyś w szkole był taki przedmiot "ZPT", w końcu po coś on był, po to żeby nas nauczyć samodzielności i pracy manualnej.