Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 61

Wątek: backup materiału podczas wesela

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: backup materiału podczas wesela

Takie rozwiązanie
    Eye-Fi Pro X2 SDHC 16gb klasa (10) Eye-Fi Sklep karty pamięci WiFi SD / SDHC / CF Post Scriptum
    Plus poniższy adapter może dać pewne rozwiązanie problemu.

fajny patent.
    Cena trochę wysoka bo zaledwie 100 zł niższa niż tablet Toshiby na Windowsie, a z eye-fi też muszę mieć gdzie przesłać, czyli coś do odbioru zdjęc by się przydało. Fakt że przesyłanie bez kabli to już pełny komfort jak dla mnie

Coś już napisał Awatar Fotosz
    Miasto
    Kraków

Ja zawsze mam kilka mniejszych kart. Jakoś się czuję bardziej komfortowo wiedząc, że nie mam materiału tylko na jednej karcie. Też myślałem nad czymś do backupu. Fajny temat
    Fotografia ślubna Kraków - zajęcie zrodzone z pasji
    Mój blog - nie tylko tematy ślubne

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Fotosz Zobacz posta
    Ja zawsze mam kilka mniejszych kart. Jakoś się czuję bardziej komfortowo wiedząc, że nie mam materiału tylko na jednej karcie. Też myślałem nad czymś do backupu. Fajny temat
    wbrew pozorom zwiekszasz w ten sposob ryzyko utraty czesci danych - moze nie wszystkiuch ale czesci.
    jesli akurat utracisz te najwazniejsze , np. z ceremoni slubnej , to marna pociecha , ze pozostaly inne.

im wiecej kart stosujesz tym ryzyko , ze wsrod nich ktoras jest uszkodzona jest wieksze.

na szczescie ryzyko jest tak male, ze w praktyce bez znaczenia , ale jest wieksze.

jedna karta wytrzymuje pare milionow zapisow ( jesli sie wykorzystuje wszystkie sektory) - kilka , kilkanascie razy wiecej niz gwarantowana zywotnosc migawki.

Moim zdaniem im mniej gadgetow tym wieksze bezpieczenstwo.

najwiekszym zagrozeniem jest tzw " czynnik ludzki".

nie chce powiedziec , ze Problem bezpieczenstwa zwiazany z kartami nalezy lekcewazyc , ale warto przemyslec , zeby nie wylac dziecka z kompiela. Tzn wbrew przemysleniom , czy obiegowym / forumowym opinia osiagnac skutek przeciwny od zamierzonego.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    wbrew pozorom zwiekszasz w ten sposob ryzyko utraty czesci danych - moze nie wszystkiuch ale czesci.
    jesli akurat utracisz te najwazniejsze , np. z ceremoni slubnej , to marna pociecha , ze pozostaly inne.
    Racja, zwiększa się ryzyko utraty części materiału, ale jak dla mnie lepiej mieć większość materiału z całego dnia, niż nie mieć nic (w najgorszym przypadku). Robiąc na dwa body możemy utracić "te najważniejsze" kadry, i to może być przykre, ale nie tracimy całości. Oczywiście każdy ma swój sposób pracy i swoje zdanie. Rozwiązaniem może być równoległy zapis na dwie karty w odpowiednim body, ale większość nie ma takich możliwości.

Pełne uzależnienie

Kolego (nad) zapobiegliwy, co zrobisz jak w czasie ceremoni czy wesela dostaniesz ataku wyrostka robaczkowego? Bierzesz to tez pod uwage i zabezpieczasz sie? Swoja droga ciekawe jakie jest prawdopodobienstwo uszkodzenia sprawnej i markowej karty w porownaniu do przykladowego wyrostka czt innejbnaglej choroby. Odpowiednie zapisy w umowie i rob swoje a nie sie stresujesz utrata karty, to moze powodowac chorobe wrzodowa. Nie mozesz odpowiadac za caly swiat. Ty masz robic zdjecia a jesli sprzet padnie to powinien chronic cie zapis w umowie. Nie dajmy sie zwariowac.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Racja, zwiększa się ryzyko utraty części materiału, ale jak dla mnie lepiej mieć większość materiału z całego dnia, niż nie mieć nic (w najgorszym przypadku). Robiąc na dwa body możemy utracić "te najważniejsze" kadry, i to może być przykre, ale nie tracimy całości. Oczywiście każdy ma swój sposób pracy i swoje zdanie. Rozwiązaniem może być równoległy zapis na dwie karty w odpowiednim body, ale większość nie ma takich możliwości.
    wszystko zalezy od tego co akurat stracisz - jesli te najwazniejsze , to moze od razu zmienic adres zamieszkania ;-)

dodatkowe karty nie zwiekszaja bezpieczenstwa - przeciwnie.

jak w samolotach kiedys - kiedy silniki byly zawodne , uwazano ze samolot pasazerski musi miec kilka.
    aktualnie lataja przez ocean z jednym silnikiem , sa na tyle niezawodne , ze ryzyko zwiazane z drugim silnikiem jest wieksze niz zysk ( znowu czynnik ludzki ), gdyz szansa ze sie cos stanie w jednym z dwoch silnikow jest wieksza niz w jednym. Marna to pociecha jesli tylko jeden silnik plonie a drugi nie.

analogicznie z kartami.
    kazdy ma jakas tam swoja strategie bezpieczenstwa .
    mnie sie sprawdza , ze im wiecej urzadzen , tym ryzyko awarii wieksze , a co najgorsze - ryzyko popelnienia w pospiechu bledu obslugi.
    jednej karty w aparacie uzywam od 4-rech moze pieciu lat . kiedys wypada zmienic na nowa , ale po jej przetestowaniu przez pare miesiecy zajmie miejsce karty nr 1.

