Panowie, proszę o zaprzestanie wycieczek osobistych i nabijania się z wątkotwórcy. Przypominam, że piszecie w dziale dla początkujących, a tutaj można zadawać nawet najbardziej trywialne pytania.
Kolega becekpl już pożegnał się z nami na miesiąc - za całokształt swojej działalności na forum.
Mam nadzieję, że nikt nie będzie chciał do niego dołączyć...
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Dziekuje za odpowiedzi. Poprostu czeka mnie dluga droga z poradnikami ksiazkami i pstrykaniem i samemu uczeniem i patrzec co mi brakuje. Problem jest w tym ze jak wroce z pracy jest juz ciemno a nie bede nad lozeczkiem dziecka rozswietlal lamp i jednak w pokoju jest ciemno, statyw i ustawiam iso 100 przyslona 1.8 i czas nawet 1/6 i nawet samowyzwalacz na 2 sekundy ale nie wychodzi mi to idealnie tym bardziej pytalem dlatego o obiektyw inny bo w malym pokoju z statywem i 50mm dla mnie nie jest latwo i chcialem poprostu porady czy inny obiektyw ulatwi mi troche prace zeby mozna bylo ladniej wykadrowac ujecie itd a podstwy w miare znam poprostu brak mi doswiadczenia itd a musze szybko ogarnac chociarz zdj dziecka bo szybko rosnie. A nie chce tez cale wieczory do nocy spedzac nad czytaniem poradnikow co i jak bo rozwod. A zdj maja byc ladne dla mnie w miare wygladajace a nie jakie teraz robie. Wiec ksiazka o kadrowaniu i cwiczyc cwiczyc i cwiczyc. A paru uzytkownikow musialo mnie zrownac z ziemia bo nowy uzytkownik i jeszcze uniosl glos a specjalnie wybralem takie zdjecia do pokazania w miare najgorsze zeby ktos mnie zrozumial i po krotce powiedzial co zle. wiec dzieki za sugestieBiore sie za kurs pierw poczytam pozniej bede probowal. Za bledy tez przepraszam ale w pracy na telefonie jest problem nie raz.
Nie musisz przecież jechać na iso 100. Twoja puszka wydoli w miarę fajny obrazek nawet na iso 800. Jak robisz pryz świetle żarówkowym wieczorem to ustaw balans bieli w aparacie na światło żarówkowe. Chyba że robisz zdjęcia w raw i potem je edytujesz to możesz pominąć ustawianie w puszce balansu bieli. Nie wiem dokładnie ale podejrzewam że 7d ma regulacje balansu bieli w kelwinach . Możesz więc w takim razie precyzyjniej ustawić balans bieli, tak że by Ci się fotka podobała. Jak robisz zdjęcia ze statywu a dziecko śpi i masz stałe warunki świetlne ustaw aparat w M ustaw przysłonę f2.2 ( będzie ostrzej i większa głębia pomoże złapać ostrość nie tylko an oczach dziecka ale i na nosie i uszach ) Ustaw potem czas niech nawet 1/50 iso na początek 800 i sprawdź jasno ok ciemno dodaj iso za jasno zmniejsz iso. Z kadrowaniem sam za wiele nie pomogę bo też z tym walczę. Robię mnóstwo zdjęć i potem wybieram te które mi się podobają . Ale dzięki temu niektóre tematy już opanowałem i od razu wiem jak kadrować a nowości się uczę uczę się od 3 lat a to początek dopiero końca nie będzie nauki nigdy. Pozdro
6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)
ok bede probowal i cwiczyl ustawien jest wiele do robienia wiec bede sie uczyl. Dzieki za rady
Z Canona 7D spokojnie możesz korzystać na wyższych wartościach ISO, niż tylko 100.
Jak podbijesz sobie do 800, to wielkiego dramatu nie będzie. Lekki szum pewnie się pojawi.
Cała zabawa polega na tym, żeby zdjęcie było dobrze doświetlone (wskaźnik ekspozycji na 0 lub +1/3),
Na -1 ciężko będzie już szumu się pozbyć w prosty sposób.
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.pl
robie zdj w rawach wiec mam te opcje w ps usunac jakies delikatne szumy i tez bedzie dobrze dokupie obiektyw padl wybor na Canon Ef-s 17-55 mm f/2.8 IS USM i sprzet dobry tylko sie teraz szkolic i cwiczyc. Ksiazki artykuly o kadrowaniu o swietle i polaczyc to z zdjeciami na dworzu w dzien i w nocy i w pomieszczeniach wewnatrz. Z moim wolnym czasem dluga droga przedemnaa zanim sie naucze cos porzadnego zrobic to moja mala bedzie juz miala z 7 lat i bedzie jezdzic rowerem.
Kup sobie przynajmniej 430ex II, postawisz w rogu i odbijesz od sciany ^^.
Jeśli w pokoju nie masz dobrego światła, to może spróbuj popstrykać dzieciaka w kąpieli. Może w łazience da się podkręcić oświetlenie. No i tak jak Zdebik pisze lampka by się przydała. W domu bez problemu lekko dobłyśniesz odbijając od ścian czy sufitu. Chęci, chęci i jeszcze raz chęci.
Canona sprzętów kilka.