Ja również nie jestem zwolennikiem trzymania bardzo wielu kart. Pracuję na 2 body każde z nich ma wpakowane LEXARY , mam jeszcze karty zapasowe ale tylko w torbie na wypadek "W"..... nie robię bakupów w czasie roboty.. nie ma co sobie dokładać roboty w trakcie.
    Każde ważne ujęcie robię jednym i drugim aparatem (tylko różne ogniskowe wiadomo) - moim zdaniem to wystarcza.
    Miałem tylko jedną taką sytuację z Panią Młodą, która chciała wymóc na mnie zapis w umowie taki aby w przypadku "mojej" awarii (*np. wypadek w trakcie dojazdu na ślub etc .) miał mnie ktoś zastąpić : fotograf o podobnym stylu lub takiej jakości jaką prezentuję moje portfolio. Nie zgodziłem się na taki warunek ponieważ uważam, że jeżeli jest to tak bardzo istotne dla Państwa Młodych to powinni zatrudnić na "wszelki wypadek" drugiego niezależnego fotografa na swój ślub. Jestem tylko człowiekiem i nie mogę odpowiadać za wszystko. Zresztą mam takie zapisy w umowie.
    pozdrawiam
    Paweł
    Ostatnio edytowane przez pawko ; 24-02-2015 o 13:30

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Kolego (nad) zapobiegliwy (...)
    Odpowiednie zapisy w umowie i rob swoje a nie sie stresujesz utrata karty, to moze powodowac chorobe wrzodowa. Nie mozesz odpowiadac za caly swiat. Ty masz robic zdjecia a jesli sprzet padnie to powinien chronic cie zapis w umowie. Nie dajmy sie zwariowac.
    Może źle to odebrałem, ale taka wypowiedź za bardzo zbliża się do "po co mi jakikolwiek backup, mam dobry papier i możecie mi cośtamcośtam, a jak się nie podoba, to wypad" - pisałem, że każdy ma swój model pracy i nie próbowałem nikogo przekonać do takiego lub innego postępowania. Owszem umowa określa prawa i obowiązki stron, ale nie jest rozgrzeszeniem dla lekceważącego stosunku do klienta (przynajmniej jak dla mnie).

@Bechamot: mogę się założyć, że niezależnie od treści umowy w razie utraty materiału klient będzie (delikatnie mówiąc) zdenerwowany (a potem rozżalony). Jednak różnica między "zepsuło się, nie macie żadnych zdjęć z całego dnia" a "zepsuło się, nie macie samego momentu przysięgi" jest spora, i niezależnie od treści umowy ta druga sytuacja jest lepsza i dla młodych, i dla fotografa. Nie można patrzeć tylko na własne "zabezpieczenie", zleceniodawcy to nie przedmioty (choć często są sztywni jak słupy ) ale też ludzie.
    Zwróć uwagę na kolejną wypowiedź: "Każde ważne ujęcie robię jednym i drugim aparatem" - to ogranicza ewentualne "straty", i właśnie o to chodzi.

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    jak w samolotach kiedys - kiedy silniki byly zawodne , uwazano ze samolot pasazerski musi miec kilka.
    aktualnie lataja przez ocean z jednym silnikiem , sa na tyle niezawodne , ze ryzyko zwiazane z drugim silnikiem jest wieksze niz zysk ( znowu czynnik ludzki ), gdyz szansa ze sie cos stanie w jednym z dwoch silnikow jest wieksza niz w jednym. Marna to pociecha jesli tylko jeden silnik plonie a drugi nie.
    off-topic
    A nie chodziło przypadkiem o sprawy techniczne, moc/masę?
    W sumie jeśli jeden płonie, a drugi pracuje, można spróbować ugasić płonący, a w tym czasie pracujący nas utrzymuje w powietrzu i zapewnia możliwość lądowania, ale jeśli to dla Ciebie bez różnicy...
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 24-02-2015 o 14:36

Pełne uzależnienie

Chodzi mi o to, ze akurat utrata, zdjec z karty siedzacej w aparacie lub w torbie jest najmniej prawdopobnym zdarzeniem jakie moze nastapic na weselu. Poswiecasz mu zbyt duzo czasu (moim zdaniem) i popadasz w stany lekowe. Niepotrzebnie. Straciles kiedys zdjecia z karty? Znasz kogos kto stracil? Przemielilem przez karty terabajty zdjec i materialu filmowego i nigdy nic mi nie zginelo. Znajomemu zginelo na nawiutkiej nietestowanej karcie ale to troche inna historia.

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów